Συνεντεύξεις

Nightmare

Μετά την αναγέννησή τους το 1999, οι Γάλλοι power metalers Nightmare έχουν κρατήσει μία σταθερά επιτυχημένη πορεία έχοντας μία αρκετά μεγάλη δισκογραφία στο ενεργητικό τους, την οποία συμπληρώνει και η καινούρια τους κυκλοφορία “Aeternam”. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον μπασίστα της μπάντας, Yves Campion, για να μας απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις.

Καλησπέρα Yves. Πως πηγαίνουν τα πράγματα με το καινούριο, δυνατό, σας LP “Aeternam”;

Όλα είναι καταπληκτικά, έχουμε απίστευτη ανταπόκριση από παντού! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Θα σε πάω λίγο πίσω στο χρόνο τώρα. Ποιοί ήταν οι λόγοι πίσω στα 80s που έκαναν να σταματήσει η μουσική των Nightmare για αρκετά χρόνια;

Εκείνη τη περίοδο είχαμε ξεκινήσει να αλλάζουμε τη σύνθεση της μπάντας και μουσικά ο Σκωτσέζος τραγουδιστής Tom Jackson (ex-Praying Mantis, ex-Bernie Marsden’ S.O.S) μαζί με τον κιθαρίστα Patrick Gorlier και τον drummer Willy Bigolin έφεραν το AOR metal στους Nightmare. Ο προηγούμενος κιθαρίστας, Nicolas De Dominicis, ήταν ο μόνος που είχε απομείνει από την προηγούμενη σύνθεση της μπάντας μαζί με εμένα και ακόμα και αυτός ήταν περισσότερο πληκτράς παρά κιθαρίστας οπότε και οι δύο αποφασίσαμε να το τελειώσουμε εδώ μιας και δεν ήταν καθόλου αυτή η μουσική κατεύθυνση που θέλαμε.

Ποιός ονόμασε τους Nightmare και γιατί;

Από την αρχή της μπάντας, πίσω το 1979 τη σύνθεση της μπάντας αποτελούσαν οι Hervé Mosca (κιθάρα), Franck Mimran (κιθάρα), Etienne Staufert (φωνητικά), Loic Ribaud (drums) και εγώ στο μπάσο. Έφτιαξα αυτή τη μπάντα με τον Loic Ribaud και αργότερα με τον Hervé Mosca. Θυμάμαι ότι δεν είχαμε όνομα και δοκιμάζαμε μερικά ονόματα καθώς τότε ήμασταν περισσότερο punk παρά metal – είχαμε ονόματα όπως Belsen κλπ αλλά αυτό ήταν πολύ punk… Θυμάμαι ότι συζητήσαμε το γεγονός πως χρειαζόμασταν ένα απλό και αποτελεσματικό όνομα και τότε σκέφτηκα το Nightmare που δεν ήταν τόσο σπάνιο αλλά αποτελεσματικό και πολύ τολμηρό. Όλοι το ψηφίσαμε και τα υπόλοιπα είναι ιστορία!

Σας πλησίασε κανείς από την Ελλάδα για να παίξετε ζωντανά στη χώρα μας στα ‘80s;

Φυσικά, αλλά ποτέ δεν καταφέραμε να έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε και να παίξουμε στην όμορφη heavy metal χώρα σας. Είμαστε σίγουρα πρόθυμοι να έρθουμε στην Ελλάδα αφού τελειώσει η πανδημία και ελπίζω να είναι για την κυκλοφορία του “Aeternam”.
Ας ελπίσουμε!

Ονόμασέ μου δύο μπάντες που σε έκαναν να εντρυφήσεις περισσότερο στο είδος του metal.

Crimson Glory και σίγουρα Iron Maiden όσο με αφορά!

Εάν μπορούσες να πας πίσω στον χρόνο, κατά τη διάρκεια των ‘80s, τί συμβουλές θα έδινες στον νεότερο εαυτό σου;

Το πιο σημαντικό είναι να μην χάσεις την πίστη σε αυτό που κάνεις και να πιστεύεις στον εαυτό σου. Φυσικά όταν είσαι νεότερος κάνεις πολλά λάθη και μαθαίνεις από τη μουσική σκηνή και τη μουσική βιομηχανία γενικότερα. Το πιο σημαντικό είναι να βελτιώνεσαι και να επεκτείνεσαι μέσα στα χρόνια και να θεραπεύεσαι και να βλέπεις μακρύτερα από τα λάθη σου και αυτό το μάθημα βοηθάει πάντα στον στόχο σου.

Ποιά τραγούδια των Nightmare σου αρέσει να παίζεις;

Προσωπικά, θα μου αρέσει να παίζω τα περισσότερα τραγούδια από το νέο άλμπουμ καθώς πιστεύω ότι είναι το καλύτερο μας άλμπουμ έως τώρα, με τραγούδια όπως το Eternal Winter, το οποίο φυσικά έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα της μπάντας όπως τα Ikarus ή τοSerepentine από τοDead Sun που είναι κλασικά πλέον κομμάτια.

Πως αποφάσισες να ξανά αρχίσεις τους Nightmare το 1999;


Εκείνη την περίοδο ήμουν σε επαφή με έναν πραγματικό υποστηρικτή και ειδικό της heavy metal σκηνής των ‘80s, τον Christophe Bailet, ο οποίος έγινε ο μάνατζερ μας μέχρι και το άλμπουμ Cosmovision τότε. Ο Christophe είχε την τρελή ιδέα να επικοινωνήσει με όλα τα μέλη και να κάνει ένα μοναδικό reunion show στην γενέτειρα μας, την Grenoble, στη Γαλλία, σε ένα από τα μεγαλύτερα venues της πόλης. Ήταν μία τεράστια πρόκληση αλλά και μία μεγάλη επιτυχία αφού παρευρέθηκαν περίπου 1000 άτομα. Από εκεί έχουμε κυκλοφορήσει ένα live CD αυτής της εμφάνισης και αυτό που θα ήταν ένα μοναδικό γεγονός, ήταν στην πραγματικότητα μία αναγέννηση και «δεύτερη ζωή». Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία.

Τι σας έκανε να επιλέξετε αυτά τα ιδιαίτερα γυναικεία φωνητικά για τα τελευταία σας άλμπουμ;

Θέλαμε να κάνουμε μία στρατηγική αλλαγή μετά την αποχώρηση των δύο αδελφών και να συνεχίσουμε με μία τραγουδίστρια ήταν ακόμα μία πρόκληση και τουλάχιστον κανείς δεν θα μπορούσε να το συγκρίνει με αυτό που κάναμε πριν.

Ποιανού είναι οι στίχοι, κυρίως στην τελευταία σας δουλειά “Aeternam”;

Η Madie και εγώ γράψαμε τους στίχους με τη βοήθεια του φίλου μας Caleb Bingham (παραγωγός και εξαιρετικός κιθαρίστας). Είναι Αμερικανός και φυσικά έχει διορθώσει τα πάντα ώστε να είναι οι στίχοι μας σε άριστα αγγλικά.

Από τις πληροφορίες που λαμβάνεις, πιστεύεις ότι η κατάσταση του Covid-19 είναι ικανή να επιφέρει ένα μεγάλο πλήγμα στη metal μουσική;

Ήδη πιστεύω ότι υπάρχει αυτό το μεγάλο πλήγμα στη μουσική βιομηχανία γενικά και ότι η οικονομία μας δέχεται απώλεια. Πολλοί μουσικοί αλλά και επαγγελματίες στη μουσική βιομηχανία δεν θα επιβιώσουν και κάποιες επιχειρήσεις σίγουρα θα χρεοκοπήσουν σύντομα. Αυτό είναι τρομερό! Μόνο οι ισχυροί θα επιβιώσουν.

Σε τι αναφέρεται το “Aeternam”;

Το άλμπουμ δεν είναι ένα concept άλμπουμ αλλά θεματικά έχει να κάνει με την κατοχή από δαιμόνια. Η Madie είχε την ιδέα να το συνδέσει με παλιές cult ταινίες τρόμου των 80s, οπότε έχουμε τραγούδια για τις ταινίες A Nightmare On Elm Street,Alien,The Thing από τον John Carpenter καιFlatliners.

Είναι μία ευρωπαϊκή περιοδεία κάτι που θέλετε να κάνετε στα επόμενα χρόνια;

Είχαμε σχεδιάσει μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή περιοδεία για το φθινόπωρο με τους Rhapsody Of Fire με τους οποίους είμαστε στην ίδια δισκογραφική εταιρεία αλλά φυσικά αναβλήθηκε για τις αρχές του 2022 λόγω της κατάστασης.

Έλαβες ποτέ πληροφορίες από την Ελλάδα σχετικά με τη δουλειά σου στους Nightmare;

Είχαμε καλή ανταπόκριση, ναι, όπως και από παντού και πραγματικά ελπίζουμε να μπορέσουμε να επισκεφτούμε την Ελλάδα κάποια στιγμή στο μέλλον. Είναι μία από τις λίγες χώρες που υποστηρίζουν το heavy metal και που δεν είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε σε όλη την καριέρα μας και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε σίγουρα όταν η όλη κατάσταση με τον Covid έχει τελειώσει.

Αυτά ήταν όλα από εμένα, ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Μπορείς να κλείσεις αυτή τη συνέντευξη με όποιο τρόπο θέλεις.

Να μείνετε όλοι ασφαλείς. Θα έρθουν καλύτερες μέρες και αγοράστε το άλμπουμ μας “Aeternam”. Υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να έρθουμε να επισκεφτούμε την Ελλάδα μόλις όλο αυτό έχει τελειώσει!

Συνέντευξη: Σπύρος Γρηγορίου
Μετάφραση: Ελίζα Καπουράλου

Website
Facebook
Spotify
Bandcamp
Instagram
ReverbNation
YouTube
Soundcloud
Twitter

Band Members
Yves Campion – μπάσο
Franck Milleliri – κιθάρες
Matt Asselberghs – κιθάρες
Niels Quiais – τύμπανα
Madie – φωνητικά

Discography
Waiting for the Twilight, 1984
Power of the Universe, 1985
Cosmovision, 2001
Silent Room, 2003
The Dominion Gate, 2005
Genetic Disorder, 2007
Insurrection, 2009
The Burden of God, 2012
The Aftermath, 2014
Dead Sun, 2016
Aeternam, 2020

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X