Συνεντεύξεις

Enforcer

Κάτι παραπάνω από απλά “σταθερή αξία” αποδεικνύονται οι Enforcer, οι οποίοι με το “Death By Fire” εντυπωσιάζουν για άλλη μια φορά. Ο κρυωμένος αλλά ευγενικότατος στην άλλη άκρη Olof Wikstrand (φωνή & κιθάρα) απαντά λαλίστατα στις ερωτήσεις μας!

Γεια σου Olof, είμαι ο Παναγιώτης! Πολλούς χαιρετισμούς από Ελλάδα!

Γεια σου! Σε ευχαριστώ, χαιρετισμούς και από εδώ!

Πως είναι τα πράγματα εκεί πέρα, είσαι στην Σουηδία τώρα έτσι;

Ναι είμαι στην Στοκχόλμη τώρα. Έχει πάρα πολύ κρύο, περισσότερο κρύο νομίζω δεν θα έχει μέσα στην χρονιά ξανά.

Εδώ έβρεχε πάρα πολύ σήμερα από το πρωί! (Η συνέντευξη έγινε στις 24/1 που έριχνε καρέκλες εκείνη την ημέρα)

Τι θερμοκρασία έχετε εκεί;

Όχι πολύ κρύο αλλά πραγματικά πάρα πολύ βροχή! Έχει 15 βαθμούς περίπου από θερμοκρασία.

Όχι και άσχημα! Θα ζούσα με αυτό, καλύτερα από τους -25 που έχει εδώ!

Wow, τόσο κρύο έχει τώρα εκεί;

Ο ναι, αυτή την εβδομάδα έχει πάρα πολύ κρύο.

Χιόνι παντού;

Ναι, είναι απαίσιο, το σιχαίνομαι!

Λοιπόν, έχετε τον σεβασμό μου για το νέο album, το “Death by Fire”. Τα καταφέρατε ξανά, είναι πραγματικά σπουδαίο album!

Ευχαριστούμε πολύ, είμαι χαρούμενος που το ακούω αυτό!

Πρόκειται να κυκλοφορήσει επίσημα την πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου αλλά υπάρχουν ήδη κάποιες κριτικές σε διάφορα media, με τις περισσότερες να λένε καταπληκτικά λόγια για το “Death By Fire”…

Έτσι φαίνεται, μέχρι τώρα αυτές ήταν οι καλύτερες κριτικές που έχουμε πάρει ποτέ νομίζω. Πολύ κολακευτικές, ειδικά μια που διάβασα μας έδωσε 10/10 και έλεγε ότι ήταν ανάμεσα στου καλύτερους δίσκους που έχει ακούσει ποτέ!

Αυτό και αν είναι κολακευτικό!

Ναι, τρομακτικά κολακευτικά λόγια, είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος! Δεν ήξερα τι να περιμένω γιατί δεν είχα εστιάσει στο τι πιστεύουν οι άλλοι τόσο, αλλά προσπαθήσαμε όλοι μαζί να εστιάσουμε στο τι πιστεύουμε εμείς, αλλά ναι είμαι πολύ ικανοποιημένος που άρεσε στον κόσμο σίγουρα.

Περιμένατε τέτοια υποδοχή για τον δίσκο, ότι θα είχε τόση δυνατή απήχηση;

Προσωπικά περίμενα ότι δεν θα άρεσε στον περισσότερο κόσμο γιατί κάναμε ένα πολύ διαφορετικό album σε σύγκριση με το προηγούμενο album, οπότε περίμενα οι περισσότεροι να λένε: “Όχι το Diamonds είναι καλύτερο”, αλλά μέχρι τώρα πολύ λίγοι το έχουν υποστηρίξει αυτό. Δεν ξέρω θα δούμε, όταν κυκλοφορήσει κιόλας!

Νιώσατε καθόλου πίεση ενώ ηχογραφούσατε καθώς οι προσδοκίες ήταν αρκετά ψηλά λόγω των 2 προηγούμενων φοβερών albums;

Δεν νομίζω ότι νιώθαμε καθόλου πίεση ή τουλάχιστον κάποιου είδους πίεση από εξωτερικούς παράγοντες, την μεγαλύτερη που μπορεί να έχει κάποιος. Δεν νομίζω κάποιος από εμάς να επηρεάστηκε για τα λόγια άλλων σχετικά με την μουσική μας, δεν είναι σωστός τρόπος αυτός. Αν επηρεαζόμασταν, το τελικά αποτέλεσμα θα ήταν μηδέν! Ακούγαμε μόνο ο ένας την γνώμη του άλλου και λαμβάναμε υπόψη τις δικές μας ψηλές απαιτήσεις που έχουμε από τους εαυτούς μας να γινόμαστε όλο και καλύτεροι, οπότε ίσως να μπορείς να πεις για πίεση αλλά μόνο από τους εαυτούς μας.

Είχατε επίσης να προσαρμοστείτε και σε κάποιες αλλαγές όπως το νέο συμβόλαιο με μια μεγάλη εταιρία όπως η Nuclear Blast, κάτι το οποίο είναι καλό πιστεύω, αλλά και την αποχώρηση του κιθαρίστα Adam Zaars. Πως αυτά επέδρασαν πάνω στο συγκρότημα;

Σχετικά με το πρώτο, η νέα εταιρία δεν μας επηρέασε σε κάτι καθώς είχαμε γράψει και ηχογραφήσει το album πριν υπογράψουμε κάποια συμφωνία. Η συμφωνία μας με την Heavy Artillery τελείωσε μετά την κυκλοφορία του “Diamonds” , καθώς είχαμε συμφωνία για 2 δίσκους. Πριν όμως αρχίσουμε αυτόν τον δίσκο, δεν θέλαμε κάποια εξωτερική πίεση ή να μην είχαμε τον χρόνο που επιθυμούσαμε και έτσι αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε χωρίς κάποια εταιρία να εμπλέκεται. Έτσι όταν τελείωσαν όλα, ακόμα και η τελική μίξη, υπογράψαμε με την Nuclear Blast. Οπότε αυτό δεν άλλαξε κάτι σε εμάς αλλά θα δείξει στο μέλλον πως προχωράει. Όσον αφορά την αποχώρηση του Adam Zaars όμως επηρέασε την μπάντα πολύ αλλά μόνο με θετικό τρόπο. Έτσι τελικά αποδείχθηκε στην συνέχεια.

Ήταν δική του απόφαση να φύγει από την μπάντα σωστά;

Ναι, ήταν δική του απόφαση, ακριβώς. Όταν συνέβη ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί αλλά όταν αρχίσαμε να σκεφτόμασταν τι θέλουμε να κάνουμε με το συγκρότημα, να έχουμε ένα πιο σαφές όραμα, διαπιστώσαμε ότι χωρίς την αποχώρηση του, δεν θα σκεφτόμασταν κάποια πράγματα τόσο καθαρά. Ξέρεις, είναι πολύ δύσκολο να περιοδεύεις, ειδικά για εμάς που κάνουμε πολλές συναυλίες, είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, διαλύει μια μπάντα, ειδικά όταν είσαι 5μελής group, είναι δύσκολο μείνεις ομάδα. Αλλά όταν έφυγε, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα σύντομο διάλειμμα για να συγκεντρωθούμε στο τι θέλαμε να κάνουμε και να δημιουργήσουμε ένα σαφές όραμα για τον νέο δίσκο. Όλα πήγαν καλά και νιώθουμε καλύτερα από ποτέ.

Είναι δύσκολο για εσένα να έχεις πλέον και τα φωνητικά καθήκοντα και να παίζεις κιθάρα;

Όχι, δεν είναι. Δουλεύει πάρα πολύ καλά και νιώθω και εγώ πιο άνετα. Νομίζω είναι και ευκολότερο να παίζουμε 4 παρά 5. Μουσικά ακουγόμαστε πιστεύω τώρα καλύτερα από ποτέ.

Οπότε βγήκε σε καλό;

Εκ του αποτελέσματος ναι, αν και τότε φαινόταν πολύ άσχημο. Μας εξέλιξε με ωραίο τρόπο και πήραμε μια νέα κατεύθυνση.

Ας πάμε πάλι στο νέο album, δοκιμάσατε κάτι καινούριο όσον αφορά τον τρόπο σύνθεσης σε σχέση τα προηγούμενα δυο albums;

Πάντα ο τρόπος σύνθεσης άλλαζε από album σε album. Ας πούμε στον πρώτο δίσκο, ήταν σχεδόν όλα δικά μου τραγούδια, ενώ στον δεύτερο δίσκο ήταν ένα πιο συνολικό αποτέλεσμα αλλά με τον καθένα να γράφει τα δικά του τραγούδια ατομικά και αυτά να συγκροτούν τον δίσκο. Αυτή την φορά, πήραμε τον χρόνο μας και αναπτύξαμε σκέψη και όραμα όπως ανέφερα και γράψαμε όλοι μαζί. Όχι ο καθένας από ένα τραγούδι αλλά τα πάντα μαζί. Είναι μια προσπάθεια όλων των μελών του συγκροτήματος, δυνατή και στοχευόμενη προς αυτή την ίδια κατεύθυνση.

Κατάλαβα, είναι αποτέλεσμα πραγματικής ομαδικής δουλειάς.

Ακριβώς. Και την προηγούμενη φορά μπορείς να το πεις αυτό αλλά τότε δεν υπήρχε στόχος από κοινού. Αυτή την φορά ο στόχος ήταν πολύ δυνατός και μας οδήγησε να δουλέψουμε όλοι μαζί προς αυτόν. Αυτό μας βοήθησε στο πως γράψαμε τραγούδια για αυτό το album.

Για εμένα το “Death By Fire” μου ακούγεται σαν μια στροφή στο ύφος του “Into the Night” αλλά με κάποια επιπλέον στοιχεία, χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Silent Hour/The Conjugation” που είναι ένα αρκετά διαφορετικό κομμάτι, σαν να έχεις ένα δεύτερο instrumental στον δίσκο.

Ναι μπορείς να το πεις αυτό! Η ιδέα ήταν να φέρουμε τα καλύτερα στοιχεία από τα 2 προηγούμενα albums μαζί, σαν να φτιάχναμε τον καλύτερο Enforcer δίσκο. Να αφήναμε τις άλλες εμπνεύσεις από έξω και να κοιτάγαμε στον εαυτό μας παρά στις άλλες μπάντες. Θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που είναι μοναδικό και να έχει τον τυπικό Enforcer ήχο. Οπότε πήραμε τα συστατικά που πιστεύουμε μας διαχωρίζουν από άλλα συγκροτήματα, τα συνδυάσαμε και τα διογκώσαμε 100 φορές. Πήραμε την ένταση και την ταχύτητα του πρώτου δίσκου και την συνδυάσαμε με την μελωδία του δεύτερου. Πιστεύω ότι κάπως έτσι καταφέρνεις να χτίζεις δικό σου ήχο ανάμεσα σε τόσα συγκροτήματα.

Στο τέλος αυτό που παίρνεις είναι Enforcer και όχι άλλα συγκροτήματα.

Ακριβώς και θέλουμε ο δίσκος να ακούγεται 100 φορές περισσότερο σαν Enforcer παρά σαν κάποια άλλη μπάντα!

Έχεις αγαπημένα κομμάτια από τον δίσκο ή είναι δύσκολη ερώτηση;

Είναι μια πολύ εύκολη ερώτηση γιατί όλα είναι αγαπημένα μου! Αυτό που κάνει αυτό το album πιο δυνατό από τα προηγούμενα είναι το πως είναι δουλεμένα τα κομμάτια μαζί, η συνοχή του, συγκρινόμενο με τα προηγούμενα albums.

Έχετε άλλο ένα instrumental και πάλι, το “Crystal Suite”. Σας αρέσει να έχετε πάντα ένα instrumental κομμάτι στους δίσκους σας, θέλετε να το κρατήσετε σαν παράδοση;

Δεν ξέρω, κάποια προκύπτουν σαν instrumentals ενώ γράφουμε και αρκετά με αυτό τον σκοπό. Νομίζω ναι θα συνεχίσουμε να έχουμε τέτοια, τα βρίσκω απαραίτητα για την δυναμική ενός δίσκου, δίνει μια πιο φυσική ροή.

Το album έχει και φοβερό ήχο, πιο σκληρό από το “Diamonds” και αυτή την φορά εσείς τα αναλάβατε όλα. Πως προέκυψε αυτό, ήταν μια απόφαση για να ακούγεστε όπως ακριβώς εσείς θέλατε;

Ναι, σωστά. Αποφασίσαμε σε πρώιμο στάδιο να ηχογραφήσουμε κάποια demos για να δούμε τι έχουμε, καθώς τόσο εγώ όσο και ο Jonas (αδερφός του και drummer των Enforcer) έχουμε δουλέψει στον ήχο και στο θέμα παραγωγή, δουλεύαμε επαγγελματικά με αυτό και οι δυο μας.

Οπότε είχατε εμπειρία από πριν.

Ναι από πάντα! Αλλά πριν θέλαμε κάποιον να στηριζόμαστε αλλά αποφασίσαμε ότι δεν είχε βγει καλά ηχητικά. Οπότε μαζί σκεφτήκαμε ότι για κάνουμε τον απόλυτο Enforcer δίσκο έπρεπε να εξαιρέσουμε όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό μας καθώς θέλαμε να έχουμε τον έλεγχο και της παραμικρής λεπτομέρειας. Έτσι αυτό που ακούς είναι 100% Enforcer, με τραγούδια από εμάς, ήχο και παραγωγή από εμάς.

Πάντα ρωτάω αυτή την ερώτηση και σε άλλους μουσικούς σχετικά με την metal σκηνή σήμερα. Βλέπεις νέα συγκροτήματα που απολαμβάνεις σε όλο αυτή την αναγέννηση του παραδοσιακού heavy metal;

Έχω μερικά ναι. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι οι Antichrist από εδώ Σουηδία.

Είναι στο ίδιο ύφος;

Είναι πάνω κάτω το ίδιο αλλά προς γερμανικά speed/thrash πρότυπα . Και πάλι όμως και με τα δυο πόδια στο κλασσικό heavy metal!

Θα τους τσεκάρω σίγουρα τότε!

Κάν’ το, εμένα πάντως είναι σίγουρα η αγαπημένη μου μπάντα από καινούριες!

Κάτι συγκεκριμένο στην playlist σου αυτή την περίοδο;

Δεν ξέρω, δεν έχω κάτι συγκεκριμένο. Διάφορα πράγματα κάθε φορά. Δύσκολο να πω… Κυρίως πιο παλιά πράγματα, λιγότερα καινούρια; Κάπως έτσι ναι, ακούω και νέα πράγματα αλλά συνήθως ανακαλύπτεις παλιά πράγματα, μετά κάτι καινούριο…

Never ending metal maze! Λοιπόν, έχετε έρθει από την χώρα μας 2 φορές το 2010. Και τις δυο φορές ήμουν εκεί και οι δυο συναυλίες ήταν καταπληκτικές! Θέλω να μας μιλήσεις λίγο για τις αναμνήσεις σου από αυτά τα live.

Την πρώτη φορά στην Ελλάδα, όταν ήρθαμε για το “Up the Hammers Festival” δεν περίμενα κάτι καθώς ήταν η πρώτη μας φορά εκεί ενώ δεν ήξερα για την σκηνή που έχετε. Αλλά έμεινα και εγώ και όλοι μας έκπληκτοι από τον κόσμο και την υποδοχή του. Ήταν η εμφάνιση που έβαλε τα θεμέλια για την σχέση μας με την Ελλάδα. Νιώθαμε πραγματικά την ενέργεια από εμάς προς το κοινό και το αντίστροφο. Πήραμε πράγματα από εκεί… Οπότε την δεύτερη φορά ξέραμε ότι έχουμε δυνατούς υποστηρικτές εκεί και ήταν εύκολη απόφαση να έρθουμε εκεί να κάνουνε ένα δικό μας διαφορετικό show. Θυμάμαι ότι όλοι μας απολαύσαμε εκείνο το live και τους οπαδούς.

Το ελληνικό heavy metal κοινό πραγματικά σας γουστάρει!

Ναι προφανώς τους αρέσει η καλή μουσική, όχι μόνο τους αρέσουμε εμείς. Είναι πολύ αφοσιωμένο κοινό, το έχουμε πει είναι από τις καλύτερες χώρες για να παίζουμε. Είμαστε πού ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε εκεί πάλι τον Φλεβάρη!

Αυτό θα σε ρώταγα τώρα, έρχεστε για δυο εμφανίσεις μια Θεσσαλονίκη (23/2) και μια στην Αθήνα (24/2). Τι να περιμένει το ελληνικό κοινό; Επίσης κάτι άκουσα για ηχογράφηση…

Ναι, δεν ξέρουμε ακόμα τι θα προκύψει αλλά ναι! Θα ηχογραφήσουμε σίγουρα το show αλλά δεν θα κυκλοφορήσουμε κάτι αν δεν είμαστε τελείως ικανοποιημένοι με αυτό. Σίγουρα θα το γράψουμε ψηφιακά σε πολλά κανάλια να δούμε αν ακούγεται σωστά αν και δεν ξέρω ακόμα τι θα κάνουμε ακριβώς με αυτό. Θα γράψουμε και σε video όχι όλο το show, αλλά 4 περίπου κομμάτια, όχι για dvd αλλά internet σκοπούς, αρκεί να ακούγονται σωστά, ελπίζω να βγει κάτι καλό από εκεί.

Ξέρω ότι τον Φλεβάρη θα παίξετε και μαζί με τους θρυλικούς Angel Witch και τους Grand Magus. Μακάρι να έπαιζαν λεφτά να έβλεπα ένα τέτοιο πακέτο! Έχετε κλείσει άλλες συναυλίες για τον επόμενο καιρό;

Αυτά είναι τα μόνα σταθερά για την ώρα. Έχουμε κάποια σχέδια, θα κάνουμε ένα επίσημο release party στην Στοκχόλμη την επόμενη Παρασκευή και την επόμενη άλλο ένα στο Βέλγιο. Μετά είναι το tour που είπες και μετά ερχόμαστε κατευθείαν Ελλάδα. Νομίζω έχουμε και ένα show κάπου ανάμεσα, στην Ιταλία όπου μετά θα μεταβούμε με αμάξι στην Θεσσαλονίκη. Μετά λίγο ξεκούραση σπίτι με επόμενες συναυλίες να είναι στη Ισπανία, Φιλανδία αλλά και 22 συναυλίες στην Νότια Αμερική. Μετά είναι κάποια festival προς το τέλος Μαΐου με Ιούνιο, κάπως έτσι τα έχουμε προγραμματίσει μέχρι τώρα!

Σπουδαία πράγματα! Olof, αυτά είχα να σε ρωτήσω σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για την συνέντευξη αυτή, εύχομαι τα καλύτερα και θα τα πούμε τον Φλεβάρη στην Αθήνα.

Φυσικά, σε ευχαριστώ πολύ, να προσέχεις!

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

http://www.facebook.com/enforcerofficial

http://enforcer.se/

http://www.reverbnation.com/enforcerswe

http://twitter.com/enforcermetal

http://www.youtube.com/user/olofwikstrand

Band Members:

Olof Wikstrand – φωνή & κιθάρα

Joseph Tholl – κιθάρα

Tobias Lindqvist – μπάσο

Jonas Wikstrand – τύμπανα

Discography:

2008 – Into the Night

2010 – Diamonds

2013 – Death By Fire

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X