Συνεντεύξεις

Hate Manifesto

Με μεγάλη χαρά βρήκα στη λίστα των promos μου, την κυκλοφορία των Hate Manifesto. Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι οι Carpathian Lords, που είναι οι ρίζες των Hate Manifesto, δεν μου άρεσαν. Με λίγο πιο μοντέρνο ήχο, οι Αθηναίοι με κέρδισαν από τα πρώτα ακούσματα του To Those Who Glorified Death, οπότε τι καλύτερη ευκαιρία για να μιλήσω με τον W.S.P, τον ιθύνοντα νου πίσω από τους Hate Manifesto.

Γεια σας παιδιά, είμαι ο Δημήτρης από το Greek Rebels. Σας ευχαριστώ που βρήκατε το χρόνο να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας. Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την κυκλοφορία σας με τίτλο To Those Who Glorified Death. Θα θέλατε να μας πείτε ποιες είναι οι αντιδράσεις που έχετε για αυτή την κυκλοφορία μέχρι στιγμής;

Γεια σου Δημήτρη και σ’ ευχαριστούμε για αυτή τη συνέντευξη .Το  To Those Who Glorified Death πήγε απροσδόκητα καλά κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα φυσικά. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη εξ’ αρχής με συνέπεια να γίνει αρκετά γνωστό στο underground ειδικά στους οπαδούς του συγκεκριμένου ιδιώματος. Επίσης είναι sold out από την εταιρεία που το έκοψε πρώτη (Fistbangrecs/Unholy distro/Vonfrost records) σε κασέτα, εξού και η επανακυκλοφορία του σε βινύλιο/CD από τη Σουηδική Blood Harvest/Regain Records. Μέχρι τώρα το feedback είναι μόνο θετικό, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα καθότι έχουμε δουλέψει πολύ για να βγει αυτός ο δίσκος.

Από ότι έχω καταλάβει, το To Those Who Glorified Death έχει κυκλοφορήσει το 2017 και πλέον κυκλοφορεί από την Blood Harvest/Regain. Η κυκλοφορία του 2017 ήταν ανεξάρτητη;

Tο To Those Who Glorified Death κυκλοφόρησε επίσημα τον Ιούνη του ’17 από την Ελληνική Fistbang recs/Unholy distro σε CD και από την Καναδική Vonfrost records σε κασέτα. Η επανέκδοση του δίσκου κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή σε βινύλιο και CDαπό την Blood Harvest/Regain records.

Πως νιώθετε πλέον που είστε κάτω από τη στέγη της Helter Skelter και πως έγινε το πάντρεμα;

Στην ουσία είναι 3 labels μαζί (Blood Harvest/Regain/Helter Skelter) αλλάδουλεύουν σαν ένα. Ως προς το πως νιώθουμε θα σου έλεγα ότι νιώθουμε ασφάλεια και ικανοποίηση γιατί μετά από πολλά χρόνια επιτέλους βρέθηκε ένα label που πραγματικά είναι επαγγελματίες με τεράστια διανομή παγκοσμίως η οποία ξεφεύγει από τα στεγανά του underground δίνοντας την ευκαιρία σε μπάντες όπως εμείς να ακουστούν και λίγο πιο έξω. Το πάντρεμα έγινε όταν το label ήρθε σε επαφή με εμένα για να κυκλοφορήσει την επόμενη δουλειά των Black Blood Invocation. Επάνω στις συζητήσεις μου έδωσαν να καταλάβω ότι θέλουν και τις 2 μπάντες στο roster του label και μετά τα υπόλοιπα πήραν τον δρόμο τους.

Νιώθετε ότι αυτή η συμφωνία είναι η επιστέγαση σκληρών κόπων για την επιβίωση των Hate Manifesto;

Ναι το πιστεύω ακράδαντα αυτό. Έχω/έχουμε ρίξει πολύ δουλειά για τους Hate Manifesto και με χαροποιεί που ο κόσμος το κατανοεί και το εκτιμάει αυτό.

Γιατί άλλαξε το όνομα της μπάντας από Carpathian Lords σε Hate Manifesto;

Γιατί προφανώς ήταν ένα όνομα που αντικατόπτριζε την ηλικία μας τότε όταν φτιάχτηκε η μπάντα. Ήθελα κάτι απλό, άμεσο και κατανοητό που να αντανακλά την μουσική μας. Επίσης είμαι το μοναδικό μέλος που απέμεινε από το original line-up της μπάντας οπότε  το καινούργιο όνομα μας διαχωρίζει από το παρελθόν και δίνει το έναυσμα για το πέρασμα στο παρόν. Δεν ζούμε στο τότε, κοιτάμε πάντα μπροστά, εξελισσόμαστε – πάντα σε λογικά πλαίσια – και κρατάμε τις καλές αναμνήσεις (και στιγμές) του παρελθόντος ως παρακαταθήκη.

Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι διαφορές των Carpathian Lords από τους Hate Manifesto;

Οι Carpathian Lords είναι η βάση των Hate Manifesto, οι ρίζες μα το κυριότερο είναι η εξέλιξη τους. Η εξέλιξη μουσικά μα και σαν άτομα. Δεν είμαστε 16 πλέον έχουμε μεγαλώσει με ότι αυτό συνεπάγεται.

Για ποιο λόγο υπήρχε όλη αυτή η καθυστέρηση των τόσων χρόνων ώστε οι Hate Manifesto να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν μια full length κυκλοφορία;

Είναι ένας συνδυασμός πολλών και διαφορετικών πραμάτων δεν είναι ένα πράγμα μόνο. Το 2001 όταν μπήκαμε για να γράψουμε το άλμπουμ δεν προλάβαμε να κάνουμε και πολλά διότι ο Conqueror Warfrost Armageddon (ο τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος των Carpathian Lords) είχε μια οικογενειακή απώλεια και αυτό έφερε τα πάνω κάτω στις σχέσεις μας αλλά και στη καθημερινότητα του – όπως ήταν αναμενόμενο – και έτσι η μπάντα έκανε κάποια live μέχρι το 2003 όπου και μπήκε επίσημα στον πάγο. Επίσης από το 2001 μέχρι το 2004 ήμουν φουλ ενεργός με τους Inveracity οπότε όπως καταλαβαίνεις κρύωσε το πράγμα από μόνο του. Οι Carpathian Lords ήταν αυστηρά ”οικογενειακή” υπόθεση, ήταν μια φάση 2 αδερφών πάνω απ’ όλα και χωρίς κάποιο από αυτά τα 2 στοιχεία δεν προχωρούσε ποτέ τίποτα. Το 2013 οπού και επέστρεψα στην Ελλάδα μετά από πολλά χρονιά στην Αγγλία αποφάσισα πως ήταν και η κατάλληλη στιγμή να πάρει μπρος το όλο project και πάλι. Δυστυχώς ούτε αυτή τη φορά μπόρεσε να βρεθεί μια χρυσή τομή με τον Warfrost Armageddon οπότε και φτάνουμε στο σήμερα όπου οι Hate Manifesto είναι εγώ (w.s.p.)  κιθάρες/μπάσο/φωνή και ο Warhead των Wargrinder στα drums ως τα μόνιμα μέλη.

Έγραψα στην κριτική μου ότι οι Hate Manifesto αναβιώνουν το Black/death metal της δεκαετίας του ’90. Αναγνώρισα κάποιες επιρροές από Immolation, Black Witchery, Immortal, Enthroned και Marduk. Συμφωνείτε με αυτές τις επιρροές και πως θα περιγράφατε τη μουσική σας στον κόσμο;

Ναι, μπορώ να πω ότι υπάρχουν επιρροές από τα παραπάνω συγκροτήματα και αυτή η περιγραφή θα μπορούσε να δώσει μια σφαιρική εικόνα για την μουσική των Hate Manifesto. Αν και πιστεύω ότι παρόλο τις κάποιες προφανείς επιρροές που έχουμε, υπάρχει και το προσωπικό στοιχείο στον ήχο μας. Όσο για το πως θα περιέγραφα τη μουσική μας θα έλεγα ότι  θα μπορούσες να την χαρακτηρίσεις  ως ”Blackened war metal”. Εγώ απλά θα την ονόμαζα black/death metal.

Ποιο είναι το περιεχόμενο των στίχων με τους οποίους ασχολείται η μπάντα και πως αυτοί συνδέονται  με το εξώφυλλο του To Those Who Glorified Death;

Οι στοίχοι των Hate Manifesto έχουν να κάνουν κυρίως με  το  πολεμικό στοιχείο και την εξέλιξη του μέσα στους αιώνες. Επίσης υπάρχει μεγάλη αναφορά στη μυθολογική και ιστορική προσέγγιση θεμάτων που είναι υπαρκτά η μη (κυρίως μυθοπλασία). Εν ολίγοις είναι ένα μπόλιασμα φαντασίας και πραγματικότητας  που έχει κοινό παρονομαστή τον πόλεμο σε όλες του τις εκφάνσεις  και όχι μόνο στην εκφυλισμένη και αρνητική σημερινή μορφή του. Επίσης θέλω να πω ότι δεν είναι η μόνη θεματολογία των Hate Manifesto αυτή. Από την επόμενη δουλειά μας θα υπάρξουν πιο φιλοσοφικές/εσωτερικές αναζητήσεις, φυσικά όμως πάντα με το υπάρχον concept παρών. Ο δίσκος είναι ένα ανεπίσημο concept το οποίο μιλάει για το θάνατο και εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους  σε κάποιο πεδίο μάχης για κάποιο ανώτερο σκοπό. Πιστεύω ότι το εξώφυλλο αντικατοπτρίζει απόλυτα τη μουσική και τους στίχους.

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των Hate Manifesto για την προώθηση του To Those Who Glorified Death; Θα υπάρξουν ζωντανές εμφανίσεις;

Δεν νιώθω την ανάγκη ότι πρέπει να κάνω κάτι παραπάνω για να προωθηθεί η δουλειά μου. Αυτή είναι δουλειά του label. Από την άλλη δεν έχω την ανάγκη να γίνω πιο ενεργός και πιο αποδεκτός στο ευρύτερο κοινό, δεν είναι ο σκοπός μου αυτός και δεν με ενδιαφέρει καν αυτή η προοπτική. Κάνω μουσική την κυκλοφορώ και από εκεί και πέρα ότι καλό προκύψει χωρίς να χρειάζεται να αλλάξω τη ταυτότητα τη δική μου ή της μπάντας, καλοδεχούμενο. Όσο για τις ζωντανές εμφανίσεις, όχι δεν πρόκειται να υπάρξουν, παρόλο που μας έχουν γίνει ήδη 3 πολύ σοβαρές προτάσεις για μεγάλα φεστιβάλ στο εξωτερικό. Δεν το νιώθω πλέον εδώ και χρόνια το να παίξω ζωντανά, με κουράζει η όλη διαδικασία. Όμως υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί και να γινόταν, δεν το αποκλείω. Δεν το κυνηγώ όμως.

Ποιο είναι το μέλλον της μπάντας; Θα πρέπει να περιμένουμε πάλι πολλά χρόνια για την επόμενη κυκλοφορίας σας;

Ελπίζω πως όχι φίλε μου! Στο πρόγραμμά μας είναι να βγει το επόμενο φουλ το ’19. Ο Warhead ζει στην Ισλανδία οπότε μερικά πράγματα είναι δύσκολα για εμάς αλλά όχι ακατόρθωτα. Θέλουμε να κάνουμε πολλά ακόμα αλλά από την άλλη είμαστε και μια μπάντα που κυκλοφορεί κάτι μόνο όταν έχει να παρουσιάσει κάτι ουσιαστικό. Δεν μας ενδιαφέρει να κυκλοφορούμε συχνά κάτι απλά και μόνο  για να είμαστε στην ”επικαιρότητα”.

Ευχαριστώ άλλη μια φορά για το χρόνο σας. Κλείστε την συνέντευξη με ένα μήνυμα στους αναγνώστες του Greek Rebels.

Σ’ ευχαριστώ πολύ για αυτή την συνέντευξη και ευχαριστώ επίσης  όλους εκείνους που στηρίζουν έμπρακτα αυτό που κάνουμε. Το full length μας κυκλοφορεί σε Βινύλιο/cd/μπλούζα από την Blood Harvest/Regain Records και μπορείτε να το προμηθευτείτε από το label απευθείας ή από εμάς τους ίδιους.

Δημήτρης Σταύρος

http://hatemanifesto.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Hate-Manifesto-297433660433548/
https://www.facebook.com/HateManifestoHorde/

Σύνθεση:
W.S.P. – Κιθάρες, Μπάσο, Φωνητικά
Warhead- Τύμπανα

Δισκογραφία:
To Those Who Glorified Death, 2018

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X