Συνεντεύξεις

Shumaun

Δύο χρόνια μετά από την τελευταία δισκογραφική τους δουλειά, οι Shumaun κυκλοφόρησαν το τρίτο fulllength στούντιο άλμπουμ τους, με τίτλο “Memories & Intuition”. Μιλήσαμε με τον Farhad Hossain (φωνητικά, πλήκτρα, κιθάρα) προκειμένου να μάθουμε τι έχει να μας πει σχετικά με αυτό.

Συγχαρητήρια για την κυκλοφορία του τρίτου υπέροχου άλμπουμ σας, με τίτλο “Memories & Intuition”. Πώς νιώθετε τώρα που ο νέος σας δίσκος επιτέλους κυκλοφόρησε;

Σε ευχαριστούμε πολύ! Νιώθουμε υπέροχα που επιτέλους κυκλοφόρησε στο κοινό. Το άλμπουμ ήταν αρχικά προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει πέρυσι, το 2020, παρόλα αυτά, λόγω του κορωνοϊού, αναγκαστήκαμε να το αναβάλουμε για έναν χρόνο αργότερα.

Τι ανατροφοδότηση έχετε λάβει έως τώρα τόσο από τον τύπο όσο και από το κοινό;

Έως τώρα, από τον τύπο ήταν οι καλύτερες! Οι ακροατές μας φαίνεται πως επίσης το έχουν απολαύσει αρκετά… Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για το πώς θα εκλάβουν ένα άλμπουμ, ιδίως αν είναι κάπως διαφορετικό από όσα έχεις συνηθίσει να παράγεις έως τώρα. Ήθελα να επικεντρωθώ στην συγγραφή των τραγουδιών σε αυτόν τον δίσκο, οπότε τα τραγούδια είναι λίγο πιο σύντομα συγκριτικά με αυτά των προηγούμενων άλμπουμ. Είναι σίγουρα ο αγαπημένος μου δίσκος από όσους έχουμε κυκλοφορήσει έως τώρα.

Οι Shumaun, δυστυχώς, δεν αποτελούν μια διάσημη μπάντα για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά είμαστε εδώ για να το αλλάξουμε αυτό. Θα ήθελες να παρουσιάσεις τα μέλη της μπάντας στους αναγνώστες μας;

Σε ευχαριστώ γι’ αυτήν την ευκαιρία, έχω επισκεφτεί την Ελλάδα στο παρελθόν και, οφείλω να ομολογήσω, πως την έχω ερωτευτεί! Γενικά αποτελούμε μια κάπως άγνωστη μπάντα, οπότε πραγματικά εκτιμούμε την βοήθειά σας να μας γνωρίσει περισσότερος κόσμος! Στο μπάσο έχουμε τον Jose Mora, στην δεύτερη κιθάρα τον Tyler Kim, ενώ, όσον αφορά τα τύμπανα, έχουμε συνεργαστεί με αρκετούς drummers, μεταξύ των οποίων ο Thomas Lang, ο Mark Zonder, και ο Travis Orbin. Ο drummer μας για τις ζωντανές μας εμφανίσεις είναι ο Tanvir Tomal.

Θα επιθυμούσες να μας παρουσιάσεις και ένα σύντομο βιογραφικό της μπάντας;

Εννοείται! Η μπάντα ξεκίνησε ως ένα ατομικό μου project. Επιθυμούσα να παράγω κάτι διαφορετικό από ό,τι παρήγαγα με την τότε μπάντα μου, τους Iris Divine. Είχα γράψει ένα ολόκληρο άλμπουμ για τους Shumaun, το οποίο ήταν αρκετά διαφορετικό από αυτό που τελικά κυκλοφόρησε. Αργότερα, αποφάσισα να επιστρέψω στις progressive ρίζες μου, οπότε έσβησα όσα είχα κάνει έως τότε και ξεκίνησα πάλι από την αρχή. Το καινούργιο υλικό αποτέλεσε και το ντεμπούτο άλμπουμ μας, το οποίο κυκλοφόρησε το 2015. Έως τώρα έχουμε κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ.

Ποια η σημασία του ονόματός σας; Υπάρχει κάποιο κρυφό νόημα πίσω από αυτό;

Το Shumaun προέρχεται από τον σανσκριτικό κόσμο και μεταφράζεται ως “ήρεμο μυαλό”.

Αν έπρεπε να περιγράψεις την μουσική των Shumaun σε κάποιον όπου δεν έχει ακούσει καμία από τις κυκλοφορίες τους, πώς θα την περιέγραφες;

Ουσιαστικά αποτελούμε μια μελωδική hard rock μπάντα με progressive πινελιές. Μερικές από τις μεγαλύτερες επιρροές μας αποτελούν οι Rush, οι Tears for Fears και οι Metallica.

Το “Memories & Intuition” πρόκειται για το τρίτο σας άλμπουμ. Ποιες είναι οι διαφορές του συγκριτικά με τον προκάτοχό του, το “One Day Closer To Yesterday”, κατά την άποψή σου;

Θεωρώ πως το προηγούμενο άλμπουμ μας ήταν πιο ωμό και “βαρύ”, κατά μια έννοια. Ο νέος δίσκος επικεντρώνεται στο κάθε τραγούδι ξεχωριστά, ενώ σε ορισμένα σημεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιο “pop”. Δεν αναφέρομαι στην “pop μουσική” ως την διάσημη μουσική της σημερινής εποχής, προφανώς.  Ήθελα να δώσω αρκετή σημασία στα φωνητικά προσθέτοντας αρκετά στρώματα και αρμονίες, καθώς και διάφορες υφές και ηχητικά εφέ. Τα τελευταία δύο άλμπουμ μας περιελάμβαναν αρκετά μεγάλα κομμάτια. Αυτό το άλμπουμ περιλαμβάνει ένα κομμάτι συνολικής διάρκειας εννέα λεπτών, με τίτλο Breathing Light”, αλλά δεν αγγίζει τα δεκαπέντε λεπτά, όπως ένα κομμάτι εντός ενός παλιού μας δίσκου. Θεωρώ πως αυτό το άλμπουμ είναι πιο εύπεπτο για κάποιον που δεν ακούει progressive μουσική, παρότι όλα τα progressive στοιχεία εξακολουθούν να είναι παρόντα. Το δεύτερο άλμπουμ μας αποτελούσε ένα concept άλμπουμ, ενώ αυτό πρόκειται για ένα πιο θεματικό άλμπουμ.

O Mark Zonder αποτελεί έναν εκ των drummers που συμμετείχαν σε αυτό το άλμπουμ, με τον οποίο συνεργάζεστε από τον πρώτο κιόλας δίσκο σας. Πώς προέκυψε η πρώτη σας επαφή και τι θα μπορούσες να αποκαλύψεις στους αναγνώστες μας για την έως τώρα συνεργασία σας;

Ο Mark είναι καταπληκτικός! Ο τρόπος με τον οποίο παίζει drums άσκησε τεράστια επιρροή τόσο στον Jose όσο και σε εμένα όταν ήμασταν νεότεροι. Αντιμετωπίζαμε μερικά προβλήματα όσον αφορούσε τους drummers κατά την ηχογράφηση του πρώτου μας δίσκου. Δεν ήθελα να καθυστερήσω άλλο την κυκλοφορία του, οπότε επικοινώνησα με τον Mark για να δω αν θα ενδιαφερόταν να συνεργαστεί μαζί μας. Του έστειλα μερικά demos  μας και του άρεσαν αρκετά, οπότε και προχωρήσαμε σε συνεργασία. Συνεργαστήκαμε στενά κατά τη σύνθεση των κομματιών των drums. Ήταν τιμή μας να συνεργαστούμε ξανά μαζί του και γι’ αυτό το άλμπουμ. Υπάρχουν πολλές φορές που, ενώ συνθέτω, πιάνω τον εαυτό μου να εμπνέεται από το στυλ του Mark όσον αφορά τα drums. Είμαι σίγουρος πως θα συνεργαστούμε ξανά μαζί του στο μέλλον.

Τέσσερις ακόμη drummer συμμετείχαν σε αυτή τη κυκλοφορία: ο Thomas Lang, ο Atma Anur, ο Leo Margarit και ο Chris DeChiara. Πώς ήρθες σε επαφή μαζί τους και τι σε οδήγησε στο να επιλέξεις αυτούς συγκεκριμένα;

Η συνεργασία με τέτοια ταλέντα αποτέλεσε μια τρομερή εμπειρία για εμένα. Ο υπεύθυνος για την μίξη των τραγουδιών μας, ο Brett CaldasLima, μου πρότεινε τον Leo. Επικοινώνησα με τον Atma και τον Thomas μέσω e – mail. Συνεργάστηκα καταπληκτικά με όλους τους. Είναι τιμή μου που έχω αναπτύξει επαφές με drummers τέτοιου βεληνεκούς. Ο Chris είναι φίλος μου. Έχουμε παίξει μαζί τόσο ζωντανά όσο και στο στούντιο. Δημιουργήσαμε μια μικρή λίστα από τους αγαπημένους μας drummers με τους οποίους θα θέλαμε να συνεργαστούμε. Ευτυχώς για εμάς, και αυτοί ενδιαφέρθηκαν να συνεργαστούν μαζί μας και ένιωσαν άμεση σύνδεση με τη μουσική μας. Ξανά, ήταν τιμή μας.

Για ακόμη μια φορά συνεργαστήκατε με τον Brett CaldasLima και το Tower Studio. Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, σωστά;

Ο Brett είναι σαν το ανεπίσημο πέμπτο μέλος των Shumaun (γέλια). Έχουμε έρθει πολύ κοντά με την πάροδο του χρόνου, και γνωρίζει αρκετά καλά τον ήχο μας ούτως ώστε να είναι εις θέση να διατυπώνει προτάσεις και να συμμετέχει στη λήψη ορισμένων αποφάσεών μας. Εμπιστεύομαι τα λεγόμενά του και, σαν υπεύθυνος μίξης, θεωρώ πως αποτελεί έναν από τους καλύτερους. Η συνεργασία μας είναι πολύ καλή, οπότε σχεδιάζουμε να την διατηρήσουμε και στα μελλοντικά μας άλμπουμ.

Επιλέξατε να κυκλοφορήσετε και ένα μουσικό βίντεο για το προσωπικό μου αγαπημένο κομμάτι του δίσκου, το “Memories Of Water”. Θα μπορούσες να μας πεις μερικά λόγια γι’ αυτό;

Σε ευχαριστώ! Ήξερα πως αυτό πρόκειται να αποτελεί το single του δίσκου από όταν το έγραφα. Ήταν τόσο πιασάρικο και, πρακτικά, γράφτηκε μόνο του. Ήμασταν στα μέσα της καραντίνας όταν φτιάχναμε αυτό το βίντεο, οπότε μπορούσαμε να κάνουμε περιορισμένα πράγματα. Αποφάσισα να ανατρέξω σε παλιό υλικό από βίντεό μας από όταν ήμασταν παιδιά και να τα συμπεριλάβω εντός του βίντεο.

Αναφορικά με το εξώφυλλο του δίσκου, ποιος το επιμελήθηκε;

Το εξώφυλλο σχεδιάστηκε από εμένα. Ο στόχος ήταν να παρουσιάσω την συνολική διάθεση του άλμπουμ. Στον πρώτο δίσκο, το εξώφυλλο είχε σκοπό να μεταφέρει το κοινό στην καρδιά της πόλης. Στον δεύτερο δίσκο, η πόλη βρισκόταν λίγο πιο μακριά. Τώρα βλέπουμε την πόλη από απόσταση.

Ποιες είναι οι μελλοντικές σου προσδοκίες τόσο από την μπάντα όσο και από τον εαυτό σου;

Τη δεδομένη στιγμή επιθυμώ να διεξάγουμε όσες περισσότερες ζωντανές εμφανίσεις μπορούμε καθώς και να συνεχίσουμε να παράγουμε μουσική. Αυτά είναι που μας κάνουν χαρούμενους!

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Μπορείς να κλείσεις αυτή τη συνέντευξη στέλνοντας ένα μήνυμα προς όλους τους αναγνώστες μας.

Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου! Ήταν χαρά μου να απαντήσω στις ερωτήσεις σου. Ελπίζω οι αναγνώστες να τσεκάρουν την μπάντα μας είτε στα κοινωνικά δίκτυα είτε στο shumaun.com. Λατρεύουμε να ερχόμαστε σε επαφή με το κοινό!

Συνέντευξη: Νίκος Σιγλίδης
Μετάφραση: Κατερίνα Νίκου

Facebook
YouTube
Bandcamp
Spotify

Band Members
Farhad Hossain – φωνητικά, πλήκτρα, κιθάρα
Jose Mora – μπάσο
Tyler Kim – κιθάρα
Tanvir Tomal – τύμπανα

Discography
Shumaun, 2015
One Day Closer to Yesterday, 2019
Memories & Intuition, 2021

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X