Συνεντεύξεις

Epica

Ιδιαίτερες συστάσεις δεν νομίζω ότι χρειάζονται στην περίπτωση των Ολλανδών. Ο λόγος για τους Epica, οι οποίοι σε λίγες μέρες θα εμφανιστούν στην χώρα μας στα πλαίσια της περιοδείας για το νέο τους δίσκο “Requiem For The Indifferent”. Η συνομιλία που είχα με τον drummer της μπάντας, Arien van Wesenbeek, αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Καλησπέρα Arien, συγχαρητήρια για την κυκλοφορία του “Requiem For The Indifferent”. Είναι ένα πραγματικά θεσπέσιο άλμπουμ. Πως αισθάνεσαι τώρα που έχει κυκλοφορήσει;

 

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Πραγματικά τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπά παιδιά αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι, γιατί μέσα από σκληρή δουλειά καταφέραμε να βγάλουμε ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα. Είναι θεωρώ ένα πολύ δυναμικό άλμπουμ με πολλά σπουδαία συναισθήματα να το γεμίζουν και θεωρώ πως αυτά τα αντιλαμβάνεται εύκολα ο ακροατής, όλες αυτές τις διακυμάνσεις.

Πιστεύω πως το “Requiem For The Indifferent” ήταν μια πραγματική έκπληξη καθώς σε αυτό υπάρχουν σπουδαίες συνθέσεις και σπουδαία progressive μέρη. Τι είδους σχόλια έχετε λάβει από οπαδούς και Τύπο;

Τα περισσότερα σχόλια που έχουμε λάβει είναι παραπάνω από θετικά. Ήταν καλό για εμάς που ο περισσότερος κόσμος έδειξε να εκπλήσσεται αφού οι απαιτήσεις κυκλοφορώντας το “Design Your Universe” είχαν ήδη αυξηθεί. Υπήρξαν πολλοί που θεώρησαν ότι δύσκολα θα μπορούσαμε να βγάλουμε κάτι καλύτερο από εκείνο αλλά χαίρομαι που καταφέραμε να τους αποδείξουμε το αντίθετο. Φάνηκε να τους αρέσει το νέο album και όσοι συνέχισαν να είναι δύσπιστοι μετά από μερικά ακούσματα το βρήκαν τόσο ενδιαφέρον όσο και συνάμα δυναμικό.

Σας πήρε τρία χρόνια να κυκλοφορήσετε ένα νέο δίσκο. Τι συνέβη στο μεσοδιάστημα;

Περιοδεύσαμε πάρα πολύ για το “Design Your Universe” αφού μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν το πιο επιτυχημένο μας album αλλά εύχομαι τα πράγματα να αλλάξουν σύντομα να αλλάξουν και την θέση του να πάρει το “Requiem…”. Επίσης ο Mark (σ.σ. Jansen, κιθάρα), εγώ και o Isaac (σ.σ. Delahaye, κιθάρα) κάναμε μαζί το δίσκο των MaYan όπου εκεί συμμετέχει ο τωρινός μπασίστας των Epica, Rob van der Loo. Τα πράγματα εξελίχθησαν πολύ καλά και γι’ αυτούς αφού περιοδεύσαμε και με τους MaYan αρκετά. Όταν όλα τελείωσαν, αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω στο νέο δίσκο των Epica.

Μου έδωσες πάσα για την επόμενη μου ερώτηση. Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον πρώην μπασίστα σας, Yves Huts, να αποχωρήσει από τις τάξεις της μπάντας;

Ήταν κάτι που δυστυχώς κατέληξε να είναι η μόνη λύση. Ο Yves είχε αρχίσει να βλέπει πως η καθημερινή του δουλειά στην οικογενειακή επιχείρηση είχε αρχίσει να αυξάνει τις απαιτήσεις της όπως και οι απαιτήσεις στους Epica ολοένα και μεγάλωναν. Οπότε έπρεπε να αποφασίσει τι θα έκανε. Του είχαμε αφήσει ένα διάστημα για να δούμε τι θα γινόταν αλλά τελικά συνέβη το μοιραίο, να χωρίσουμε τους δρόμους μας, κάτι που έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. Εν μέρει, αυτό ωφέλησε και τις δυο πλευρές. Όσο για τον Rob, η επιλογή του ήταν κάτι το εύκολο αφού τον ξέραμε ήδη από τους MaYan. Όποτε ήταν σχετικά εύκολη η επιλογή του.

Μπορεί το “Requiem For The Indifferent” να θεωρηθεί ένα concept album; Στιχουργικά με τι καταπιάνεται αυτή τη φορά;

Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε concept album. Τα κομμάτια από συνθετικής άποψης έχουν να κάνουν πάλι με την θρησκεία, πράγματα που μας συμβαίνουν στην καθημερινή μας ζωή, διάφορες συρράξεις που συμβαίνουν ανά τον κόσμο… Οπότε δεν μπορείς να πεις ότι έχουν μια ενιαία σημασιολογία μεταξύ τους τα κομμάτια. Αυτή τη φορά δε πέραν του Mark στους στίχους βοήθησε και λίγο παραπάνω και η Simone.

Όσον αφορά την μουσική από την άλλη, έγινε μεμονωμένη δουλειά η ομαδική αυτή την φορά;

Ο Mark έγραψε την περισσότερη μουσική επίσης αφού αυτός είναι ο κύριος συνθέτης και στιχουργός της μπάντας. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν συμμετέχουμε. Όλοι φέρνουμε τις ιδέες μας στο studio και προσπαθούμε να δούμε ποιες κολλάνε περισσότερο ώστε να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για ακόμα μια φορά επιλέξατε να συνεργαστείτε με τον Sascha Paeth (Heavens Gate). Ίσως αυτός αποτελεί με την σειρά του το ελιξίριο της επιτυχίας των Epica;

Το να δουλεύεις σε ένα στούντιο όπως το Gate το οποίο το θεωρείς τόσο οικείο όσο το σπίτι σου ποιος ο λόγος να το αλλάξεις; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε ένα συνεργάτη που μας καλύπτει πλήρως. Ίσα ίσα που κάθε φορά ο ήχος μας προοδεύει όλο και περισσότερο και σε αυτό φέρει και το δικό του μερίδιο ο Sascha, ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά.

Όσον αφορά το εικαστικό κομμάτι ποιος ήταν ο κύριος υπεύθυνος;

Συνεργαστήκαμε για ακόμα μια φορά με τον Stefan Heilemann, με τον οποίο είχαμε δουλέψει και στο προηγούμενο μας δίσκο. Την κοπέλα στο εξώφυλλο την γνώριζε η Simone και η οποία πόζαρε με αυτό το βλέμμα απόγνωσης, όπως άλλωστε θέλαμε να είναι και το όλο concept του εξωφύλλου… Σκοτεινό & γεμάτο απελπισία ώστε να είναι απόλυτα συνδεδεμένο και με την μουσική του δίσκου. Θεωρώ πως το πετύχαμε.

Οι Epica ετοιμάζονται παράλληλα για την περιοδεία τους η οποία περνάει από την χώρα μας. Τι πρέπει να περιμένουν οι οπαδοί σας εδώ & τι θυμάσαι εσύ από τις προηγούμενες εμφανίσεις σας εδώ.

Είμαι σίγουρος πως για ακόμα μια φορά οι εμφανίσεις στην Ελλάδα θα με συνεπάρουν προσωπικά, αφού δεν βλέπω την ώρα να επιστρέψω. Εάν θυμάμαι καλά εκεί κλείνει και το δεύτερο σκέλος της περιοδείας μας. Όσο για τους φίλους μας, θα πρέπει να περιμένουν ένα killer set list από όλη μας την πορεία μέχρι σήμερα.

Ποιες οι μελλοντικές σου βλέψεις;

Ελπίζω να καταφέρουμε να παίζουμε μουσική για όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε, να προοδεύουμε τόσο σαν μουσικοί όσο και σαν άνθρωποι, να θέτουμε υψηλά standards και να συνεχίζει να μας αγαπάει ο κόσμος. Arien σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη.

Εύχομαι τα καλύτερα για σένα και τους Epica.

Και εγώ σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και ελπίζω να σε δω στις εμφανίσεις μας στην Ελλάδα.

Χαρά Χατζηιωαννίδου

www.epica.nl

www.facebook.com/epica

Band Members:

Simone Simons – Φωνητικά

Mark Jansen – Κιθάρες, Φωνή

Coen Janssen – Πλήκτρα

Isaac Delahaye – Κιθάρες

Arien van Wesenbeek – Τύμπανα

Rob van der Loo – Μπάσο

Discography

The Phantom Agony, 2003

Cosign To Oblivion, 2005

The Score – An Epic Journey, 2005

The Divine Conspiracy, 2007

Design Your Universe, 2009

Requiem For The Indifferent, 2012

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X