Συνεντεύξεις

Odraza

Οι Odraza από την Πολωνία κυκλοφόρησαν το νέο τους fulllength album “Rzeczom” και για αυτόν τον λόγο μιλήσαμε με τον τραγουδιστή του σχήματος, Stawrogin, για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για νέο τους πόνημα και όχι μόνο.

Γεια σου Stawrogin. Καταρχάς, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για αυτή τη συνέντευξη και να σε συγχαρώ για το “Rzeczom”. Ποιά είναι η ανταπόκριση που έχετε λάβει μέχρι στιγμής;

Γεια σου Νίκο! Σε ευχαριστώ! Η ανταπόκριση ως τώρα ήταν θετική και ως γνωστόν αυτές φτάνουν γρηγορότερα. Αλλά βέβαια εκτιμούμε και τις αρνητικές κριτικές.

Μπορείς να μας δώσεις ένα μικρό βιογραφικό της μπάντας;

Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά το 2006 ή 2007, σε ένα εντελώς τυχαίο, αυθόρμητο party, αλλά ξεκινήσαμε να παίζουμε μαζί το 2009. Αρχικά, κάναμε τακτικά πρόβες,  αλλά δεν σκοπεύαμε να κυκλοφορήσουμε υλικό και ο καθένας μας έπαιζε και σε άλλες μπάντες. Καθώς περνούσε ο καιρός, καταφέραμε να συνθέσουμε αρκετό υλικό, ώστε να το ηχογραφήσουμε και να το κυκλοφορήσουμε. Έτσι φτιάξαμε το ντεμπούτο μας. Ο δίσκος μας εκφράζει την υπόλοιπη ιστορία.

Γιατί διαλέξατε αυτό το εξώφυλλο και ποιός είναι ο συμβολισμός του;

Είναι ένας τρόπος αναφοράς στο ντεμπούτο μας. Έχουμε ωριμάσει και έχουμε μάθει να μην τυφλωνόμαστε από την ασχήμια. Δηλαδή είναι μια γυναίκα, αλλά όλη η ουσία βρίσκεται στο κενό της βλέμμα. Κάπως έτσι είναι και οι στίχοι του τελευταίου μας album. Η ώρα της πρόσκαιρης χαράς τελείωσε. Το μόνο που μένει είναι το κενό.

Η παραγωγή του album είναι εξαιρετική. Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για την διαδικασία της ηχογράφησης; Είστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα;

Οι ηχογραφήσεις κράτησαν αρκετό καιρό. Αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε ένα επαγγελματικό studio, που μας έδωσε αυτοπεποίθηση και άνεση (ImpressiveArt Studio). Δεν βιαστήκαμε με τις ηχογραφήσεις και πρακτικά όλα τα μέρη είχαν ήδη ετοιμαστεί στη διάρκεια των ηχογραφήσεων των demos. Ωστόσο, ήταν μια αργή αλλά συστηματική δουλειά. Δε θέλαμε να μας διαφύγει καμία λεπτομέρεια και ναι, το τελικό αποτέλεσμα μας άφησε ικανοποιημένους.

Το “Rzeczom” είναι ένα σκοτεινό album. Από που αντλήσατε έμπνευση και ποιά είναι τα θέματα των στίχων;

Οι στίχοι του καινούριου album βασίζονται στις προσωπικές μας εμπειρίες από 2014 ως το 2020. Η ζωή μου έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια, δεν είμαι τόσο ανέμελος όσον αφορά το άγχος που σχετίζεται με την ύπαρξη μου- προσπαθώ να επουλώνω ευγενικά τις πληγές μου παρά να τις ξύνω, αλλά ναι, πάντα σχετίζονταν με την ανάγκη για εσωτερική αναζήτηση. Από μουσική άποψη, η έμπνευσή μας είναι πιο ευρεία σε σχέση με το ντεμπούτο. Κατά κάποιον τρόπο θέλαμε να κάνουμε μουσική για μια ταινία που δεν υπήρξε ποτέ. Θέλαμε ένα album πομπώδες, με εκπλήξεις και πάνω από όλα, δεν θέλαμε να επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας.

Γιατί χρειάστηκαν έξι χρόνια για να κυκλοφορήσετε το αμέσως επόμενο album από το “Esperalem Tkane”;

Δημιουργούμε αργά τη μουσική, δε βιαζόμαστε. Δεν παίζουμε σε συναυλίες και η μόνη μορφή έκφρασης μας είναι τα albums. Ταυτόχρονα είμαστε μόνο οι δυο μας και τουλάχιστον, πιστεύω, θα ήταν δύσκολο να γράφουμε περίπλοκη μουσική, στίχους και να τα ηχογραφήσουμε γρήγορα, χωρίς καμία έκπτωση στη ποιότητα. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται απόσταση, αναπνοές και την αποκαλούμενη εμπειρία. Αυτό μας προσαρμόζει και μας αλλάζει και είναι το αποτέλεσμα που ακούτε.

Πως αντιλαμβάνεσαι την εξέλιξη από την πρώτη σου μπάντα μέχρι αυτή; Ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ τους;

Το καινούριο album είναι πολύ πιο βαθυστόχαστο, ακριβές και πιο προσεγμένο. Το προσεγγίσαμε με μια προοπτική ολοκληρωμένης μπάντας. Όλα τα κομμάτια σε μια τέτοια διαδικασία είναι εξίσου σημαντικά. Πρακτικά προσπαθούμε να ακουγόμαστε ως ένα τετραμελές ή πενταμελές συγκρότημα.

Ποιές μπάντες σας επηρέασαν να γράψετε τη δική σας μουσική;

Όλα ξεκίνησαν με τη μουσική του ‘80 και του ‘90. Metallica, Sepultura, Slayer, Alice in Chains, Tool… Έπαιζα κάπως άτσαλα κιθάρα και δεν έκανα ποτέ κανονικά μαθήματα. Μάλιστα είχα ξεκινήσει να τραγουδάω, επηρεασμένος από τον Mikael Akerfeld (Opeth). Αργότερα το δεύτερο κύμα του black metal συνέβαλε στην μουσική μου εξέλιξη – Burzum, Mayhem, Thorns. Όσο για το παρελθόν, πιστεύω ότι η μουσική που άκουγα ως παιδί, είχε μεγάλο αντίκτυπο- Vangelis, Jean Michelle Jarre κλπ. Όλα ήταν πιο χαοτικά και αόριστα τότε. Νομίζω ότι ήταν θέμα αφοσίωσης, να εκφράσω τον θυμό μου με κάθε τρόπο, πέρα από το μουσικό ταλέντο.

Και οι δύο παίζετε επίσης και σε άλλες black metal μπάντες. Γιατί δημιουργήσατε τους Odraza και τι το διαφορετικό έχετε να προσφέρετε με αυτό το σχήμα;

Δεν μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε κάτι στη σκηνή. Θέλουμε απλώς να ικανοποιηθούμε μέσα από αυτό και να δημιουργούμε μουσική που μας αρέσει να ακούμε. Μόνο μέσα από αυτή τη μπάντα μπορούμε να εκπληρώσουμε τα κοινά μουσικά ενδιαφέροντα μας και δεν συμβιβαζόμαστε με κάτι άλλο- είναι πολύ ευτυχές.

Ποιές μπάντες ακούς αυτόν τον καιρό;

Τώρα τελευταία ακούω πιο πολύ grunge. Εκτός από αυτό είμαι πωρωμένος με τον  VangelisConquest Of Paradise, μερικούς Dead Can Dance δίσκους και το In Absentia Christi των Monumentum.

Πως εξελίχθηκε η συνεργασία σας με την Godz Ov War; Είστε ευχαριστημένοι;

Δούλεψα μαζί με τον Greg συνδυαστικά με τις κυκλοφορίες μια άλλης μπάντας στην οποία παίζω. Η ποιότητα της συνεργασίας μας μας έκανε να αποφασίσουμε ότι θα κυκλοφορήσουμε το καινούριο album μέσω της Godz Ov War. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτή τη συνεργασία.

Πως διαλέξατε το όνομα Odraza και τι σημαίνει;

“Odraza” σημαίνει αηδία στα πολωνικά. Θέλαμε να δείχνει το αίσθημα της αηδίας μεταξύ της ανθρωπότητας και τους κόσμου. Βασικά μιλάμε για τις εμπειρίες μας, κοιτάζουμε τον εαυτό μας αποτροπιασμένοι. Έτσι και αλλιώς, μισώντας τον κόσμο μισείς και τον εαυτό σου.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ελπίζω να μην χρειαστεί να περιμένουμε πολύ καιρό για κάτι καινούριο.

Από όσο ξέρω, ετοιμάζουμε το LP και την κασέτα του “Rzeczom”. Προς το παρόν ασχολούμαστε με αυτό το album, αλλά προχωράμε με καινούρια μουσική. Ο επόμενος χρόνος θα φέρει πιο πολύ υλικό.

Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται πολύ η metal σκηνή της Πολωνίας, που συνεχώς εξελίσσεται και γίνεται ακόμα καλύτερη. Ποιά είναι η άποψη σου;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν παρακολουθώ πολύ τη metal σκηνή, διότι δε βλέπω πολλές καινοτομίες. Ίσως να μου είναι δύσκολο, γιατί είμαι και εγώ μέσα σε αυτό. Υπάρχουν φυσικά κάποιες αξιόλογες μπάντες στη Πολωνία, που αποτίουν φόρο τιμής στη παράδοση του metal. Εφόσον δεν είναι ποζεράδες και δεν αντιγράφουν, δεν με ενοχλεί.

Σας επηρέασε η πανδημία σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο;

Με επηρέασε με καλό τρόπο. Ήταν μια περίοδος ανασκόπησης και επαναφόρτισης της ενέργειας. Με βοήθησε να φύγω από την ρουτίνα και να δω τα πράγματα εντελώς διαφορετικά.

Σε ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σου. Οι τελευταίες λέξεις σου ανήκουν.

Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Τις καλύτερες ευχές μου στην ελληνική σκηνή.

Νίκος Λίλλης
Μετάφραση: Δέσποινα Χατζή

https://odraza-official.bandcamp.com/
https://www.deezer.com/en/artist/83978552
https://www.facebook.com/odrazaofficial/
https://www.youtube.com/channel/UC2-o2Zfv4b8i_xxHPzktRyw

Band Members
Mateusz “Stawrogin” Maryjka – Κιθάρα, Μπάσο, Φωνητικά
Konrad “Priest” Wiśniewski – Τύμπανα, Κιθάρα

Discography
Esperalem tkane, 2014
Rzeczom, 2020

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X