Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/greekrebels/public_html/wp-content/mu-plugins/rebels-custom-slider.php on line 1536
Συνεντεύξεις

Orphaned Land

Είναι η μπάντα που κατάφερε να φέρει τον μυστηριώδη κόσμο της ανατολής και να παντρέψει την ηλεκτρική κιθάρα με τις ανατολίτικες κλίμακες στο σάζι και από κει στο μπουζούκι. Οι Orphaned Land επέστρεψαν με ένα αριστούργημα και ο Kobi Farhi, ο frontman της μπάντας είναι εδώ για να μας μιλήσει γι’ αυτό.

Καλησπέρα, είμαι ο Άκης από το GreekRebels.gr. Συγχαρητήρια για το νέο σας δίσκο.

Καλησπέρα Άκη. Σ’ ευχαριστούμε για τα συγχαρητήρια.

Όταν πρωτοπήρα το promo του καινούριου σας δίσκου εντυπωσιάστηκα. Πείτε μου πώς σας ήρθε η ιδέα να παίξετε αυτό το στυλ της μουσικής;

Πίσω στα ’90s όταν ξεκινήσαμε τη μουσική με τον Yossi η πρώτη μας μπάντα που λεγότανε Resurrection ήταν αυτό που λέμε συνηθισμένη metal μπάντα. Αργότερα πήραμε άλλη κατεύθυνση. Θέλαμε να μιλήσουμε για τον τόπο που μένουμε επειδή υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να πούμε για αυτόν. Τότε άρχισε να παίρνει μορφή ο ήχος των Orphaned Land και αρχίσαμε να χτίζουμε τη μουσική μας.

Ήσαστε ευτυχισμένοι με το καινούριο άλμπουμ; Πήγαν όλα όπως τα θέλατε;

Ήμαστε τελειομανείς και δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα που να μην μας ικανοποιεί. Γι’ αυτό μας πήρε τόσο πολύ χρόνο να δημιουργήσουμε το άλμπουμ. Οπότε ήμαστε ευχαριστημένοι από το άλμπουμ και πήγε όπως το θελήσαμε.

Πώς εξελιχθήκανε οι Orphaned Land στο τελευταίο τους δίσκο σε σχέση με τον προηγούμενο;

Είχαμε πολλές ζωντανές εμφανίσεις έξω από το Ισραήλ το οποίο αυτό δεν συνέβαινε πριν το Mabool. Οπότε μάθαμε πολλά από τον δρόμο γιατί ήρθαμε σε επαφή και με άλλες μπάντες, ζήσαμε καινούριες εμπειρίες και ταξιδέψαμε σε πολλές διαφορετικές χώρες. Έξι χρόνια περάσανε και αφήσαμε πίσω μας τα είκοσι μας χρόνια για να μπούμε σε μια πιο ώριμη δεκαετία. Πιστεύω ότι φτάσαμε σε ένα άλλο επίπεδο.

Είχατε κάποια προβλήματα κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων ή όλα κύλησαν ομαλά;

Το να ηχογραφείς ένα άλμπουμ ποτέ δεν είναι εύκολο ειδικά άμα παίζεις μουσική που είναι περίπλοκη και υπάρχουν και πάρα πολλά όργανα. Τότε είναι που χρειάζεται πολύ δουλειά. Υπάρχει πάντα το γέλιο αλλά υπάρχουν και φωνές και κλάματα. Περάσαμε σχεδόν 600 ώρες στο στούντιο. Είναι τρελό όταν το σκέφτεσαι. Κάποιες φορές θέλω να μπω στο στούντιο και μετά την πρώτη ηχογράφηση να γυρίσω σπίτι μου, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τους Orphaned Land. Εξακολουθούμε να δουλεύουμε τις ιδέες μας ακόμα και όταν ήμαστε ήδη στο στούντιο. Δεν σταματάμε ποτέ την εξέλιξη μέχρι να αισθανθούμε ότι όλα είναι τέλεια.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του τύπου αλλά και των οπαδών;

Μέχρι τώρα οι αντιδράσεις είναι καταπληκτικές. Οι κριτικές είναι πάρα πολύ καλές και ήμαστε και σαν άλμπουμ του μήνα σε πολλά περιοδικά. Μερικές ωστόσο είχαν και τα κότσια για να βάλουν και τις πρόμο φωτογραφίες της μπάντας για εξώφυλλο. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι διαβάζω πολλά μηνύματα από τους φαν στο Facebook και στο Myspace λέγοντας μου πόσο κλάψανε όταν ακούσανε για πρώτη φορά το άλμπουμ και ότι δεν μπορούν να σταματήσουν να το ακούνε. Αυτό είναι στην ουσία αυτό που κάνεις. Ένας καλλιτέχνης αισθάνεται ικανοποιημένος όταν καταφέρει να αγγίξει τους ανθρώπους με την τέχνη του. Φαίνεται ότι έχετε πολλές επιρροές από την τοπική σας μουσική αλλά και από άλλες παρόμοιες κατηγορίες.

Έχετε αποδοχή από τους Άραβες; Έχετε παίξει ποτέ σε Αραβική χώρα; Αν ναι, πώς ήταν η ατμόσφαιρα εκεί;

Έχουμε αποδοχή από τις αραβικές χώρες όχι μόνο λόγο της μουσικής μας αλλά κυρίως λόγο του μηνύματος της ελπίδας και της ενότητας που μεταφέρουμε μέσω της μουσικής μας. Είναι αδύνατον άμα είσαι Ισραηλίτης. Έχουμε παίξει όμως πολλές φορές στην Τουρκία. Αυτή είναι παρόμοια χώρα με έντονο μουσουλμανικό υπόβαθρο και είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί άραβες έρχονται στην Τουρκία για να μας δούνε επειδή είναι αδύνατον να παίξουμε εμείς σε αυτούς. Οπότε όποτε παίζουμε εκεί είναι καταπληκτικά. Η Τουρκία είναι σαν δεύτερο σπίτι μας επειδή εκεί ήταν που κάναμε το πρώτο μας σόου επιστροφής το 2001. Είναι το σημείο που συναντιόμαστε εμείς και οι φάν από την ανατολή.

Πώς είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός τραγουδιού; Ένα άτομο κάνει τη δουλειά ή είναι συλλογική προσπάθεια;

O Yossi έρχεται με πολλές ιδέες και ριφ. Τότε τα παίζουμε όλοι μαζί και έτσι φτιάχνουμε το κομμάτι. Πολλές φορές είναι ευθύ και πολλές φορές παίρνει αιώνες να το φτιάξουμε και έτσι ποτέ δεν ακούγεται το τραγούδι έτσι όπως ήταν στην αρχή. Προσέχω σαν κύρια βάση τους στίχους και την ιστορία εγώ με έναν φίλο μου που συνεργαζόμαστε τώρα πολλά χρόνια.

Πες μας μερικά λόγια για το θέμα του άλμπουμ. Τι σας εμπνέει να φτιάξετε μουσική με τόσα συναισθήματα;

Το θέμα έχει σχέση και με τους προηγούμενους δίσκους μας. Είναι αυτό που ονομάζουμε “Ταγκό μεταξύ του θεού και του διαβόλου”. Κάποιοι άνθρωποι το λένε κάτι σαν διπλές δυνάμεις που αντιμετωπίζονται, άλλοι το λένε Ying και Yang ή το φως και το σκοτάδι. Αυτή τη φορά επικεντρώνετε σε μια ιστορία ενός μαχητή του φωτός. Ο πολεμιστής μπορεί να είναι ένας από εμάς που μάχεται για τις καθημερινές δυσκολίες της ζωή και το άλμπουμ είναι ένα ταξίδι μέσα από την προσωπική ανάπτυξη αντιμετωπίζοντας τις δυνάμεις του καλού και του κακού. Η μουσική από την άλλη φτιάχνετε πριν τους στίχους αλλά τα φτιάχνουμε λιγάκι άμα βρούμε κάτι που να ταιριάζει.

Τι δυσκολίες υπάρχουν για το συγκρότημα σας και πόσο δύσκολο είναι για μια heavy metal μπάντα να κάνει καριέρα και στο εξωτερικό;

Η μεγαλύτερη δυσκολία μας ήταν το να δίνουμε σόου στο εξωτερικό επειδή βρισκόμασταν σε μέρη που το metal δεν είναι και τόσο δημοφιλές. Πραγματικά δεν νοιαζόμαστε για διεθνή καριέρα. Θέλουμε να παίζουμε τη μουσική μας και να μεταφέρουμε τα σωστά μηνύματα μας. Από την άλλη το να έρχεσαι από την ανατολή και να είσαι από τόσο μακριά είναι η μεγαλύτερη μας δύναμη. Αλλά πιστεύω ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο για οποιαδήποτε μπάντα να κάνει καριέρα στο εξωτερικό.

Πες μας μερικά λόγια για τις ηχογραφήσεις του δίσκου. Πώς δουλεύετε στο στούντιο; Ηχογραφήσατε τα τραγούδια από την αρχή προς το τέλος ή τα είχατε σε μέρη;

Όταν μπαίνουμε στο στούντιο συνήθως έχουμε μια ιδέα για το πώς πρέπει να ακούγονται τα τραγούδια. O Yossi έρχεται στο στούντιο παραπάνω για να φτιάξει τα ντραμς με τον ντραμερ. Να ρυθμίσει τη ταχύτητα και τέτοια πράγματα. Τότε τα τραγούδια χτίζονται σιγά σιγά με πολλά τζαμαρίσματα για κάθε όργανο. Μετά η Shlomit και εγώ ηχογραφούμε τα φωνητικά. Πολλές φορές μας παίρνει σχεδόν όλη τη μέρα αυτή η διαδικασία. Τότε κάνουμε ένα διάλλειμα, ακούμε την πρόχειρη ηχογράφηση και επιστρέφουμε στο στούντιο για να φτιάξουμε τις λεπτομέρειες. Η ταινία που τράβηξε ο Matan Shmuely και η οποία είναι διαθέσιμη στο DVD της έξτρα έκδοσης του άλμπουμ δείχνει ακριβώς την διαδικασία των ηχογραφήσεων και περιλαμβάνει και τους επιπλέον μουσικούς που ήρθαν και έπαιξαν σε αυτόν τον δίσκο.

Γιατί επιλέξατε τον Steve Wilson να μιξάρει το καινούριο άλμπουμ;

Ήταν μια φυσική επιλογή. Για να απλοποιήσουμε την ιστορία, του είχα δώσει άλμπουμ της μπάντας 8 χρόνια πριν και είχε δείξει ενδιαφέρον να δουλέψει μαζί μας. Μάθαμε πολλά από αυτόν και πιστεύω ότι και αυτός έμαθε από εμάς. Όπως αναφέρει και στην ταινία “Ένας παράδεισος που μπορείς να δημιουργήσεις”. Αυτό ήταν το πιο περίεργο άλμπουμ που είχε να μιξάρει.

Θα περιοδεύσετε για το καινούριο σας άλμπουμ; Αν ναι που θα πάτε;

Έχουμε μια περιοδεία στη Βόρια Αμερική και στη Δυτική Ευρώπη και ελπίζω να μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα. Και επίσης θα παίξουμε και σε μερικά καλοκαιρινά φεστιβάλ εκείνες τις μέρες.

Καμία ευκαιρία να σας δούμε στην Ελλάδα;

Έχουμε παίξει στο παρελθόν στην Ελλάδα και έχουμε έναν δυνατό πυρήνα από οπαδούς εκεί πέρα. Οπότε γιατί να μην ξαναπαίξουμε; Σίγουρα θέλουμε να επιστρέψουμε στη χώρα σας και να παίξουμε για εσάς.

Μια διαφορετική ερώτηση τώρα. Ποιοι είναι οι μουσικοί σου ήρωες;

Ο δικός μου μουσικός ήρωας είναι ο Leonard Cohen. Λατρεύω τα κείμενα του, το χιούμορ του και τη φωνή του. Με τον Yossi και μερικούς φίλους πήγαμε στην Ευρώπη πριν δύο χρόνια και είδαμε μερικά σόου του από την παγκόσμια περιοδεία. Ήταν οι καλύτερες διακοπές τότε.

Τι ακούς τώρα τελευταία;

Τα τελευταία χρόνια ήμασταν πολύ απασχολημένοι και πραγματικά δεν είχα την ευκαιρία να ακούσω μουσική. Όταν βρισκόμαστε για ηχογράφηση δεν ακούω τίποτα εκτός από τα δικά μας τραγούδια. Θέλω να έχω το κεφάλι μου καθαρό και να συγκεντρωθώ στο άλμπουμ που φτιάχνουμε. Δεν επιτρέπονται αποκλείσεις.

Σ’ ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Κάτι τελευταία για τους Έλληνες φαν;

Εγώ σ’ ευχαριστώ για την συνέντευξη και θα ήθελα να πω στους φαν εκεί πέρα ότι δεν τους έχουμε ξεχάσει. Ελπίζω να επιστρέψουμε στην Ελλάδα σύντομα.

Άκης Μυστίλογλου

http://www.orphaned-land.com

http://www.myspace.com/orphanedmyspace

Band Members:

Kobi Farhi: Lead Φωνητικά, growls, χορωδιακά

Shlomit Levi: Γυναικεία φωνητικά (session)

Yossi Sassi Sa’aron: Ηλεκτρική/κλασσική κιθάρα, σάζι, μπουζούκι, πιάνο, φωνητικά

Uri Zelha: Ηλεκτρικό/ακουστικό Μπάσο

Matti Svatizky: Ηλεκτρική/Κλασσική Κιθάρα

Discography:

Sahara 1994

El Norra Alila 1996

The Beloved’s Cry 1999 (Re Issue)

Mabool: The Story Of The Three Sons Of Seven 2004

Ararat 10’ EP 2005

The Neverending Way of the Orwarrior 2010

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothPsychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X