Συνεντεύξεις

Yossi Sassi Band

Μας συνδέει μια μακροχρόνια φιλιά με αυτόν εδώ τον καλλιτέχνη. Έχω την τιμή πέραν από φίλος του να δηλώνω και οπαδός του. Δυο χρόνια μετά την κυκλοφορία του “Desert Butterflies” ο Yossi Sassi επιστρέφει ως Yossi Sassi Band με το νέο του πόνημα ονόματι “Roots And Roads”… Για δείτε τι μας είπε…

Γεια σου αγαπητέ μου φίλε! Συγχαρητήρια για το “Roots And Roads”! Για μία ακόμη φορά δημιουργήσατε ένα υψηλής ποιότητας album!

Ευχαριστώ πολύ! (σ.σ. στα ελληνικά). Είμαι πολύ χαρούμενος που απόλαυσες το album!

 

Πώς νιώθεις τώρα που κυκλοφόρησε το album; Ποια είναι η ανατροφοδότηση που έχετε;

Λαμβάνουμε εκπληκτική ανατροφοδότηση από όλο τον κόσμο. Είμαι ευτυχής να πω ότι το “Roots And Roads” είναι ευπρόσδεκτο με θερμές απόψεις και ‘ανοιχτά αυτιά’. Ήταν ένα σπέσιαλ ταξίδι το να κάνουμε αυτό το δίσκο. Αισθανόμαστε πολύ καλά για αυτό, τόσο στο στούντιο, όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις.

Είναι η πρώτη φορά που μία σας κυκλοφορία ονομάζεται ως “Yossi Sassi Band” και όχι απλά με το όνομά σου. Ήταν μία προφανής επιλογή;

Νιώσαμε σαν μια μπάντα από την αρχή, πραγματικά. Έχουμε μαζί για πέντε χρόνια, και παρόλο που εγώ συνθέτω τη μουσική και αναλαμβάνω την παραγωγή, είναι το σύνολο εκπληκτικών μουσικών που παίζουν και το κάνουν να συμβαίνει. Έτσι, ήταν απολύτως φυσικό να το πούμε με το όνομά της.

Οπότε, σε αυτήν την περίπτωση, θα ήθελες να μας παρουσιάσεις την Yossi Sassi Band;

Ευχαρίστως! Οι ρίζες της Yossi Sassi Band πάνε πίσω στο 2011, όταν είχα κάποιες Jam sessions με μουσικούς υψηλού κύρους, πολύ μορφωμένους, που προέρχονταν από το Berkley και παρόμοια κολέγια. Τότε ηχογραφήσαμε το ‘Melting Clocks’ τον Αύγουστο του 2011, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Τώρα έχουμε κυκλοφορήσει 3ο μας album μαζί, πηγαίνοντας το Oriental Prog στο επόμενο επίπεδο, αναμειγνύοντας Ανατολή και Δύση, rock και metal, με ρυθμούς και επιρροές της Μέσης Ανατολής και Oriental. Τα μέλη του συγκροτήματος είναι τα εξής: Shay Ifrah – Τύμπανα, Or Lubianiker – Μπάσο, Ben Azar – Κιθάρα, Sapir J Fox – φωνητικά και Roei Fridman – Κρουστά. Και εγώ στην μπουζουκοκιθάρα, τα φωνητικά και βασικά οτιδήποτε με χορδές (γέλια).

Σε αντίθεση με το “DesertButterflies”, ποιες θεωρείς ότι είναι οι μεγάλες διαφορές μεταξύ του προηγούμενου και του τωρινού album;

Το ‘Desert Butterflies’ ήταν μια επική παραγωγή από oriental rock fusion, το οποίο επικεντρωνόταν κυρίως στην ορχηστρική μουσική (αλλά όχι μόνο). Στο ‘Roots and Roads’ κάναμε ένα πιο σκληρό album, με περισσότερο φωνητικά, με νέα όργανα, με καινούργιους guest μουσικούς, όπως για παράδειγμα τον Zaher Zorgatti από τους Myrath. Έγινε μία σπέσιαλ κυκλοφορία, χαρακτηρίζοντας τις προσωπικές εμπειρίες των δύο τελευταίων ετών.

Όσο για τις ηχογραφήσεις, αποφασίσατε να συνεργαστείτε για μία ακόμη φορά με τον Liron Schaffer. Αποδεικνύεται μία νικητήρια ομάδα, έτσι; Αλλά σε άλλο studio.

Είναι αλήθεια. Ο Liron είναι ένας καταπληκτικός μηχανικός ήχου και δουλεύουμε καλά μαζί. Αυτή τη φορά πήγαμε στο Jaffa Sound Arts, ένα πολύ cool antique μέρος, στο παλιό λιμάνι της πόλης της Χάιφα. Η έδρα του Ναπολέοντα βρισκόταν εδώ σε παλαιότερες εποχές. Η μοναδική ατμόσφαιρα και ο επαγγελματικός εξοπλισμός και το προσωπικό μας έδωσαν το τέλεια θεμέλια για να δημιουργήσουμε ένα θεαματικό επεισόδιο στο μουσικό ταξίδι μας.

Η μοναδική αλλαγή στη ‘νικητήρια ομάδα’, αν μπορώ να το πω έτσι, είναι η αντικατάσταση της Dina Bova από την Irene Serrano Espejo στο εξώφυλλο. Πες μας μερικά πράγματα για αυτή τη συνεργασία.

Η Dina Bova έκανε μια εξαιρετική δουλειά με το artwork και των δύο προηγούμενων albums. Αυτή τη φορά πήγαμε σε μια διαφορετική προσέγγιση, μια πιο μετριοπαθή, που δεν περιλαμβάνει το πρόσωπό μου στο εξώφυλλο(γέλια) Έτσι πήγαμε με ένα διαφορετικό γραφίστα. Η Irene Serrano είναι μία πραγματικά αξιόλογη καλλιτέχνης από την Ισπανία, και ερωτευτήκαμε με τα έργα της στη Βαρκελώνη. Έκανε μια καταπληκτική δουλειά στο εξώφυλλο του album. Με την Dina παραμένουμε καλοί φίλοι, παρ’ όλα αυτά. Την επισκέφθηκα στο σπίτι πριν από μερικές εβδομάδες. Κρατάμε επαφή.

Μουσικά μιλώντας, μπορούμε να δούμε κάποια νέα όργανα να κάνουν μια πρώτη εμφάνιση στην μουσική σας όπως lapsteel, diddleybow και φλάουτο.  Πρόκειται να χαρακτηρίζουν και τις μελλοντικές σας κυκλοφορίες;

Ξέρεις μου αρέσει να εξερευνώ τη μουσική, και να τεντώνω τα όρια της Ανατολής και της Δύσης σε όλη τη διάρκεια των ετών. Στο’Roots and Roads’ αποφασίσαμε να δώσουμε κάποια έμφαση σε χάλκινα πνευστά που ποτέ δεν είχαμε ενσωματώσει πριν, συμπεριλαμβανομένων του τούρκικου κλαρινέτου (που παίζεται από τον μαέστρο Harel Shachal στο ‘Winter’), καθώς επίσης και το φλάουτο, που παίζεται από την κόρη μου, Danielle Sassi. Επίσης εισάγουμε τον διευθυντή σκηνής μας και τεχνολόγο της κιθάρας μου Assaf Perelmuter (OSOG), ο οποίος παίζει diddley bow και lap steel guitar. Προσθέτουν ένα τέτοιο ωραίο ήχο σε όλα, πραγματικά!

Ειδικά για το φλάουτο, είχατε την τιμή να το ηχογραφήσετε από ένα πολύ ιδιαίτερο άτομο για εσένα. Πες μας κάποια παραπάνω πράγματα για αυτό.

Λοιπόν – ναι, αυτό είναι μια μεγάλη τιμή, τι μπορώ να πω; Έχοντας το παιδί σου να παίζει μαζί σου είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Η ανάμειξη οικογένειας και μουσική είναι παράδοση για μένα εδώ και πολλά χρόνια. Ο πατέρας μου, David Sassi, τραγούδησε στις πρώτες μέρες των Orphaned Land, ο θείος μου έπαιξε ούτι στο ‘El Norra Alila’, η γιαγιά μου τραγούδησε σε αυτό επίσης, καθώς, η αδελφή μου Hadas τραγούδησε τόσο πρώτο Orphaned Land άλμπουμ, και ούτω καθεξής. Έτσι, ήταν φυσικό ότι, όταν η κόρη μου θα έφτανε σε ένα καλό επίπεδο στο φλάουτο θα ενωνόταν μαζί μας στη σκηνή και στο στούντιο. Είναι 15 και επίσης παίζει βιολί και κιθάρα. Μια κόρη πολυ-οργανοπαίκτης; Για μένα; Πώς έγινε αυτό; (γέλια)

Υπάρχουν πάντα κάποιοι special guests όπως ο Ron Thal στις κυκλοφορίες σας. Είναι μία ευχαρίστηση να δουλεύεις δεύτερη φορά με τον “Bumblefoot”;

Ο Ron είναι τόσο ωραίος τύπος, και μέχρι τώρα έχουμε περάσει μερικές πολύ cool εμπειρίες μαζί, τόσο ζωντανές εμφανίσεις, καθώς και τη συμμετοχή του στα τελευταία δύο άλμπουμ. Ο ‘Bumblefoot’ είναι τρελός, πραγματικά, όταν πρόκειται για την κιθάρα· είναι εξαιρετικά ταλαντούχος. Κάνει κάποιες δολοφονικές κινήσεις, αλλά πάνω από όλα είναι μελωδικός και πολύ ταλαντούχος μουσικά. Αγαπώ την προσέγγισή του. Έχουμε γίνει καλοί φίλοι μαζί του, τόσο εγώ, όσο και τα μέλη του συγκροτήματος.

Έχεις επίσης κάποιες νέες εισαγωγές μουσικών στο καινούργιο album, των Zaher Zorgati από τους Myrath και Bob Katsionis από τους Firewind. Πώς προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες;

Ο Zaher είναι σαν αδελφός μου. Έχουμε περιοδεύσει μαζί και έχουμε μοιραστεί το δρόμο, είχαμε υποσχεθεί μία μέρα ότι θα κάνουμε κάτι μαζί και εκείνη η ημέρα έφτασε. Το τραγούδι στο οποίο εμφανίζεται ο Zaher στα φωνητικά, το ‘The Religion Of Music’, είναι ένα από τα πιο μοναδικά κομμάτια στο album, καθώς και ένα από τα βαρύτερα. Με τον Bob είμαστε φίλοι και γνωριζόμαστε εδώ και χρόνια. Αγαπώ τους μοναδικούς ήχους του και την προσέγγισή του στην μουσική. Είναι ένας πολύ ταλαντούχος πληκτράς και μουσικός, και ένιωσα ότι το άγγιγμά του μπορεί να συνεισφέρει πολλά στο ‘Rizes Kai Dromoi’, η δική μου εξερεύνηση στις Θεσσαλονικιώτικες ρίζες μου. Γεια μας!

Όσο για τον τίτλο του album, αποφασίσατε να το τιτλοφορήσετε “Roots And Roads” ή αλλιώς “Ρίζες Και Δρόμοι” στην ελληνική γλώσσα. Πώς καταλήξατε σε αυτήν την ιδέα; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο νόημα πίσω από τον τίτλο;

Η ιδέα είναι ότι όλοι έχουμε τις ρίζες μας: τις οικογένειές μας, το παρελθόν μας, από πού ερχόμαστε. Έχουμε, επίσης, τους Δρόμους μας: οι επιλογές που κάνουμε, οι αποφάσεις μας στη ζωή. Ο συνδυασμός των ριζών και των δρόμων μάς κάνει αυτό που είμαστε. Αυτή η απαλή σύντηξη δημιουργεί το μοναδικό μείγμα του ποιοι είμαστε πραγματικά. Συνεχίζει τη γραμμή των ‘Melting Clocks’ και ‘Desert Butterflies’, όπου μοιράζονται ανθρώπινες εμπειρίες, γίνεται αγώνας για το καλύτερο, ακολουθώντας τα όνειρά σου, χωρίς να τα παρατάς ποτέ.

Έχεις συνθέσει όλη τη μουσική και έχεις γράψει όλους τους στίχου, συνέβαλαν επίσης και τα άλλα μέλη;

Τα άλλα μέλη της μπάντας πάντα έχουν πολύ ωραίες ιδέες και μερικές φορές συνεισφέρουν επίσης και στις ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, το ‘The Explorientals’ (διαθέσιμο μόνο στην περιορισμένη έκδοση και στο Bandcamp) συνθέθηκε από όλη τη μπάντα μαζί. Αλλά γενικά, όπως στα προηγούμενα albums, εγώ γράφω και συνθέτω το υλικό.

Ηχογραφήσατε επίσης τρία bonustracks για το album. Θα είναι διαθέσιμα μόνο στην ψηφιακή έκδοση του album;

Ναι, έχουμε τρία τραγούδια που κυκλοφόρησαν μόνο ως bonuses για την online έκδοση στην ιστοσελίδα yossisassi.bandcamp.com. Νομίζω ότι είναι σπέσιαλ τραγούδια. Θα πρέπει να τα στεκάρετε!

Υπάρχουν επίσης κάποιες κλεισμένες ημερομηνίες για την προώθηση του “Roots And Roads”. Πες μας λίγα λόγια για αυτές.

Περιοδεύουμε αυτές τις μέρες για το ‘Roots and Roads’, κυρίως στην Ευρώπη. Είμαστε headliners σε ένα φεστιβάλ στην Πολωνία την επόμενη εβδομάδα (sold out) και θα επιστρέψουμε στο Tel-Aviv για ένα σπέσιαλ ‘Melting Clocks 5 years anniversary’ show! Μετά ξανά περιοδεία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου – Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία, Πολωνία. Ελπίζουμε να σας δούμε στο δρόμο! Δεν υπάρχουν ακόμα ελληνικές ημερομηνίες, ARRRGG! Θα πρέπει να το φτιάξουμε αυτό σύντομα!!

Ποιες είναι οι μελλοντικές σας προσδοκίες;

Απλά να συνεχίσουμε να δημιουργούμε μουσική που ενώνει τους ανθρώπους και δίνει σε άλλους κάποιο νόημα σε αυτόν τον σκληρό κόσμο. Ελπίζω σε περισσότερες θετικές εμπειρίες μέσα από τη δύναμη της μουσικής. Συνθέτω συνέχεια. Κάνω μουσική για σειρές στην τηλεόραση, για μία ταινία του Hollywood, κάνω παραγωγές για άλλες μπάντες σε όλο τον κόσμο, διαλέξεις, διδάσκω σε κολλέγιο, κάνω master classes και guitar clinics. Έτσι, βασικά μένω απασχολημένος με το να δημιουργώ καλή μουσική (γέλια).

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σου αδερφέ. Κλείσε τη συνέντευξη στέλνοντας ένα μήνυμα στους Έλληνες fans σας.

Ευχαριστώ πολύ (σ.σ. στα ελληνικά) για όλα αγαπητοί Έλληνες φίλοι και fans. Σας αγαπάμε και ελπίζουμε να παίξουμε για εσάς σύντομα! Γεια μας!!! (σ.σ. στα ελληνικά)

Νίκος Σιγλίδης
Μετάφραση: Αλίκη Μαξούτογλου

http://yossisassi.com/
http://www.facebook.com/YossiSassi
http://twitter.com/Yossi_Sassi
http://www.youtube.com/user/yossis9
http://soundcloud.com/yossisassi
http://yossisassi.bandcamp.com

Band Members:
Yossi Sassi – Φωνητικά, Κιθάρες, Μπουζούκι, Charrango, Ούτι, Σάζι, Chumbush, Πλήκτρα
Or Lubianiker – Ηλεκτρικό & Ακουστικό Μπάσο
Shay Ifrah – Τύμπανα
Ben Azar – Κιθάρες
Sapir J Fox – φωνητικά
Roei Fridman – Κρουστά

Discography:
Melting Clocks, 2012
Desert Butterflies, 2014
Roots And Roads, 2016

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X