Συνεντεύξεις

Lutharö

Ο Καναδάς έχει να παρουσιάσει πληθώρα ποιοτικών συγκροτημάτων και οι melodic death/thrash metallers Lutharö είναι ένα από αυτά. Στα λίγα χρόνια που είναι στη σκηνή προσπαθούν να ανελιχθούν όσο μπορούν περισσότερο και το τελευταίο τους EP Wings Of Agony το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο. Η τραγουδίστρια Krista Shipperbottom απαντάει στις ερωτήσεις μας γύρω από το συγκρότημα.

Γεια σου Krista, καλώς ήρθατε στο περιοδικό μας. Αρχικά πες μας λίγο πώς είναι η κατάσταση με την πανδημία και τις οικογένειές σας στη χώρα σας;

Τα πράγματα πηγαίνουν καλά εδώ. Καταλαβαίνουμε ότι θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα, οπότε είμαστε ευγνώμονες που είναι όλα υπό έλεγχο. Ωστόσο, δεν παύουμε να μη σκεφτόμαστε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν ζήσει και ζουν καταστροφικές καταστάσεις.

Όπως είδα, ξεκινήσατε με το όνομα Incarnadine σε πολύ μικρή ηλικία και σύντομα το αλλάξατε σε Lutharö. Μπορείς να μας δώσει ένα μικρό ιστορικό της μπάντας;

Ξεκινήσαμε στο Λύκειο σαν κάτι για να περνάμε την ώρα με τους φίλους μας και σύντομα γίναμε κάτι πολύ σοβαρό. Μέχρι το 2014 είχαμε δώσει και την πρώτη μας συναυλία σαν Lutharö. Αλλαγές μελών και μεταμόρφωση στον ήχο, μας έκαναν αυτό που είμαστε σήμερα.

Τι σημαίνει το όνομα Lutharö;

Είναι παρμένο από την αγάπη μας για το Lord Of The Rings. Σημαίνει γητευτής στη γλώσσα των elves.

Εδώ θέλω να σας συγχαρώ για το νέο σας EP Wings Of Agony. Πώς είναι η ανταπόκριση που είχατε μέχρι τώρα; Είναι όπως την περιμένατε;

Σε ευχαριστώ πολύ. Η ανταπόκριση μέχρι τώρα είναι πραγματικά απίστευτη. Ήδη έχει ξεπεράσει τις μεγαλύτερες προσδοκίες μας και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι. Ρίξαμε πάρα πολλή δουλειά σε αυτό το EP και είμαστε τόσο χαρούμενοι που επιτέλους ζωντάνεψε και άρχισε να απογειώνεται.  

Αυτό είναι το τέταρτο EP που βγάζετε, αν υπολογίσουμε και αυτό σαν Incarnadine. Γιατί όχι ένα fulllength album μέχρι τώρα; Σχεδιάζετε να βγάλετε κάποιο σύντομα;

Νομίζω ότι ο λόγος που δεν έχουμε κάνει ακόμα κάτι τέτοιο είναι ο συγχρονισμός. Δεν δούλεψε όπως θέλαμε και καταλάβαμε ότι το να βγάλουμε ένα EP αντί για ένα full-length ήταν ένας γρήγορος και ποιοτικός τρόπος να κυκλοφορήσουμε τη μουσική μας. Η συγκέντρωση του κόσμου σε κάτι φαίνεται να χειροτερεύει όλο και πιο πολύ, οπότε ανακαλύψαμε ότι με ένα EP δούλευε καλύτερα για εμάς. Πάντως, έχουμε σχέδια να βγάλουμε ένα πλήρες album σύντομα μετά από υψηλή ζήτηση.

Όλα τα EPs σας έχουν διαφορετικά τραγούδια μεταξύ τους. Θα συμπεριλάβετε κάποια σε ένα fulllength;

Δεν θα βάλουμε κάτι παλιό στην επόμενη κυκλοφορία μας. Θα γράψουμε αποκλειστικά καινούριο υλικό.

Πώς θα περιέγραφες τη μουσική σας σε κάποιον που δεν σας έχει ακούσει ξανά; Ποιες μπάντες σας επηρέασαν περισσότερο ώστε να ξεκινήσετε να γράφετε το δικό σας υλικό; Πιστεύω ότι οι Arch Enemy είναι μία από αυτές.

Θα την περιέγραφα σαν πολύ ποικιλόμορφη, γεμάτη ενέργεια και συναίσθημα. Είναι δύσκολο να καθορίσεις το στυλ μας λόγω των πάρα πολλών επιρροών που έχουμε. Είναι πολλά φοβερά είδη μέσα σε ένα, κρατώντας ένα ήχο τόσο σκοτεινό όσο και φωτεινό. Όσο για συγκεκριμένες μπάντες που μας έχουν επηρεάσει, ναι, οι Arch Enemy είναι σίγουρα μία από αυτές. Έχουμε όμως και πολλές άλλες όπως οι Judas Priest, Amon Amarth, King Of Asgard, Behemoth και η λίστα μπορεί να συνεχίσει επ’ άπειρον, ακόμα και εκτός metal.

Όπως όλες οι προηγούμενες κυκλοφορίες σας, το Wings Of Agony κυκλοφορεί ανεξάρτητα. Είναι τόσο δύσκολο να βρείτε δισκογραφική στέγη ή προτιμάτε να δουλεύετε μόνοι σας;

Είναι υπέροχο να δουλεύουμε ανεξάρτητα, αλλά σίγουρα ψάχνουμε εταιρεία. Δυστυχώς δεν είναι εύκολη υπόθεση για εμάς, όπως σίγουρα και για πολλές άλλες μπάντες.

Το εξώφυλλο του Wings Of Agony είναι εκπληκτικό. Δε θα περίμενα τίποτα λιγότερο από τον Costin Chioreanu φυσικά. Ποιος είχε την ιδέα γι’ αυτό το σχέδιο και πώς συνδέεται με τους στίχους του EP;

Ναι, είναι τρομερός καλλιτέχνης και η συνεργασία μαζί του καταπληκτική. Είναι το δεύτερο εξώφυλλο που κάνει για εμάς και τις δύο φορές έχει υπερβεί τις προσδοκίες μας. Εγώ σκέφτηκα το θέμα και το πώς συνδέεται με τους στίχους. Το EP, εν συντομία, βασίζεται στο να κυνηγάς το πάθος σου και τις πολλές εμψυχωτικές ή δύσκολες στιγμές που συναντάς στην πορεία. Στο εξώφυλλο φαίνεται μια οντότητα που βρίσκεται σε απόλυτη οδύνη καθώς βγαίνουν φτερά από το σώμα της, τη στιγμή που περπατάει μέσα από ένα σκοτεινό δάσος προς ένα στρατό που περιμένει την άφιξή της. Αυτή η οντότητα συμβολίζει την οδύνη φυσικά και τα φτερά είναι το υπέροχο συναίσθημα ανύψωσης που βιώνεις όταν βρίσκεσαι στις καλύτερες στιγμές καθώς κυνηγάς τα όνειρά σου. Το δάσος συμβολίζει το ταξίδι που βρίσκεσαι και το πώς όταν ένα σκληρό κεφάλαιο τελειώνει, ένα άλλο ξεκινάει.

Πες μας λίγο για τη διαδικασία σύνθεσης. Συμμετέχουν όλα τα μέλη; Υπάρχει κάποια συνηθισμένη μέθοδος που ακολουθείτε πριν κάθε κυκλοφορία;

Όλοι συμβάλλουν με τις ιδέες τους σε κάθε τραγούδι. Συνήθως κάποιος θα σκεφτεί ένα riff ή το σκελετό ενός τραγουδιού και κάθε μέλος θα αρχίσει να χτίζει από εκεί. Όσο για στίχους και μελωδίες, εγώ θα γράψω μαζί με την υπόλοιπη μπάντα στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ή θα προσθέσω σημεία αργότερα ακούγοντας το demo.

Ο Καναδάς έχει πλούσια ιστορία στη rock και metal μουσική, αλλά μόλις λίγες μπάντες έχουν καταφέρει να κερδίσουν παγκόσμια φήμη και επιτυχία. Γιατί πιστεύεις ότι έγινε αυτό;

Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια! Δε νομίζω ότι γίνεται πραγματικά να εντοπιστεί ο λόγος, αλλά πάντα φαίνεται να συμβαίνει. Υπάρχει τόσο ταλέντο στον Καναδά και πραγματικά χρειάζεται να προωθηθεί περισσότερο.

Τι μπορείς να πας πεις για την τοπική σκηνή στην πόλη σας, το Hamilton;

Η πόλη μας έχει μία πολύ καλή σκηνή και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό! Είχαμε πάρα πολλές φανταστικές εμπειρίες στο Hamilton, στο Toronto και ειδικά στο Kitchener μέχρι τώρα. Όποιος δεν έχει επισκεφθεί αυτά τα μέρη, θα πρέπει να περιμένει μια μικρή σκηνή μεν, αλλά με πολύ πάθος δε.

Ποιες είναι οι πιο αξιομνημόνευτες στιγμές σας σαν συγκρότημα μέχρι τώρα;

Είναι σίγουρα δύο συναυλίες που δώσαμε στο Toronto ανοίγοντας για τους Unleash The Archers στη μία και τους Alestorm στην άλλη.

Βάζετε στόχους; Τι θα θέλατε να πετύχετε με τους Lutharö στα επόμενα πέντε χρόνια για παράδειγμα;

Ο βασικός μας στόχος ήταν και είναι να παίζουμε μουσική για την υπόλοιπη ζωή μας. Πιο συγκεκριμένοι στόχοι είναι συνεχείς περιοδείες, συμμετοχές σε πολλά μεγάλα festivals και να βρούμε συμβόλαιο σε μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία.

Η κατάσταση με την πανδημία επηρέασε και θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους, μέσα στους οποίους είναι και καλλιτέχνες που θέλουν να προωθήσουν τη μουσική τους. Είναι κάτι που σταμάτησε κάποια άμεσα μελλοντικά σας σχέδια; Πώς πιστεύεις ότι θα είναι οι επόμενοι μήνες για τη μπάντα;

Δυστυχώς, ο COVID-19 μας εμπόδισε από το να δώσουμε πολλές φοβερές συναυλίες που είχαμε προγραμματίσει, όπως για παράδειγμα το release show για το Wings Of Agony. Η όλη υπόθεση είναι καταστροφική για τόσους μουσικούς σε όλο τον κόσμο επειδή το να παίζουν ζωντανά μουσική είναι το πάθος τους καθώς και μία πηγή εισοδήματος. Πάντως, αν θέλει κάποιος να βοηθήσει τους μουσικούς μπορεί να το κάνει αγοράζοντας το merch τους από το internet και προωθώντας τους μέσω των social media. Ειδικά οι οπαδοί μας είναι τόσο γενναιόδωροι προς εμάς αυτή την περίοδο και δε θα μπορούσαμε να τους ευχαριστήσουμε αρκετά. Πέρα από αυτό, έχουμε επιλέξει να βλέπουμε αυτή την άθλια κατάσταση μέσα από μία θετική οπτική γωνία και χρησιμοποιήσαμε σοφά αυτό το χρόνο ώστε να γράψουμε ένα full-length album. Είναι χρόνος που δε θα είχαμε ποτέ αν ήμασταν σε διαρκή κίνηση.

Krista, σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Εύχομαι τα καλύτερα για το μέλλον της μπάντας. Όπως πάντα, οι τελευταίες λέξεις ανήκουν σε εσένα.

Ευχαριστώ πάρα πολύ. Stay safe, stay metal!

Γιώργος Τερζάκης

https://www.lutharo.com/
https://www.facebook.com/LutharoOfficial
https://twitter.com/Lutharoband
https://lutharoband.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/user/Lutharoband

Band Members
Krista Shipperbottom – Φωνητικά
Victor Bucur – Κιθάρες
John Raposo – Κιθάρες
Chris Pacey – Μπάσο
Duval Gabraiel – Τύμπανα

Discography
Incarnadine [EP], 2015
Unleash The Beast [EP], 2018
Wings Of Agony [EP], 2020

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X