Συνεντεύξεις

Antarktis

Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη για το 2017, τουλάχιστον προσωπικά. Το ντεμπούτο των Antarktis με τίτλο “Ildlaante”, απλά με ανάγκασε να το κατατάξω σαν έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, κατάφερα να πω δυο κουβέντες με τον Daniel Jannson (μπάσο, φωνητικά) από την μπάντα και να τον ανακρίνω για ότι έχει να κάνει με το συγκρότημα αλλά και με το ντεμπούτο τους. Πρώτη φορά πέφτω τόσο έξω για τις επιρροές και την κατάταξη μιας μπάντας στο είδος που παίζει…

Γεια, είμαι ο Δημήτρης από το Greek Rebels και σας ευχαριστώ πολύ που πήρατε το χρόνο να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας. Συγχαρητήρια για το ντεμπούτο άλμπουμ σας “Ildlaante”, το οποίο νομίζω ότι προκάλεσε έκπληξη. Εγώ για παράδειγμα αναγκάστηκα να το κατατάξω ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του 2017. Είναι η αντίδραση τόσο από τους οπαδούς όσο και από τον Τύπο πανομοιότυπη με την δική μου;

Γεια σου Greek Rebels! Σε ευχαριστώ πολύ για τα ευγενικά σου λόγια για το “Ildlaante” και για το ενδιαφέρον για μας. Δεδομένου ότι εργαζόμασταν πολύ σκληρά για να κάνουμε το “Ildlaante” ένα άλμπουμ που θα θέλαμε να ακούμε τους εαυτούς μας, δεν περιμέναμε όλες τις υπέροχες κριτικές όταν τελικά κυκλοφόρησε. Ειλικρινά, οι αντιδράσεις ήταν λίγο συντριπτικές, με πολύ θετικό τρόπο.

Ποια ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τη δημιουργία των Antarktis; Τι σας ανάγκασε να σχηματίσετε αυτό το συγκρότημα και τι θέλετε να ολοκληρώσετε με αυτό; Τι κάνει τους Antarktis να συμπληρώνουν μουσικά για εσάς παιδιά, που οι άλλες μπάντες σας δεν το κάνουν;

Όταν ο Tobias και ο Björn έγραψαν τα πρώτα τραγούδια για αυτή την μπάντα πριν από πολλά χρόνια, ήθελαν να κάνουν κάτι βαρύτερο, πιο αργό και πιο βρώμικο από την κύρια μπάντα τους, τους In Mourning. Περισσότερo κάτι σαν Cult Of Luna, ας πούμε. Ειδικά το άλμπουμ τους The Beyond ήταν μια τεράστια επιρροή τότε. Όταν ο Jonas και εγώ ενταχθήκαμε και κάναμε ένα συγκρότημα αρκετά χρόνια αργότερα, η επιθυμία να κάνουμε κάτι άλλο δίπλα από τις κανονικές μας μπάντες παρέμεινε και συνεχίζει. Για μένα οι Antarktis έχουν γίνει μια διάθεση ή ένα συναίσθημα κάποιου είδους που δεν είχα ξανά σε κάποια άλλη μπάντα και μου αρέσει πολύ!

Όλοι διαθέτετε διαφορετικά συγκροτήματα στα οποία εργάζεστε. Ήταν δύσκολο να γίνουν οι Antarktis ζωντανός οργανισμός και να καταγράψετε το άλμπουμ;

Οχι δεν ήταν πραγματικά. Θέλω να πω, ναι, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος χρόνος για να συναντηθεί κανείς και να κάνει πρόβες, να αράξει, να πίνει καφέ κ.ο.κ. Αλλά πραγματικά μας αρέσει αυτό που καταφέραμε ως συγκρότημα, οπότε όλοι βάζουν την ίδια προτεραιότητα σε αυτό. Αποφασίσαμε νωρίς να καταγράψουμε και να φτιάξουμε τον δίσκο από μόνοι μας, εκτός από τα τύμπανα που είχαν καταγραφεί σε ένα πραγματικό στούντιο. Δεδομένου ότι όλοι έχουμε κανονικές θέσεις εργασίας, έπρεπε να ηχογραφούμε κυρίως τα Σαββατοκύριακα, βασικά. Η ίδια η ηχογράφηση ήταν πραγματικά ομαλή, επειδή όλοι ήταν πολύ συγκεντρωμένοι σε αυτό. Ήταν πραγματικά διασκεδαστικές ώρες.

Μιλάμε απλά για μία στούντιο κυκλοφορία ή θέλετε να στηρίξετε το “Ildlaante” με πλήρεις περιοδείες και συναυλίες;

Είμαστε πάρα πολύ ένα live συγκρότημα και μας αρέσει να παίζουμε πολύ ζωντανά, σίγουρα όχι μόνο στούντιο. Έτσι ναι, θέλουμε να υποστηρίξουμε το άλμπουμ παίζοντας ζωντανά. Πρώτα, όλοι έχουμε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης που μας νοιάζουν και υπάρχουν οικογένειες/παιδιά στην επίσης, οπότε είναι ένα κομμάτι του παζλ της διαχείρισης των προγραμμάτων του καθένα από εμάς φυσικά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και το γεγονός ότι είμαστε μια πολύ μικρή μπάντα και ο ανταγωνισμός είναι αρκετά βάναυσος, είναι πολύ δύσκολο να βρούμε ακόμη και καλές πιθανότητες να παίξουμε ζωντανά για εμάς. Δοκιμάζουμε το καλύτερο δυνατό και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε shows ή περιηγήσεις.

Όπως έγραψα στην κριτική μου, μερικές φορές είναι δύσκολο να διακρίνεις τη γραμμή από το post στο black metal. Θα ήθελα να αναγνωρίσω το “Ildlaante” ως κατά κύριο λόγο ένα black metal άλμπουμ, αφού τα riffs πραγματικά μου θυμίζουν μερικά νορβηγικά black metal συγκροτήματα αλλά και οι μελωδίες μου φέρνουν σε μερικές doom metal επιρροές. Το “Notes From The Underground”, είναι ένα τέλειο παράδειγμα. Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας σε κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ τους Antarktis;

Ω, ενδιαφέρον! Το black metal δεν είναι στην πραγματικότητα η πρώτη μου επιλογή για να περιγράψω τη μουσική μας. Θα έλεγα πιθανώς ότι πρόκειται για post rock/metal ή κάτι παρόμοιο. Βαρεία, σκοτεινή, θλιβερή μουσική με μερικά μαλακότερα pop μέρη, ίσως.

Antarktis-2017b

Οπότε, τι θα αναγνώριζες ως τις επιρροές σας, καθώς συνθέτατε τα τραγούδια για το “Ildlaante”;

Για μένα προσωπικά, θα έλεγα σίγουρα ότι το σουηδικό pop/rock συγκρότημα Tiger Lou είχε τεράστιο αντίκτυπο σε εμένα. Είναι οι αγαπημένοι μου από όλους, επομένως με επηρεάζουν σε ό,τι κάνω, υποθέτω. Όλοι μας είμαστε πραγματικοί οπαδοί των Cult of Luna από νωρίς οπότε είναι επίσης μια τεράστια επιρροή, όπως μπορείς να φανταστείς. Δεν είναι σαν να προσπαθούμε να αντιγράψουμε αυτές τις μπάντες. Απλά προσπαθούμε να γράψουμε μουσική που μας κάνει να νιώθουμε καλά, αυτό είναι όλο.

Τα τραγούδια έχουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα για εσάς; Θέλω να πω, αντιπροσωπεύουν ένα μαγικό, μαύρο και κρύο μουσικό τοπίο, που πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι δεν είναι προσωπικά συναισθήματα πίσω από αυτά τα τραγούδια.

Όπως ανέφερα στην τελευταία ερώτηση, θέλουμε απλά να νιώθουμε καλά για τη μουσική μας και να γράφουμε από την καρδιά μας όλη την ώρα. Έτσι ναι, μερικά τραγούδια πηγαίνουν πραγματικά βαθιά και είναι πολύ προσωπικά.

Έχετε επίσης κομμάτι με δύο μέρη, που ονομάζεται “Cape Meteor”. Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό το τραγούδι;

Τo “Cape Meteor”είναι ένα μέρος στο ανατολικό κομμάτι του νησιού Bouvet που είναι το πιο απομακρυσμένο νησί στον κόσμο, κάπου μεταξύ της Ανταρκτικής και της Νότιας Αφρικής. Όταν μάθαμε γι ‘αυτό, τόσο ο Björn όσο και εγώ άρχισαμε αμέσως να γράφουμε ιδέες που κατέληξαν να είναι αυτά τα δύο μέρη. Φαντάσου να στέκεσαι μόνος στην ακτή του νησιού με τίποτα άλλο εκτός από τη θάλασσα γύρω σου και πώς θα σε έκανε να νιώσεις. Τρομακτικό και όμορφο την ίδια στιγμή.

Υποθέτω ότι το άλμπουμ αποτελείται από μαύρους και απαισιόδοξους στίχους που συνοδεύουν το μουσικό περιεχόμενο του “Ildlaante”. Ποια είναι τα στιχουργικά σας θέματα;

Ναι, σωστά. Δεν θα ταίριαζε πραγματικά στη μουσική, αν δεν ήταν απαισιόδοξοι. Όταν ο Björn, ο Jonas και εγώ αρχίσαμε να γράφουμε στίχους για τα τραγούδια δεν είχαμε ειδικά θέματα, αλλά τελικά καταλήξαμε να γράψουμε για σχεδόν τα ίδια πράγματα, όπως η απομόνωση, η μοναξιά, τα κρύα και άγονα τοπία και τέτοια πράγματα.

Τι σημαίνει το “Ildlaante” και γιατί ονομάσατε το ντεμπούτο σας με αυτή τη λέξη;

Μας άρεσε η ιδέα να έχει μόνο μία λέξη το άλμπουμ. Το Ildlaanteουσιαστικά σημαίνει “η γη της φωτιάς” στη νότια γλώσσα Sami, ήταν μια προφανής επιλογή.

Antarktis-2017c

Ένα όμορφο σχέδιο έχει τοποθετηθεί ως μπροστινό εξώφυλλο του “Ildlaante”. Ποια είναι η ιδέα πίσω από αυτό το σχέδιο;

Στείλαμε στον Emy Rojas από τους Arrache Toi Un Oeil το άλμπουμ για ακρόαση μαζί με τον τίτλο και μερικές από τις ιδέες μας που επαναλαμβάνονται στα στιχουργικά θέματα. Αυτό που ακολούθησε είναι εκπληκτικό, είναι ένας απίστευτος καλλιτέχνης. Το άλμπουμ δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς αυτό.

Θα υποστηρίξετε το άλμπουμ με οποιεσδήποτε περιοδείες ή συναυλίες και αν ναι, υπάρχουν πιθανότητες να σας δούμε στην Ελλάδα;

Θα θέλαμε να παίξουμε στην Ελλάδα, κλείστε μας παρακαλώ! Υπάρχουν μόνο μερικές συναυλίες εδώ στη Σουηδία που έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής. Ας ελπίσουμε ότι πολλά περισσότερα θα παρουσιαστούν στο εγγύς μέλλον.

Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι για τον χρόνο σου και συγχαρητήρια για το “Ildlaante”. Έχεις τον τελευταίο λόγο για να αφήσεις ένα μήνυμα στους Έλληνες – και όχι μόνο – οπαδούς σας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε εσένα Δημήτρη και το Greek Rebels και όλους όσους αφιέρωσαν το χρόνο τους για να ακούσουν το άλμπουμ μας και ιδιαίτερη ευχαριστία σε όσους τους άρεσαν. Σημαίνει πολλά για εμάς! Και επειδή είμαι ένας τεράστιος fan της χώρας σας, προσπαθώ να έρχομαι τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ίσως να συναντηθούμε κάπου σε μια παραλία ή σε κάποιο μονοπάτι. Στην υγειά σας!

Δημήτρης Σταύρος
Μετάφραση: Πέτρος Μυστικός

https://www.facebook.com/antarktismusic

Band Members:
Tobias Netzell – Κιθάρα, Φωνητικά
Björn Pettersson – Κιθάρα, Φωνητικά
Daniel Jansson –
Μπάσο, Φωνητικά
Jonas Martinsson – Τύμπανα

Δισκογραφία:
Ildlaante – 2017

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X