Συνεντεύξεις

Dare

Οι Dare είναι αδιαμφισβήτητα οι κυριότεροι εκφραστές του Κέλτικου Hard Rock. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν τον νέο τους δίσκο με τίτλο Road To Eden. Ο τραγουδιστής και πληκτράς της μπάντας, Darren Wharton, συνομίλησε μαζί μα για το νέο τους πόνημα καθώς και τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας.

Αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο σου. Συγχαρητήρια για τον νέο σας δίσκο “Road To Eden”, ήταν φοβερός. Σαν μεγάλος φίλος της μπάντας, πραγματικά τα υπέρ απόλαυσα. Πως νιώθετε τώρα που ο δίσκος είναι έτοιμος να κυκλοφορήσει;

Σε ευχαριστώ πολύ Νίκο, σημαίνει πολλά αυτό που λες, είναι πολύ ωραίο. Για να είμαι ειλικρινής, νιώθουμε πως έχει περάσει τόσος πολύς καιρός από την ώρα που το ανακοινώσαμε. Ελπίζαμε πως θα μπορούσαμε να το κυκλοφορήσουμε νωρίτερα αλλά υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στο παρασκήνιο που ήθελαν να το καθυστερήσουμε. Νομίζω πως έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον Covid, το Brexit, και το κόστος γενικά του να σταλεί ο δίσκος από την Αγγλία στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτοί ήταν και οι βασικοί λόγοι που πήρε τόσο καιρό να βγει από την ανακοίνωση του. Τα λογιστικά πλέον το να βγάλεις ένα δίσκο εκτός χώρας έχει αλλάξει δραστικά. Δεν το είχα συνειδητοποιήσει αλλά μιλούσα τις προάλλες με μια εταιρεία διανομής και μου έλεγαν ότι παίρνει εβδομάδες εβδομάδων για να σταλούν οι δίσκοι. Πάντως είμαι ευχαριστημένος από τον δίσκος, παίρνουμε πολύ καλές αντιδράσεις από τον κόσμο, καλές κριτικές. Είμαι πολύ ανακουφισμένος που άρεσε στον κόσμο και μπορώ να χαλαρώσω και πάλι.

Ποιες πιστεύεις πως είναι οι διαφορές μεταξύ του “Road To Eden” και του Sacred Ground;

Το θέμα είναι πως από την στιγμή που επέστρεψαν τόσο ο Nigel όσο και ο Vinny στην μπάντα, ξεκινήσαμε να κάνουμε τόσες πολλές εμφανίσεις πριν την πανδημία. Παίρναμε τρομερές αντιδράσεις στις εμφανίσεις μας και κατά κάποιο τρόπο γίναμε μια διαφορετική μπάντα. Επειδή οι εμφανίσεις μας βελτίωσαν πολύ την μπάντα, είμαστε πολύ καλύτεροι σε αυτό από ότι ήμασταν παλαιότερα. Ήθελα να κάνουμε αυτόν τον δίσκο λίγο σκληρότερο, γιατί πολλές φορές βγαίνουμε και παίζουμε σε φεστιβάλ με πιο heavy μπάντες και πολλές φορές ένιωθα πως θα μπορούσαμε να πάμε περισσότερο με το κύμα. Η δυσκολία ήταν στο να προσπαθήσουμε να αφομοιώσουμε αυτό το λίγο σκληρότερο ύφος αλλά ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να ακουγόμαστε σαν τους Dare. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ελπίζω πως το καταφέραμε αυτό. Έχουμε πολλά τέτοια κομμάτια τώρα για τις ζωντανές εμφανίσεις μας, το Born In A Stormθα είναι φοβερό ζωντανά. Όπως και τα Road To Edenκαι Cradle To The Graveθα δουλέψουν καλά σε ζωντανές εμφανίσεις. Αυτό ξεκινήσαμε να κάνουμε ηθελημένα, χαίρομαι απλά που ο δίσκος φαίνεται να έχει γίνει θετικά αποδεκτός.

Τι σας οδήγησε να ονομάσετε τον δίσκο “Road To Eden”. Υπάρχει κάποια θεματική πίσω από το όνομα και τον δίσκο ή είναι απλά μεμονωμένα κομμάτια;

Νομίζω πως το νόημα πίσω από το ομότιτλο κομμάτι ήταν το προσωπικό μου ταξίδι των τελευταίων είκοσι με εικοσιπέντε χρονών. Είχαμε καλές στιγμές, είχαμε κακές στιγμές. Δεν ήταν πάντα αγώνας, είχαμε φυσικά και δυσκολίες αλλά όλοι περνάμε από εκεί στην ζωή μας, όλοι έχουμε το προσωπικό μας ταξίδι στην ζωή το οποίο πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να πάρουμε τον δρόμο με την πιο ομαλή διαδρομή. Έχει ανηφόρες και κατηφόρες και διαφορετικά πράγματα αλλά όλοι πρέπει κάπως να υπομείνουμε, να αντέξουμε και να παλέψουμε. Και όλοι έχουμε αυτό το μέρος στην καρδιά μας όπου θέλουμε να φτάσουμε κάποια στιγμή και νομίζω αυτή ήταν η ιδέα πίσω από το κομμάτι. Απλά το ταξίδι που κάνουμε όλοι στην ζωή για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε να πάμε και να είμαστε. Τόσο συναισθηματικά όσο και με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Ίσως και οικονομικά. Για εμένα προσωπικά η ζωή σαν ταξίδι είναι “ο δρόμος προς την Εδέμ” και νιώθω πως κοντεύω να φτάσω εκεί που θέλω πλέον και αυτό είναι μεγάλη ανακούφιση. Φτάνω σε αυτή την ηλικία όπου τα πράγματα ξεκινούν να κατασταλάζουν, δεν ανησυχώ για κάποια συγκεκριμένα πράγματα πλέον. Αλλά δεν είναι μόνο το δικό μου ταξίδι. Είναι το δικό σου, του φίλου μου, του δικού σου φίλου, το ταξίδι όλων.

Αυτό που εγώ παρατήρησα στον δίσκο είναι πως υπάρχει μια αίσθηση συνέχειας και ταυτόχρονα πάει τα πάντα και ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με το Sacred Ground. Αυτό ήταν κάτι φυσικό για εσάς ή κάτι σκόπιμο;

Πάντα έχουμε ένα όραμα για τον κάθε δίσκο και πως θα πρέπει να ακούγεται. Αλλά κάποιες φορές, κάποιοι δίσκοι αποκτούν δική τους ζωή και υπόσταση όταν αρχίζεις να εμβαθύνεις στα κομμάτια και ουσιαστικά αυτοπροσδιορίζονται και αυτοδιορθώνονται αν θες. Νιώθω πως κάποιες φορές νιώθεις πως τα κομμάτια αντιστέκονται σε αυτό που εσύ θέλεις. Έγιναν κάποιες αλλαγές σε κάποια κομμάτια σε σχέση με το από που ξεκίνησαν αλλά αυτό είναι απλά τα κομμάτια που παίρνουν την δική τους πορεία. Είναι απλά η φύση της σύνθεσης. Είναι σπάνιο να κάθεσαι και να έχεις το τέλειο όραμα για έναν δίσκο από την αρχή μέχρι το τέλος, δεν λειτουργεί έτσι. Πολλά πράγματα όπως η κιθάρα ή η φωνή πολλές φορές δεν ακούγονται όπως νόμιζες αρχικά στο κεφάλι σου, οπότε όπως είπα, ο δίσκος απέκτησε δική του ζωή. Απλά ελπίζεις πως η βάση και οι πρωταρχικές ιδέες ήταν αρκετά δυνατές ώστε να βγουν μπροστά.

Ποια τα αγαπημένα σου κομμάτια από τον καινούργιο δίσκο;

Δεν έχω κάποιο αγαπημένο προς το παρόν. Το θέμα με εμένα είναι πως μπαίνω τόσο μέσα στον δίσκο και δένομαι με πράγματα που δεν θα έπρεπε να είναι σημαντικά. Αφότου τελειώσουμε με την μουσική, προσπαθώ να ξεχάσω εντελώς τα κομμάτια και να αφοσιωθώ στους στίχους. Νομίζω πως ακόμα δεν έχω ακούσει τον δίσκο σαν σύνολο. Δώσε μου δύο μήνες ακόμα και θα το ακούσω.

Που ηχογραφήθηκε ο δίσκος;

Έγινε λίγο ανάποδα αυτή την φορά. Ξεκινήσαμε τα τύμπανα λίγο πριν το lockdown, στο Manchester στα Graceland Studios. Υπό κανονικές συνθήκες, μετά τα τύμπανα θα πηγαίναμε στο στούντιο και θα δοκιμάζαμε λίγο τις κιθάρες αλλά ήρθε η απαγόρευση. Οπότε έπρεπε να επιστρέψω πίσω στην Ουαλία, μένουμε όλοι μακριά δυστυχώς, και να συνεχίσω με τις δομές των κομματιών, τα πλήκτρα και τους στίχους χωρίς να έχω κιθάρες ή μπάσο. Μόνο όταν τελείωσαν οι απαγορεύσεις μπορέσαμε να συνεχίσουμε με το μπάσο και τις κιθάρες.  Οπότε έγινε λίγο ανάποδα αυτή την φορά. Είμαι σίγουρος πως και άλλες μπάντες είχαν παρόμοια θέματα με τους δίσκους τους. Είναι λίγο εφιάλτης για όλους, έτσι δεν είναι;

Τα κομμάτια είναι όλα γραμμένα από εσένα ή συνεισέφερε και η υπόλοιπη μπάντα στο συνθετικό κομμάτι;

Έγραψα όλα τα κομμάτια σε αυτόν τον δίσκο, κυρίως γιατί υπό φυσιολογικές συνθήκες θα περνούσαμε όλο μας τον χρόνο στο στούντιο. Και το πιο πιθανό είναι πως θα είχαμε και άλλα κομμάτια στο τέλος, γιατί όταν δουλεύεις ομαδικά, φυσικά και προκύπτουν ιδέες αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να κάτσουμε στο στούντιο όσο συνήθως. Οπότε τα δέκα αυτά κομμάτια που είχα αρχικά γράψει ήταν αυτά με τα οποία προχωρήσαμε στον δίσκο.

Το εξώφυλλο του δίσκου είναι στο ίδιο σχετικά μοτίβο όπως και των προηγούμενων album. Τι σας έκανε να περιλάβετε αυτήν την μεγάλη φωτογραφία σας για εξώφυλλο και όχι κάτι διαφορετικό; 

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, υπάρχουν κάποια album που δεν βάλαμε την ομαδική φωτογραφία για εξώφυλλο, αλλά όχι πολλά. Μου αρέσει το εξώφυλλο από το Arc Of The Dawn ή το Beneath The Shining Water αλλά ήθελα απλά μια ωραία φωτογραφία της μπάντας ώστε και ο κόσμος να ταυτιστεί με την μπάντα. Μία άλλη εμφανής επιλογή θα ήταν να βάλουμε ένα δρόμο, αλλά δεν μπορούσα να βρω την θέληση να κάνω κάτι τέτοιο για εξώφυλλο.

Είναι αρκετά δύσκολο τον τελευταίο καιρό για μια μπάντα να κάνει ζωντανές εμφανίσεις αλλά εσείς από όσο βλέπω έχετε κλεισμένη μια περιοδεία.

Ναι, κλείσαμε μια Αγγλική περιοδεία, φυσικά όμως και θα θέλαμε να βγούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα θέλαμε να έρθουμε στην Ελλάδα ή την Γερμανία αλλά ήταν δύσκολο με τον Covid-19. Οι διοργανωτές δεν φαίνεται να έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση για να φέρουν μπάντες. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων έχουν πέσει για τον ίδιο λόγο, είναι δύσκολο να παίξεις στην Ευρώπη. Ελπίζω πως αργά η γρήγορα όλο αυτό θα αρχίσει να χαλαρώνει οπότε θα ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε να βγούμε και παραέξω.

Ποιες οι μνήμες που έχεις από τις τελευταίες δύο εμφανίσεις σας στην Ελλάδα;

Έχουμε φανταστικές μνήμες. Αγαπάμε την Ελλάδα. Βγήκαμε σε μερικά πολύ όμορφα εστιατόρια κάτω από την Ακρόπολη, πολύ όμορφο μέρος. Είστε τυχεροί που ζείτε εκεί. Μας λείπει το να παίζουμε εκεί, θα ερχόμασταν και αύριο αν μπορούσαμε.

Ποιες οι μελλοντικές σας προσδοκίες για την μπάντα;

Έχουμε πολλά κανονισμένα. Σίγουρα θα προωθήσουμε τον νέο δίσκο όσο περισσότερο και καλύτερα μπορούμε. Επίσης με τον Vinny θέλουμε να επαναηχογραφήσουμε το Blood From Stoneγιατί δεν έχουμε τα δικαιώματα από αυτόν τον δίσκο και δεν έχουμε λόγο ως προς το κυκλοφόρησε και την διαχείριση του. Φυσικά, δεν παίρνουμε και χρήματα από αυτόν τον δίσκο οπότε αποφασίσαμε να τον ξανά γράψουμε όπως θα τον θέλαμε να είναι το 2022 και φυσικά στον ήχο των Dare, όπως εξ αρχής θέλαμε. Μετά από αυτό σκεφτόμαστε να κάνουμε και μια συλλογή. Έχουμε πολλά να κάνουμε.

Σκοπεύετε να κάνετε και κάποιο video για τον νέο δίσκο;

Ναι, πέρα από το Born In The Stormπιθανόν να κάνουμε και κάποια ακόμα από τον νέο δίσκο. Νομίζω πως το Fire Never Fadesθα ήταν μια καλή επιλογή.

Πως μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος οπαδός και να προμηθευτεί το υλικό σας;

Μέσω της ιστοσελίδας μας. Μέσα από εκεί μπορεί κάποιος να πάει στις σελίδες από όπου μπορεί να προμηθευτεί τον δίσκο.

Σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη, είναι χαρά μου να μιλάω μαζί σου κάθε φορά. Ελπίζω πως θα επιστρέψετε το συντομότερο στην Ελλάδα.

Σε ευχαριστώ πολύ Νίκο, χαρά μου. Ότι καλύτερο, να είσαι καλά.

Συνέντευξη: Νίκος Σιγλίδης
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μάρης

Official Website
Facebook
Instagram
Youtube
Spotify

Band Members
Darren Wharton – Φωνητικά, Πλήκτρα
Vinny Burns – Κιθάρες
Nigel Clutterbuck – Μπάσο
Kev Whitehead – Τύμπανα
Marc Roberts – Πλήκτρα

Discography
Out In The Silence, 1988
Blood From Stone, 1991
Calm Before The Storm, 1998
Belief, 2001
Beneath The Shining Water, 2004
Arc Of The Dawn, 2009
Calm Before The Storm II, 2012
Sacred Ground, 2016
Out In The Silence II, 2018
Road To Eden, 2022

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X