Συνεντεύξεις

Elvenking

“Secrets Of The Magick Grimoire”. Ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς προσέφεραν οι Ιταλοί folk metallers Elvenking. Λογικό ήταν λοιπόν να έρθω σε επικοινωνία με τον φίλο μου, τον Aydan, να μιλήσουμε για την εξαιρετική τους αυτή κυκλοφορία..

Γεια σου Aydan, συγχαρητήρια για την ολοκαίνουργια κυκλοφορία των Elvenking, “Secrets Of The Magick Grimoire”, ένα απίστευτο άλμπουμ! Πώς αισθάνεσαι τώρα που τελικά κυκλοφόρησε ;

Aydan: Σίγουρα ανακουφισμένος. Ήταν ένα πραγματικά μεγάλο ταξίδι. Αναβάλαμε την ιδέα να γράψουμε κάτι καινούργιο για πολύ καιρό. Μετά το “The Pagan Manifesto” που θεωρείται από εμάς η επιστροφή στις αρχικές ρίζες του συγκροτήματος, στην ηχητική και λυρική έννοια που έπρεπε να ήταν πάντα η ψυχή της μπάντας και θεωρείται από τον Τύπο και τους οπαδούς μας το καλύτερο άλμπουμ, μπορώ να σας πω ειλικρινά ότι φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε το songwriting ή κάτι νέο. Τώρα που το άλμπουμ είναι έξω και οι αντιδράσεις των ανθρώπων εκεί έξω είναι συντριπτικά τόσο θετικές, αισθάνομαι σίγουρα ανακουφισμένος.

Τι είδους ανατροφοδότηση έχετε λάβει τόσο από τους οπαδούς όσο και από τον Τύπο παγκοσμίως; 

Μέχρι στιγμής, οι ανατροφοδοτήσεις είναι εξαιρετικά καλές, ακόμη και πέρα από τις προσδοκίες. Το “Secrets of the Magick Grimoire” έχει ήδη ονομαστεί «άλμπουμ του μήνα» ή κάτι παρόμοιο λίγο παντού και επίσης οι πωλήσεις στην πρώτη εβδομάδα υπερβαίνουν κατά πολύ τα προηγούμενα άλμπουμ μας.

Το “Secrets of the Magick Grimoire” θα πρέπει να θεωρηθεί ως concept album ή τα τραγούδια είναι μεμονωμένες ιστορίες;

Δεν είναι πραγματικό concept άλμπουμ. Αλλά όλα τα τραγούδια συνδέονται από μια γενική ιδέα. Φανταζόμασταν να συντάξουμε ένα πραγματικό grimoire, το δικό μας αρχαίο βιβλίο των τελετουργιών και αρχαίων πεποιθήσεων, όπου κάθε τραγούδι είναι μια σελίδα αυτού του βιβλίου.

Με ποια θέματα ασχολούνται οι στίχοι του νέου άλμπουμ;

Πολλά διαφορετικά πράγματα. Ως συνήθως χρησιμοποιούμε τις παγανιστικές πεποιθήσεις ή τις αρχαίες λαογραφικές ιστορίες ως μεταφορές για να πάμε βαθιά μέσα στην ανθρώπινη ψυχή ψάχνοντας για τα πιο κρυμμένα συναισθήματα και τα πιο βαθειά συναισθήματα. Πάρτε για παράδειγμα το “The Voynich Manuscript”: είναι το πιο μυστηριώδες grimoire στον κόσμο, και ανυπολόγιστο μέχρι σήμερα. Και οι στίχοι των τραγουδιών δεν είναι προφανώς για το ίδιο το βιβλίο, με περιεχόμενο που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, αλλά μια μεταφορά για να βουτήξουμε σε όλες τις λανθασμένες ενέργειες που κάνουμε καθημερινά στη ζωή μας, γνωρίζοντας ότι κάνουμε κάτι που δεν θα αλλάξουμε, αλλά δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στον εαυτό μας γιατί παίρνουμε εκείνο το σκοτεινό δρόμο.

elvenking-2018a

Ποιος ήταν υπεύθυνος για τη σύνθεση της μουσικής και για να γράψει τους στίχους αυτή τη φορά;

Όπως συνηθίζαμε, μαζί με τον Damna, με εξαίρεση το τελευταίο ακουστικό τραγούδι για το οποίο η μουσική γράφτηκε από τον Rafahel.

Πού επιλέξατε να ηχογραφήσετε το “Secrets of the Magick Grimoire”; Ποιος έκανε επίσης την παραγωγή, τη μίξη και το mastering του άλμπουμ;

Επίσης σε αυτή την περίπτωση εγώ και ο Damna κάναμε την παραγωγή του άλμπουμ, όπως το κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια, με τον Simone Mularoni της DGM στο τιμόνι για τις ηχογραφήσεις, τη μίξη και το mastering.

Αυτό ήταν και το τελευταίο άλμπουμ με τον Symohn, ο οποίος εγκατέλειψε τη μπάντα μετά από έξι χρόνια συμμετοχής. Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι πίσω από την αποχώρησή του;

Ο Symohn είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους καλύτερους drummer στην Ιταλία, αν όχι στην Ευρώπη. Το πρόβλημα με αυτόν ήταν ότι είναι περισσότερο τυμπανιστής από μουσικός που βάζει τις υπηρεσίες του στη μπάντα. Ποτέ δεν μας ενδιέφεραν οι μεμονωμένοι μουσικοί, για να δείξουμε τις ικανότητές μας. Το μόνο που έχει σημασία για μας είναι ο ήχος της μπάντας, και όλοι πρέπει να είναι στις υπηρεσίες τους.

Η μπάντα έχει μόνιμο αντικαταστάτη τώρα; Εάν ναι, ποιος είναι;

Ναι, ο Lancs είναι ο ντράμερ μας, από την ευρωπαϊκή μας περιοδεία και προφανώς ήταν στις ηχογραφήσεις του “Secrets of the Magick Grimoire”.

elvenking-2018b

Στο “Secrets of the Magick Grimoire” είχατε και μερικούς special guests. Πες μας μερικά πράγματα για αυτούς.

Χρησιμοποιούμε τους φιλοξενούμενους μουσικούς μόνο όταν πιστεύουμε ότι κάτι επιπλέον θα δώσουν κάτι παραπάνω, κάτι επιπλέον στο τραγούδι και όχι για να χρησιμοποιήσουμε απλά ένα αυτοκόλλητο στο CD για να πουλήσυμε 10 αντίγραφα περισσότερο. Σε αυτό το άλμπουμ είχαμε την πολύτιμη βοήθεια του Snowy Shaw, ο οποίος είναι ένας από τους αγαπημένους μουσικούς όλων των εποχών, όπως και ένας από τους πιο πλήρεις καλλιτέχνες εκεί έξω. Ο Angus Norder από τους Witchery έκανε τα growling φωνητικά και ο Jonny Maulding, ηγέτης των βρετανών Bal-Sagoth και μακροχρόνιος συνεργάτης των My Dying Bride, ήταν η τέλεια επιλογή για να δουλέψει με τα ορχηστρικά σημεία και τα σημεία του πιάνου, μυστηριώδεις ατμόσφαιρες στις οποίες εργαζόμαστε.

Έχετε επίσης πραγματοποιήσει ένα video clip για το νέο άλμπουμ. Πες μας μερικά πράγματα.

Κάναμε το βίντεο για το “Invoking the spirit of forestland” και χρησιμοποιήσαμε την ίδια ομάδα με την οποία είχαμε δουλέψει στα προηγούμενα βίντεό μας “The Loser” και “Elvenlegions”. Ήταν άλλη μια πολύ καλή εμπειρία. Δεν είμαι μεγάλος οπαδός της μαγνητοσκόπησης βίντεο επειδή πρέπει να μείνεις εκεί και να περιμένεις ώρες στο κρύο ή στη φωτιά και ίσως να παίζεις τα ίδια τραγούδια ξανά και ξανά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα cool για να το δείς.

Το εξώφυλλο είναι πραγματικά εντυπωσιακό!!! Ποιος το έχει κάνει;

Για άλλη μια φορά το εξώφυλλο έχει γίνει από τον Sam Araya, ο οποίος εργάστηκε στο παρελθόν για τα εξώφυλλα των “Red Silent Tides”, “Era” και “The Night of Nights”. Κατά τη γνώμη μου το στυλ του ταιριάζει απόλυτα με το είδος της ατμόσφαιρας που θέλουμε να εκφράσουμε και κάθε φορά που ξέρει πώς να μεταφέρει οπτικά τις ιδέες και τα συναισθήματά μας στην τέχνη.

Σύμφωνα με τη γνώμη σου, ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ του “Secrets of the Magick Grimoire” και του προκατόχου του, “The Pagan Manifesto”;

Κατά την άποψή μου, τα «μυστικά» θέτουν την προέλευσή τους εκεί όπου το The Pagan Manifesto έχει ορίσει τον ήχο για το «νέους» Elvenking, και από εκεί το παίρνει σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Βλέπω το Secrets of the Magick Grimoireως πιο επικό και μεγαλοπρεπή από τη μία πλευρά, και πιο ακραίο και σκοτεινό από την άλλη. Ας πούμε ότι φέρνει στα άκρα τα μουσικά όρια του προηγούμενου άλμπουμ μας.

elvenking-2018c

Εάν έπρεπε να διαλέξεις ένα άλμπουμ για έναν αναγνώστη, ο οποίος δεν έχει ακούσει κανένα από τα υλικά σας, με σκοπό να ξεκινήσει, ποιο θα ήταν αυτό;

Σίγουρα θα πήγαινα στο The Pagan Manifesto. Το θεωρώ ως το πιο ολοκληρωμένο άλμπουμ, για το songwriting, αλλά και για την παραγωγή και το παίξιμο. Το “Winter Wake” εξακολουθεί να είναι το άλμπουμ με τα καλύτερα τραγούδια κατά τη γνώμη μου, αλλά το επίπεδο παιξίματος της μπάντας και της παραγωγής δεν είναι στο επίπεδο του The Pagan Manifesto”.

Τυχόν πιθανά σχέδια για μια περιοδεία για να προωθηθεί το νέο άλμπουμ στη σκηνή;

Μόλις ξεκινήσαμε την ιταλική μας περιοδεία, όπου αποφασίσαμε να παίξουμε μόνο ένα περιορισμένο αριθμό ημερομηνιών. Έχουμε μια σειρά από ωραία χειμερινά φεστιβάλ που κρατήθηκαν στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, την Ισπανία κλπ. Τώρα εργαζόμαστε για ιδέες και για μια πλήρη ευρωπαϊκή περιοδεία.

Τι θυμάσαι από το show σας εδώ στην Αθήνα ως support στους Hammerfall;

Εκπληκτικές αναμνήσεις. Ήταν η πρώτη μας εμφάνιση στην Ελλάδα και το πλήθος ήταν τρομερό για εμάς και το να είμαστε support στους Hammerfall όπως κάναμε και στην Τσεχία ήταν απλά φανταστικό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να έχουμε την ευκαιρία να επιστρέψουμε στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν.

Ποιες είναι οι μελλοντικές προσδοκίες της μπάντας και εσένα προσωπικά;

Ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ζωντανά το Secrets of the Magick Grimoire. Σχεδιάζουμε επίσης ένα νέο ενδιαφέρον έργο για τους Elvenking σχετικά με μερικά παλιά άλμπουμ της μπάντας, αλλά θα μιλήσουμε γι ‘αυτό όταν θα είναι σίγουρο.

Προσωπικά μιλώντας αυτά τα χρόνια, έχω συγκεντρώσει μια δέσμη τραγουδιών και μουσικής που δεν ταιριάζουν στο σύμπαν των Elvenking και θα ήθελα να έχω κάτι με αυτό, είτε αν πρόκειται για side project, είτε για ένα συγκρότημα, είτε σόλο ή για οτιδήποτε άλλο. Πρέπει όμως να βρω τον χρόνο να επικεντρωθώ πλήρως σε αυτό και θα είναι πολύ δύσκολο.

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου Aydan. Κλείσε τη συνέντευξη στέλνοντας ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σας.

Ευχαριστούμε όλες τις ελληνικές λεγεώνες που θα δουν το καινούργιο άλμπουμ μας “Secrets of the Magick Grimoire”. Για εκείνους εκεί έξω που έχουν ακόμα το πάθος να ακούσουν τα άλμπουμ όπως κάναμε στη δεκαετία του 90, περνώντας από τα τραγούδια και τους στίχους, ανακαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες ακούγοντας και ακούγοντας και κάνοντας το με τον παλιό τρόπο, δοκιμάστε το άλμπουμ. Ελπίζουμε πραγματικά να επιστρέψουμε για να έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν!

Νίκος Σιγλίδης
Μετάφραση: Πέτρος Μυστικός

www.elvenking.net/

www.facebook.com/elvenking.official
www.instagram.com/elvenking.official
www.twitter.com/EK_official
www.youtube.com/user/ElvenkingOfficial

Band Members
Aydan – Κιθάρα, Δεύτερα & Harsh Φωνητικά, Πλήκτρα
Damna – Lead Φωνητικά
Rafahel – Κιθάρα
Lethien – Βιολί, Δεύτερα Φωνητικά
Jakob – Μπάσο, Δεύτερα Φωνητικά
Marco Lanciotti – Τύμπανα

Discography
Heathenreel, 2001
Wyrd, 2004
The Winter Wake, 2006
The Scythe, 2007
Two Tragedy Poets (…and a Caravan of Weird Figures), 2008
Red Silent Tides, 2010
Era, 2012
The Pagan Manifesto, 2014
Secrets of the Magick Grimoire, 2017

Psychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X