Συνεντεύξεις

Vreid

Το ταξιδιάρικο “Welcome Farewell” μ’ έκανε ν’ ασχοληθώ με την μπάντα, μετά από πολύ καιρό και πραγματικά έμοιαζα να το είχα ανάγκη… Ακούστε το, αφεθείτε και θα με καταλάβετε. Νορβηγία. Να πω τίποτα παραπάνω; Δεν χρειάζεται, γιατί ο ευδιάθετος Steingrim θα μας ξεναγήσει στον κόσμο των Vreid.

Συγχαρητήρια για το “Welcome Farewell” άλμπουμ σας! Μου άρεσε πολύ!

Ευχαριστούμε. Ναι, είναι καλό που το ακούμε και γενικά δεχθήκαμε πολύ καλά σχόλια – φαίνεται ότι κάναμε κάτι σωστό.

Πως πήγαν οι ηχογραφήσεις; Το ευχαριστηθήκατε;

Οι ηχογραφήσεις πήγαν πολύ καλά. Αυτή τη φορά περάσαμε αρκετό χρόνο με την προπαραγωγή και νιώσαμε καλύτερα προετοιμασμένοι από ποτέ, πριν μπούμε στο στούντιο και πιστεύω ότι αυτό ήταν κέρδος για όλο το project, ως ολότητα.

Που έγιναν οι ηχογραφήσεις και ποιος ήταν ο παραγωγός του δίσκου;

Το ηχογραφήσαμε στο Studio 1184 του Hvalstad, λίγο πιο έξω απ’ το Oslo. Αυτό είναι το στούντιο του Hvàll και είναι και ο παραγωγός του δίσκου. Το να είμαστε στο «σπίτι» μας, μας δίνει την ευκαιρία να δουλεύουμε χωρίς διακοπές και για μεγάλα διαστήματα, οποιαδήποτε ώρα της μέρας και πάει λέγοντας. Είναι πολύ καλό να ξέρουμε ότι δεν χρειάζεται να κλείσουμε κάποιο στούντιο οπουδήποτε αλλού, το ότι είμαστε εκεί για τρεις – τέσσερις εβδομάδες και ότι πρέπει να τελειώσουμε μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Είστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα; Πως νιώθετε;

Ναι, είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι και περήφανοι που όλα κύλησαν έτσι. Προσωπικά νομίζω ότι είναι το «δυνατότερο» άλμπουμ, έως σήμερα. Υπάρχει κάποιος, στον οποίο θα θέλατε ν’ αφιερώσετε τον δίσκο; Αυτοί θα είναι οι “Home Brigade” (γυναίκες, παιδιά κλπ). Είχαν την περισσότερη υπομονή και κατανόηση απ’ ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Επενδύουμε πολλές ώρες και προσπάθειες στην μπάντα και μόνο που ξέρουμε ότι μας υποστηρίζουν, είναι πραγματικά υπέροχο!

Ποιανού ιδέα ήταν το artwork και ποιος το έφτιαξε;

Η ιδέα ήρθε απ’ τον Hvàll. Συναντήσαμε έναν Νορβηγό καλλιτέχνη που φτιάχνει σκίτσα σ’ ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο απ’ ό,τι είχαμε δει ως τώρα. Τ’ όνομα του είναι Kim Holm και ήρθε να δει μερικές συναυλίες μας ση Νορβηγία και να μας σχεδιάσει, ενώ ήμασταν πάνω στη σκηνή. Μας άρεσε τόσο πολύ που αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τις ιδέες του Hvàll και σε συνδυασμό με τον Kim και να το αποτέλεσμα (booklet και merchandise)…. Το οποίο μας τρέλανε. Ο Kim είναι πραγματικά ευφυής σε ό,τι έκανε και είμαστε πολύ τυχεροί που συνεργαστήκαμε μαζί του.

Είναι concept ο δίσκος;

Όχι δεν είναι, ειδικά αν τον συγκρίνεις με τον “I Krig” και τον “Milorg”, που και οι δυο έχουν σχέση με θέματα που αφορούν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μπορείς να πεις ότι στιχουργικά, είναι ένα πιο προσωπικό άλμπουμ, αλλά όχι concept. Σε καμία περίπτωση.

Για πόσο καιρό γράφατε στίχους και μουσική για το “Welcome Farewell”;

Η όλη διαδικασία άρχισε σχεδόν δυόμισι χρόνια πριν κι ενώ ήμασταν σε περιοδια για το προηγούμενο μας άλμπουμ (“V”). Πάντα δουλεύουμε σε νέο υλικό ενώ προμοτάρουμε το τελευταίο μας άλμπουμ. Η προπαραγωγή στα πρώτα τύμπανα, ουσιαστικά έγινε πριν δυο χρόνια.

Το “Welcome Farewell” ταξιδεύει το μυαλό σε τοπία και φύση. Τι σκεφτόσασταν κατά τη διάρκεια που ετοιμάζατε τον δίσκο;

Είσαι σωστός, έτσι είναι. Σε ταξιδεύει σε τοπία και τοποθεσίες μέσα στη φύση. Ο Hvàll ξόδεψε πολλές ώρες περπατώντας μέσα στα δάση, στην περιοχή γύρω από το σπίτι του, κάνοντας σκι τον Χειμώνα κι άλλα τέτοια. Άρχισε να τραβά φωτογραφίες από σκηνικά που βρήκε ενδιαφέροντα, διαφορετικά μέρη που είχαν κάποια ιστορία κλπ. Αυτές οι φωτογραφίες αργότερα, έγιναν η βάση για τα κομμάτια, οι στίχοι βγήκαν από κάθε φωτογραφία εντελώς φυσικά κι αργότερα ο Kim επίσης τις είδε και τον βοήθησαν πολύ στα σκίτσα του.

Είστε ευχαριστημένοι με την συνεργασία σας με την Indie Recordings;

Ναι, δεν μπορούμε να παραπονεθούμε για κάτι και γι’ αυτό και είμαστε μαζί εδώ και τόσα χρόνια.

Στο δίσκο ακούω πολλές Μetal/Rock γραμμές, που συνδυάζονται με την όλη Black Metal μουσική σας…. Πες μου γι’ αυτό.

Η βάση μας ήταν πάντα το Rock από τα 70’s, Metal απ’ τα 80’s και η ενέργεια από το Νορβηγικό Εxtreme / Βlack Μetal των 90’s. Πάντα βάζαμε στην μουσική μας διάφορα στοιχεία και αυτό είναι το σήμα κατατεθέν μας, στην πάροδο των χρόνων μας. Προσωπικά, δεν νοιάζομαι για το τι πιστεύει ο κόσμος για την μουσική μας (για το ότι δηλαδή συνδυάζουμε διάφορα είδη), γιατί πιστεύω ότι έτσι η μουσική μας είναι πιο ζωντανή και θα συνεχίσουμε να φέρνουμε στην μουσική μας κι άλλα τέτοια στοιχεία.

Βλέπω ότι όλοι είστε πρώην μέλη μιας πολύ γνωστής μπάντας. Τι έγινε με τους Windir;

Οι Windir τελείωσαν, όταν ο φίλος μας και ιδρυτικό μέλος, Terje “Valfar” Bakken, πέθανε το 2004. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια άλλη μπάντα, τους Vreid και ν’ αλλάξουμε λίγο το στυλ μας, αφήνοντας τον ήχο των Windir, ως δική του κληρονομιά και όχι δική μας.

Υπάρχει καμιά ενδιαφέρουσα μπάντα από τη Νορβηγία που θα μπορούσες να μας προτείνεις; Πως είναι η σκηνή εκεί, αυτές τις μέρες;

Υπάρχουν όντως αρκετές ενδιαφέρουσες μπάντες και σε διάφορα είδη. Οι Nekromantheon είναι μάλλον οι αγαπημένοι μου, μαζί με Kvelertak και Audrey Horne.

Έχετε παίξει σε τόσα φεστιβάλ και με τόσες μπάντες. Ποιο ήταν τ’ αγαπημένο σας και με ποια μπάντα περάσατε πολύ καλά;

Γενικά περάσαμε καλά με τις περισσότερες μπάντες, αλλά αν έπρεπε ν’ αναφέρω μόνο μια μπάντα με την οποία είχαμε ιδιαίτερη επαφή, θα ήταν οι Kampfar. Σπουδαίοι τύποι, καλοί φίλοι κι εξαιρετικοί μουσικοί. Αγαπημένα φεστιβάλ ήταν τα Wacken, Summer Breeze, Party San, Metal Camp και Brutal Assault. Όλα σε φανταστικά μέρη για να επισκεφθεί κανείς, αλλά το Wacken για μένα προσωπικά, είναι πολύ ιδιαίτερο μέρος.

Πες μας τι παίζει με το μελλοντικό σας tour μαζί με Solefald και In Vain;

Ναι, θα γίνει τον Απρίλιο. Περιμένουμε πως και πως την Ευρωπαϊκή μας περιοδεία και να παρουσιάσουμε ζωντανά το νέο μας υλικό. Έχουμε ήδη κάνει τέσσερα shows από τότε που κυκλοφόρησε το άλμπουμ και όλα πήγαν πάρα πολύ καλά!

Υπάρχει κάτι γραμμένο στην “to do list” που θα θέλατε άμεσα να κάνετε;

Θα θέλαμε να επισκεφθούμε πολλά μέρη με τους Vreid, τα οποία δεν έχουμε επισκεφθεί έως τώρα. Μέρη όπως Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Αμερική, είναι πολύ ψηλά σ’ αυτή τη λίστα. Και η Ελλάδα βέβαια και είναι κρίμα που δεν έχουμε παίξει καθόλου εκεί. Έχω επισκεφθεί την Ελλάδα πέντε – έξι φορές, στις διακοπές μου και είναι ένας από τους αγαπημένους μου προορισμούς, οπωσδήποτε.

Εύχομαι ότι καλύτερο λοιπόν κι ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

Ευχαριστούμε κι εμείς!

Άγγελος “Kilmistered”

http://www.myspace.com/thepitchblackbrigade

http://www.vreid.no

Μέλη Μπάντας:

Hvall – Μπάσο

Steingrim – Τύμπανα

Sture – Κιθάρα, φωνητικά

Strom – Κιθάρα

Δισκογραφία:

2004 – Kraft

2006 – Pitch Black Brigade

2007 – I Krig

2009 – Milorg

2011 – V

2013 – Welcome Farewell

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X