Συνεντεύξεις

Arrayan Path

Οι Arrayan Path είναι μια δύναμη υπολογίσιμη στον χώρο του symphonic metal. Στο τέλος του 2018 κυκλοφόρησαν το πιο μεγαλεπήβολο έργο τους μέχρι σήμερα το οποίο αν μη τι άλλο ήταν φοβερό. Δεν χάσαμε την ευκαιρία και μιλήσαμε με τον τραγουδιστή τους Νικόλα Λεπτό.

Συγχαρητήρια για το νέο σας δίσκο! Πες μας μερικά πράγματα για την όλη διαδικασία ηχογράφησης του “Archegonoi”.

Γεια σου Μιχάλη! Καταρχάς να σου επισημάνω πως ο σωστός τίτλος του album είναι “ΑΡΧΕΓΟΝΟΙ”, στα ελληνικά δηλαδή. Το “Archegonoi” είναι μόνο για τα ξένα sites που δεν έχουν ελληνικούς χαρακτήρες οπότε είναι κάτι σαν αναγκαίο κακό. Για το album λοιπόν… ηχογραφήθηκε εδώ στην Λευκωσία ενώ η μίξη έγινε στο Σαν Μαρίνο από τον Simone Mularoni. Τα drums έχουν γραφτεί από τον Mark Zonder στο Los Angeles. Λόγω της διάρκειας του album, μπορώ να πω πως ήταν μια επίπονη διαδικασία. Σαν ένα τεράστιο puzzle που έπρεπε να γίνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν μπορώ να πω πως δεν το απολαύσαμε πάντως. Κάτι σαν “τράβα με κι ας κλαίω” κατάσταση.

Το “ΑΡΧΕΓΟΝΟΙ” έρχεται μόλις έναν χρόνο από την κυκλοφορία του περασμένου σας δίσκου. Πόσο εύκολο ήταν για εσάς να μαζέψετε τόσο υλικό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;

Να σου πω, επειδή συνήθως η σύνθεση κάθε album δεν ξεκινά από το μηδέν, δεν μας παίρνει πολύ χρόνο. Πάντα έχουμε κάποια ρεφρέν/μελωδίες που μας αρέσουν αλλά πρέπει να αναπτυχθούν και να γίνουν τραγούδια. Δουλεύουμε αρκετά γρήγορα πάντως, κυρίως λόγω του ότι είμαστε μπάντα που δεν περιοδεύει.

Οι Arrayan Path μας έχουν δώσει τρεις δίσκους μέσα σε τρία χρόνια. Δεν το βρίσκεις αυτό κάπως επικίνδυνο; Θέλω να πω δεν υπάρχει ρίσκο να πέσει κάπως η ποιότητα με τόση παραγωγή μουσικής;

Ότι είναι επικίνδυνο είναι, δεν αντιλέγω. Από κει και πέρα, η ποιότητα δεν ανεβαίνει με το να περιμένεις τρία, τέσσερα χρόνια κτλ. Αντιθέτως χάνεις λίγο τον προσανατολισμό σου και όπως σου είπα εμείς συνήθως ξέρουμε τι θέλουμε και έχουμε πάντα μια βάση για την συνέχεια. Τι άλλο να κάνει μια μπάντα που δεν περιοδεύει; Να καθόμαστε τρία χρόνια να πίνουμε φραπέ στις καφετέριες όπως κάποιοι άλλοι; Η μήπως να “πετάξω” 5000 ευρώ για να περιοδεύω στην Ευρώπη με μια μεγάλη μπάντα η οποία πιθανόν να μην θυμάται καν το όνομα μας μετά από κάποια χρόνια; Δεν ξέρω, τι να σου πω, στην θεωρία όλα είναι εύκολα. Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος νομίζω. Το “Chronicles Of Light” ας πούμε βγήκε 3 χρόνια μετά το “IV: Stigmata” και πολλοί λένε πως δεν ήταν και το καλύτερο μας album (δεν συμφωνώ αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Ίσως σε πέντε χρόνια από τώρα να ξέρουμε αν ήταν καλή κίνηση να βγάλουμε αμέσως album ή όχι.

Η διάρκεια του “ΑΡΧΕΓΟΝΟΙ” είναι εντυπωσιακή! 80+ λεπτά μουσικής δεν είναι κάτι που συναντά κανείς κάθε μέρα. Θα το θέσω όσο πιο απλά γίνεται: γιατί έχει τόση διάρκεια ο δίσκος;

Δεν ήταν προγραμματισμένο από την αρχή. Προέκυψε στην πορεία. Η αλήθεια είναι ότι λόγω της διάρκειας των κομματιών μας βγήκε λίγο μεγάλο. Νομίζω σε κάποια φάση είπαμε απλά “fuck it” και το κάναμε!

Θα μπορούσατε το “ΑΡΧΕΓΟΝΟΙ” να το βγάλετε πρακτικά σε δύο μέρη, σαν δύο διαφορετικές κυκλοφορίες. Ήταν μια ιδέα που έπεσε στο τραπέζι ή όχι;

Μμμ… όχι ποτέ. Απλά αν προσέξεις στο δεύτερο μέρος έβαλα τα (συγκριτικά με τα αλλά) πιο μικρά μας τραγούδια γιατί υπέθεσα πως αυτός που το ακούει μπορεί να τα έχει ήδη παίξει μέχρι να φτάσει εκεί, χα χα! Πάντως αν θα έβγαινε σε δύο δίσκους θα έπρεπε να προσθέσουμε ακόμα δύο-τρία τραγούδια.

Δεν σε ανησυχεί το γεγονός πως δύσκολα κάποιος θα αφιερώσει τόσο χρόνο για να ακούσει τον δίσκο από την αρχή ως το τέλος;

Ναι, με ανησυχεί και βλέπω πως αυτό που λες έχει ήδη γίνει. Κοιτά, δεν είναι κάτι που κάνει κάποιος με κάθε δίσκο. Το κάναμε μια φορά, μπορεί να το ξανακάνουμε αλλά σίγουρα όχι σύντομα. Πάντως πιστεύαμε στο υλικό και νομίζω το πρόβλημα δεν είναι τόσο τα πολλά τραγούδια αλλά η διάρκεια τους. Αν είχαμε 14 τραγούδια των 3 λεπτών σε ένα δίσκο 45 περίπου λεπτών πιθανόν να ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Τώρα που το αναφέραμε, καλή ιδέα για το επόμενο album!

Ας πιάσουμε στιχουργικά τον δίσκο. Με τι θέματα καταπιάνεστε σε αυτόν;

Νομίζω είναι προφανές, χα χα. Αρχαία Ελλάδα και Άγιος ο Θεός! (Ο Δίας εννοείται). Και ακόμα ένα όνειρο μου πραγματοποιήθηκε. Από το 2011 έχουμε να γράψουμε για την ιστορία μας.

Για εμένα ο νέος σας δίσκος είναι ο πιο μεγαλεπήβολος στην καριέρα σας. Είχατε άγχος κατά την όλη διαδικασία σύνθεσης;

Ίσως λίγο, ναι. Είχαμε όμως σαν “ασπίδα” το γεγονός ότι μουσικά, δεν θα είχε καμία σχέση με το Dawn Of Aquarius, άρα δεν θα τεθεί θέμα σύγκρισης. Τελικά τέθηκε, χα χα. Όμως αποδείξαμε στους εαυτούς μας κυρίως ότι μπορούμε να γράψουμε λυρικό epic το ίδιο καλά με το πώς γράφουμε power. Τουλάχιστον έτσι νομίζουμε.

Υπάρχει μια πληθώρα guest μουσικών στον δίσκο. Πόσο εύκολο ήταν να περάσετε το όραμα σας σε όλους αυτούς;

Η αλήθεια είναι πως δεν δώσαμε ιδιαίτερες οδηγίες για το τι θέλαμε να κάνουν. Αφήσαμε τον καθένα να βάλει το ταλέντο του και να φανταστεί πως θα ήθελε να ακούσει το κάθε σημείο με το δικό του όργανο/φωνή. Ειδικά με τον Zonder, του δώσαμε άδειο καμβά και του είπαμε “ζωγράφισε” όπως θες. Υπάρχει λόγος που θεωρείται από τους καλύτερους drummer στον κόσμο και θα ήταν πολύ ηλίθιο εκ μέρους μας να μην πάρουμε “αυτό που είναι” και να ζητάμε “αυτό που θέλουμε να δούμε”, αν καταλαβαίνεις τι εννοώ (σ.σ.: ΑΠΟΛΥΤΑ).

Πιστεύεις ότι το παίξιμο του σας έδωσε πόντους στο τελικό αποτέλεσμα;

100%! Ανέβασε τα κομμάτια επίπεδο. Ο κατάλληλος παίχτης για τα κατάλληλα τραγούδια, την καταλληλότερη στιγμή.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο θα είναι να μεταφερθεί το υλικό του “ΑΡΧΕΓΟΝΟΙ” επί σκηνής; Έχετε προγραμματίσει κάποιες ζωντανές εμφανίσεις για την υποστήριξη του;

Ναι, θα ανακοινώσουμε κάτι σύντομα. Δεν είναι καθόλου εύκολο αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία της μπάντας πιθανόν να χρησιμοποιήσουμε κάποια backing tracks για τα keyboards. Ίσως και κάποιες χορωδίες.

Καλό το διπλό CD δεν λέω αλλά υπάρχει καμία ελπίδα για εμάς τους οπαδούς του βινυλίου να δούμε την νέα σας δουλειά τυπωμένη στο αγαπημένο μας format;

Δυστυχώς η εταιρία μας είναι μικρή και το budget μεγάλο. Ειδικά αυτό το album με διάρκεια 84 λεπτών, αντιλαμβάνεσαι πως μόνο αν βγει διπλό βινύλιο μπορεί να γίνει η δουλειά. Το προσπαθούμε καθημερινά πάντως και για αυτόν τον δίσκο αλλά και για τους παλιούς μας δίσκους. Πιστεύω κάποια στιγμή θα το καταφέρουμε.

Οι Arrayan Path έχουν πλέον 20+ χρόνια στην πλάτη τους. πίστευες ποτέ ότι το συγκρότημα θα φτάσει τόσο μακριά; Τι θυμάσαι και τι σου λείπει από τις πρώτες μέρες σας σαν συγκρότημα;

Συνήθως όταν μια μπάντα είναι όραμα ενός ανθρώπου, σημαίνει πως όσο αυτός ο άνθρωπος έχει κίνητρα και όρεξη, τόσο θα διαρκέσει η μπάντα. Αυτό συμβαίνει και με εμάς. Έχω δυνάμεις και όρεξη για πολλά albums ακόμα οπότε δεν βλέπω το τέλος της μπάντας τα επόμενα έξι-επτά χρόνια. Από κει και πέρα βλέπουμε. Θέλω να κάνω και κάποια άλλα projects που είναι στα σκαριά οπότε θα δείξει. Αυτό που πεθυμώ κυρίως από τα παλιά χρόνια είναι το πόσο νέοι ήμασταν και πόση όρεξη και χρόνο είχαμε. Τώρα έχουμε λιγότερο χρόνο αλλά νομίζω είμαστε πολύ καλύτεροι σύνθετες.

Εγώ να σου ευχηθώ ότι καλύτερο για το νέο σας πόνημα. Κλείσε αυτή την συνέντευξη με ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας.

Ελπίζουμε να σας δούμε σύντομα σε κάποιο live. Όσοι έχετε μιάμιση ώρα να σκοτώσετε τσεκάρετε το album, χα χα. Ελπίζω στο τέλος να σας κερδίσει. Ευχαριστώ για την συνέντευξη.

Μιχάλης Νταλάκος

Band Members
Nicholas Leptos: Φωνητικά
Socrates Leptos: Κιθάρες
Christoforos Gavriel: Κιθάρες
Miguel Trapezaris: Μπάσο
Stefan Dittrich: Τύμπανα

Discography
Road To Macedonia, 2004
Terra Incognita, 2010
Ira Imperium, 2011
IV: Stigmata, 2013
Chronicles Of Light, 2016
Dawn Of Aquarius, 2017
ΑΡΧΕΓΟΝΟΙ, 2018

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X