Συνεντεύξεις

In Vain

Με τους In Vain και το νέο τους πόνημα, το “Currents”, βρήκα τον εαυτό μου να μην πιστεύει την ποιότητα αυτού του δίσκου, αφού άφησε χιλιόμετρα πίσω τον προ πενταετίας προκάτοχο του, “Ænigma”. Έτσι λοιπόν ήρθα σε επικοινωνία με τον κιθαρίστα του συγκροτήματος, τον Johnar Hålland, και τα είπαμε ένα χεράκι…

Μου άρεσε το νέο άλμπουμ, είναι απλά εκπληκτικό! Είσαστε ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα;

Ευχαριστώ για την ευγενική σας υποδοχή και για το χρόνο να μιλήσετε με τους In Vain. Ναι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το νέο μας άλμπουμ. Έχει περάσει πολύς καιρός, αλλά ελπίζουμε άξιζε την αναμονή. Πιστεύω ότι η σύνθεση των τραγουδιών είναι ισχυρότερη από ποτέ και έχουμε επίσης ένα πιο οργανικό και καλύτερο ήχο από ότι στο “Æigma”.

Μπορείς να μου πεις για τις επιρροές σας; Νιώθω μια «έμπνευση Dan Swano». Είμαι σωστός;

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου, δεν είμαι τόσο εξοικειωμένος με το έργο του. Ξέρω ότι είναι ένας διάσημος και πολύ σεβαστός μουσικός στη σκηνή του metal. Υποθέτω ότι πρέπει να τσεκάρω μερικά από τα συγκροτήματα του.

Υπήρξε γενικό θέμα ή διάθεση που προσπαθούσατε να συλλάβετε ενώ γράφατε τα τραγούδια;

Όταν πρόκειται για τη μουσική δεν υπάρχει γενική διάθεση που προσπαθούμε να συλλάβουμε. Όπως και εσύ ίσως να γνωρίζεις, κυκλοφόρησαν δύο εκδόσεις αυτού του άλμπουμ. Μια κανονική έκδοση και μια περιορισμένη έκδοση. Υπάρχουν 9 τραγούδια στην ειδική έκδοση, που είναι το πραγματικό άλμπουμ και που προορίζονται για τους οπαδούς της μπάντας. Η κανονική έκδοση είναι πολύ πιο σύντομη, με μόνο 7 κομμάτια που απευθύνονται σε νέους ακροατές και σε ανθρώπους που προτιμούν το streaming και την αναπαραγωγή από κομμάτι σε κομμάτι ένα ένα. Όταν κοιτάζεις την περιορισμένη έκδοση, υπάρχει ένα πολύ ευρύ φάσμα τραγουδιών, έτσι εγώ δεν μπορώ  πραγματικά να πω ότι προσπαθήσαμε να καταγράψουμε με κάποια συγκεκριμένη διάθεση. Αν έπρεπε να πω κάτι για αυτό θα έλεγα ότι προσπαθήσαμε απλά να φτιάξουμε καλά και ενδιαφέροντα τραγούδια με μακροζωία.

Τι γίνεται με τις ζωντανές εμφανίσεις; Υπάρχουν σχέδια για μια ευρωπαϊκή περιοδεία;

Ξεκινάμε για μια σύντομη ευρωπαϊκή περιοδεία στα τέλη Φεβρουαρίου, ως support στους Orphaned Land και με τους Subterranean Masquerade και τους Aevum ως επιπλέον υποστήριξη. Ξεκινάμε στο Arnhem στις 24 Φεβρουαρίου και συνεχζουμε στα Έσσεν, Λονδίνο, Παρίσι, Νάντη, Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Μονπελιέ. Είμαστε τρελοί για να παίξουμε μια παρτίδα νέων τραγουδιών ζωντανά, οπότε ελάτε μαζί μας, «this will be a blast»! Θα υπάρξει επίσης ένα release show στο Όσλο πριν την περιοδεία και ελπίζουμε ότι θα επιβεβαιώσουμε κάποιες νέα shows αλλά και εμφανίσεις σε festival σύντομα.

Μπορείς να μου πεις για τη διαδικασία εγγραφής;

Όλες οι κιθάρες, το μπάσο και τα όργανα ηχογραφήθηκαν σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις. Τα φωνητικά και τα πρόσθετα όργανα καταγράφηκαν στο Strand Studio στο Όσλο. Ο Jens Bogren έκανε μίξη του άλμπουμ στα Fascination Street Studios στη Σουηδία, αλλά δεν κάναμε καμία εγγραφή στη θέση του. Πριν από την πραγματική εγγραφή, κάναμε μια προ-παραγωγή στο στούντιο στο σπίτι μου.

In-Vain-2018c

Από το “Latter Rain” μέχρι τώρα όλα τα άλμπουμ σας είναι γεμάτα από guest μουσικούς: Jan K. Transeth, Lars A. Nedland, Baard Kolstad, Matthew Kiichi Heafy. Μπορείς να μου πεις για αυτές τις συνεργασίες;

Θυμήσου ότι όλες οι κυκλοφορίες μας ήταν περίπου 1 ώρα. Για το Currents έχουμε δύο εκδόσεις. Την κανονική και την ειδική έκδοση όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Η ειδική έκδοση, η οποία είναι το πραγματικό άλμπουμ, έχει δύο ακόμα τραγούδια που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του tracklist και πλησιάζει στη μία ώρα. Όταν τα άλμπουμ είναι τόσο μακρύ αφήνει πολύ χώρο για τους guests μουσικούς και πειραματισμό υποθέτω. Η προσθήκη με τους guests προσθέτει κάτι επιπλέον στα άλμπουμ και φροντίζουμε να προσκαλούμε μόνο άτομα που μπορούν να συνεισφέρουν κάτι μοναδικό και να έχουν δυνατότητες που δεν έχουμε ήδη στο συγκρότημα.

Ανάμεσά στο “Æigma” και στο Currents” το συγκρότημα είχε σχεδόν μία πενταετή παύση. Γιατί υπήρξε τόσο μακρύ διάλειμμα ανάμεσα στα άλμπουμ;

Υποθέτω ότι άρχισα να γράφω για το Currents αργά το 2013. Συνήθως παίρνω ένα μακρύ διάλειμμα από την εγγραφή μουσικής όταν κυκλοφορούμε ένα νέο άλμπουμ και μετά από μια μακρά παύση είναι πάντα πολύ δύσκολο να ξαναγυρίσω σε μια καλή λειτουργία songwriting. Σχεδόν αισθάνομαι ότι το έχω χάσει κάθε φορά που αρχίζω να γράφω και πάλι. Εν πάση περιπτώσει, πιστεύω ότι το songwriting είναι θέμα εμμονής και πειθαρχίας και μετά από λίγο πήρα μια καλή ροή και κάναμε κάποια πρόοδο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 2014 μερικά προσωπικά ζητήματα με ανάγκασαν να βάλω το κομμάτι της σύνθεσης σε αναμονή για σχεδόν ένα χρόνο. Υποθέτω ότι είχα περίπου το 40% της μουσικής γραμμένο πριν αυτό συμβεί. Όταν τελικά άρχισα να συνθέτω και πάλι, μου πήρε λίγο χρόνο για να ξαναγυρίσω σε μια καλή λειτουργία songwriting και να παράγω οτιδήποτε. Επιπλέον, δούλευα στο ντεμπούτο άλμπουμ της άλλης μου μπάντας, τους From Strength to Strength, το οποίο είναι ένα hardcore συγκρότημα που θα κυκλοφορήσει το ντεμπούτο του άλμπουμ κάποια χρονική περίοδο το 2018. Και επιπλέον, πέρασα το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου μου για την CFA (Chartered Financial Analyst), η οποία είναι μια αυτοδιδασκαλία στη χρηματοδότηση. Το κάνω τα τελευταία τρία χρόνια εκτός από την πλήρης απασχόλησης δουλειά μου . Συνεπώς, δεν περάσαμε πέντε χρόνια στο Currents, καθώς διαβάζετε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την καθυστέρηση αυτού του άλμπουμ.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη death metal σκηνή στις μέρες μας;

Δεν είμαι ενημερωμένος για τη σημερινή death metal σκηνή για να είμαι ειλικρινής.

Υπάρχουν οποιαδήποτε side projects με μέλη των In Vain;

Ναι. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είμαι αυτός που γράφει τα τραγούδια αλλά και κιθαρίστας σε μια hardcore μπάντα που ονομάζεται From Strength to Strength. Έχουμε ήδη ένα άλμπουμ έτοιμο. Ο τραγουδιστής μας Sindre κάνει επίσης φωνητικά για το doom metal σχήμα Funeral.

In-Vain-2018a

Πες μου τρία άλμπουμ που άλλαξαν τη ζωή σου.

In the Woods…- Strange in Stereo, Emperor – The Prometheus, Opeth – Still Life

Υπάρχει κάτι που θέλεις να προσθέσεις ή να πείς;

Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξή σας και για το χρόνο σας να μας μιλήσετε. Σίγουρα ελπίζουμε να μπορέσουμε να παίξουμε στην Ελλάδα μια μέρα!

Δημήτρης Εμμανουήλ
Μετάφραση: Πέτρος Μυστικός

http://www.invain.org/
https://www.facebook.com/InVainOfficial/
https://twitter.com/Invainofficial
https://www.youtube.com/user/invainno?feature=watch
https://invainband.bandcamp.com/

Band Members
Johnar Håland – Κιθάρες, Δεύτερα Φωνητικά, E-Bow
Sindre Nedland – Πλήκτρα, Πιάνο, Όργανο, Δεύτερα Φωνητικά
Andreas Frigstad – Lead Φωνητικά
Kjetil D. Pedersen – Κιθάρες, Δεύτερα Φωνητικά
Alexander Lebowski Bøe – Μπάσο

Discography
The Latter Rain, 2007
Mantra, 2010
Ænigma, 2013
Currents, 2018

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X