Συνεντεύξεις

Master Dy

Το ντεμπούτο album τους με τίτλο “Uknown Sound” κυκλοφόρησαν οι Master Dy και μπορούμε να πούμε πως δεν μας πέρασε διόλου απαρατήρητο. Επικοινωνήσαμε με την Dy Moob προκειμένου να δούμε τι έχει να μας πει σχετικά με αυτό.

Γεια σου Dy! Καταρχάς, επίτρεψέ μου να σε καλωσορίσω στο διαδικτυακό μας περιοδικό. Πώς είναι η κατάσταση εκεί στη Πορτογαλία;

Γεια σου Μιχάλη, είναι χαρά μου που μιλάω μαζί σου και σε ευχαριστώ γι’ αυτή τη πρόσκληση. Εδώ στην Πορτογαλία τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα όσον αφορά την πανδημία, είμαστε αισιόδοξοι για την πρόοδο του εμβολιασμού και σύντομα θα έχουμε αποκτήσει ανοσία όλοι.

Το EPK σας ήταν αρκετά ενδιαφέρον και βάναυσα ειλικρινές θα μπορούσα να πω! Θα μπορούσες να μας πεις τι σε ώθησε στη δημιουργία των Master Dy;

Λοιπόν, οι Master Dy έχουν αυτόν τον σκοπό, να είναι βάναυσα ειλικρινείς, όπως είπες. Κατά τη δημιουργία της μπάντας ζούσα στην Πορτογαλία μονάχα τρεις μήνες και αντιμετώπιζα μια από τις σπάνιες και περίεργες κρίσεις της οριακής διαταραχής προσωπικότητας. Ήμουν αποφασισμένη να βάλω τέλος στην ύπαρξή μου επειδή ήμουν πολύ άσχημα ψυχολογικά εκείνη την ημέρα. Πριν εκτελέσω αυτό το ηλίθιο σχέδιο, σταμάτησα να ακούω το τελευταίο μου τραγούδι, και αυτό έτυχε να είναι το “Square Hammer” των Ghost, και μου αρέσει πολύ αυτό το τραγούδι. Σκεφτόμουν για λίγα λεπτά και με έκανε να θέλω να προσπαθήσω ξανά. Την ίδια μέρα έκανα το σχέδιο για το συγκρότημα που στην αρχή επρόκειτο να έχει το δικό μου όνομα, Dy MooB, και στη συνέχεια αποφάσισα να το ονομάσω Master Dy, πrockειμένου να δείξω πως μπορούμε να είμαστε κύριοι του δικού μας πεπρωμένου.

Έχεις αναφέρει πως έχεις ήδη μια καριέρα 17 ετών στη μουσική. Ήταν σε metal είδη ή έχεις δοκιμάσει και άλλα πράγματα;

Ναι, στην αρχή της καριέρας μου ήθελα να κλίνω προς το παλιό καλό rock ‘n roll, αλλά, λόγω της μητέρας μου, κατέληξα να ξεκινάω με το Sertanejo που ήταν ένας κλάδος που έδινε μεγάλη προβολή στη γενέτειρά μου. Μετά από μερικούς μήνες κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν με ικανοποιούσε και, αφού μίλησα με τη καθηγήτρια φωνητικής μου, αποφάσισα να δοκιμάσω το Pop Dance γιατί πίστευα ότι δεν θα μπορούσα να τραγουδήσω rock λόγω ενός προβλήματος που είχα με το λαιμό μου, αλλά ακόμα δεν ήμουν ευχαριστημένη. Έτσι, το 2013 δοκίμασα ένα rock συγκρότημα με το όνομα Final Demand, το οποίο ακόμα δεν με ικανοποιούσε. Αφού είχαμε ήδη υπέροχο κοινό, καταλήξαμε να χωρίσουμε το 2014 ενώ, κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, σπούδασα και έκανα μεμονωμένες παρουσιάσεις μέχρι να δημιουργήσω τους Master Dy το 2019.

Η μπάντα ξεκίνησε ως solo project, αν δεν κάνω λάθος, αλλά τώρα έχετε μια πλήρη σύνθεση. Μπορείς να μας συστήσεις την υπόλοιπη ομάδα;

Αυτή τη στιγμή έχουμε εφτά μέλη, εμού συμπεριλαμβανομένου. Ο Draco είναι ο βασικός μας κιθαρίστας και υπεύθυνος για να βοηθάει με την εναρμόνιση των συνθέσεών μου από όταν μπήκε στη μπάντα τα τέλη του 2019, ενώ εκπροσωπεί την προσήλωση. Έχουμε τον Perseus που είναι ο μπασίστας μας, ο οποίος αντιπροσωπεύει την ωμή δύναμη της κληρονομιάς μας. Έχουμε τον Hidra που είναι ο drummer μας και αντιπροσωπεύει τον έλεγχο του χρόνου, ενώ στα πλήκτρα έχουμε τον Aquilla, ο οποίος είναι γνωστός ως Shadow of Lust. Επίσης έχουμε τον Cepheus, η αριστερή κιθάρα που είναι ο κυνηγός μας (να είστε προσεκτικοί μαζί του) και, τέλος, τον Cethus, τη δεξιά κιθάρα που αντιπροσωπεύει τη μελέτη και την αφοσίωση. Τα ονόματα που επέλεξα ήταν εμπνευσμένα από τους αστερισμούς του γαλαξία της Ανδρομέδας, γιατί, για να σχηματιστεί αυτό το συγκρότημα, δεν θα ήταν αρκετοί οι rock stars, χρειαζόμουν πραγματικούς αστερισμούς.

Οι Master Dy λειτουργούν ως πλήρης μπάντα ή κάνεις μόνη σου το μεγαλύτερο μέρος της σύνθεσης;

Μου αρέσει να συνθέτω τα τραγούδια και, καθώς η μπάντα παίρνει το όνομά μου εν μέρει, μου αρέσει να βάζω τα χαρακτηριστικά μου σε αυτήν. Στο πρώτο album είχα βοήθεια για τρία τραγούδια από τον πρώτο μας μπασίστα, τον Esdras Lacerda, ο οποίος με κατάλαβε και κατάφερε να με βοηθήσει να εκφράσω καλά τις σκέψεις μου για το Swords Against God I, το οποίο έγραψε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου. Στο Swords Against God II εκείνος ξεκίνησε το concept και εγώ το τελείωσα, και το Never Die το ξεκίνησα εγώ και εκείνος ολοκλήρωσε τα τελευταία reffrain. Σε αυτό το επόμενο CD οι στίχοι θα είναι 100% δική μου ευθύνη και έχω δώσει χώρο στα μέλη, κυρίως στον Draco, για να βάλουν τις ιδέες τους στο instrumental.

Όπως αναφέρεις στο βιογραφικό σου, έχεις επηρεαστεί πολύ από το συγκρότημα Ghost, το οποίο φυσικά είναι πολύ επιτυχημένο. Μπορείς να μας πεις ποια πτυχή της δουλειάς τους σου κέντρισε το ενδιαφέρον;

Οι Ghost μου φαίνονται εκπληκτικοί όχι μόνο για το οπτικό κομμάτι, κάτι που θα ήθελα να κάνω εδώ και πολλά χρόνια – ίσως να μου έλειπε το θάρρος για κάτι τέτοιο εκείνη τη στιγμή – αλλά και για την απαλότητα με την οποία προσεγγίζουν ένα θέμα που γενικά καλύπτεται από πολύ ακραία τραγούδια. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα κοινό που πεινάει για αυτό το θέμα αλλά δεν είναι διατεθειμένο να ακούσει ακραία μουσική, έτσι έκαναν αυτόν τον συνδυασμό αποτελεσματικό και κατάφεραν να μεταδώσουν το μήνυμά τους με έναν πολύ περιεκτικό τρόπο. Όσον αφορά τον ήχο, τον λατρεύω, αλλά πάντα ήθελα κάτι λίγο πιο βαρύ, αλλά όχι ακραίο, και έτσι καταφέραμε να φτιάξουμε μουσική με ένα μείγμα σκληρότητας και απαλότητας, όπως το φανταζόμουν. Κατά κάποιο τρόπο με εξέπληξε ο Draco που πρόσθεσε μερικά στοιχεία από death metal και μου ακούστηκε όμορφο, οπότε του έδωσα χώρο να αναμειχθεί με τις ιδέες μου και έτσι έγινε!

Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, όταν ξεκίνησα να ακούω το “Uknown Sound” περίμενα κάποιο είδος κλώνου των Ghost. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στον ήχο σας, τολμώ να πω ότι εντόπισα ακόμη και κάποια μελωδική death metal πινελιά. Συμφωνείς με αυτό; Ποιες άλλες μπάντες/ήχοι σε επηρέασαν;

Ναι, εκτός από τους Ghost έχουμε ως επιρροή τους Arch Enemy, τους Powerwolf, τους Dragonforce, τους In Flames και τους Dimmu Borgir. Τα solos συνήθως τα συνθέτει ο Draco ο οποίος έχει ένα μίγμα μίσους και πάθους να συνθέτει και συνήθως λέει ότι δεν το ψάχνει σε καμία μπάντα, απλώς τυχαίνει να προέρχεται από μέσα.

Είναι ολόκληρη η θεατρική πτυχή σημαντικό μέρος της εικόνας σας; Εννοώ ότι χρησιμοποιείτε make up, τα μέλη της μπάντας δεν ονομάζονται με τα πραγματικά τους ονόματα… Τι μπορείς να μας πεις γι’ αυτό;

Είμαι στην πραγματικότητα το μόνο μέλος που δεν φορά μάσκα μόνο και μόνο επειδή το συγκρότημα προσπαθεί να πει τις ιστορίες μου και, πιστέψτε με, υπάρχουν τόσες πολλές που θα χρειαζόμουν τρεις ή τέσσερις μετενσαρκώσεις για να τις συνοψίσω σε τραγούδια (γέλια). Τα μέλη θα είναι κρυμμένα για πολύ καιρό ή για πάντα (δεν ξέρω ακόμα), αλλά μου περνάει από το μυαλό να τα αποκαλύψω ένα – ένα για κάθε album που κυκλοφορεί. Μπορεί να συμβεί, θέλουμε να δείξουμε πρώτα τη μουσική μας και το μήνυμά μας, που είναι το κύριο πράγμα, οπότε αν είναι πραγματικά σημαντικό το κοινό να μας γνωρίσει, θα το κάνουμε.

Λυρικά, ποια πράγματα σε επηρεάζουν για να γράψεις στίχους;

Για να συνθέσω χρησιμοποιώ έναν χάρτη της προσωπικής μου ζωής, οι συνθέσεις μου εκθέτουν γενικά καταπιεσμένες ιδέες και συναισθήματα, κοινωνικές ανατροπές και μια ιδέα εγωκεντρικού σατανισμού. Για να σας πω την αλήθεια, είμαι πολύ κακή στο να ηχογραφώ τους στίχους άλλων συγκροτημάτων στο κεφάλι μου, οπότε είναι ασφαλές να πω ότι δεν προσπαθώ να εμπνευστώ από κανέναν. Η ιδέα, όμως, του πώς να το εκφράσω αυτό μπορούμε να πούμε ότι προέκυψε από τους Ghost. Έχω πολλά καταπιεσμένα συναισθήματα και προτιμώ να κυκλοφορώ με λεπτότητα μεταμφιεσμένη στη μέση της πολυτέλειας, κάτι που είναι σχεδόν ακαταμάχητο για τους ανθρώπους.

Υπάρχουν δύο διασκευές στο album, δύο πολύ καλές! Μπορείς να μας πεις γιατί επέλεξες αυτά τα δύο τραγούδια;

Το Square Hammerμπορούμε να πούμε, επειδή ήταν το τραγούδι που άκουσα τη στιγμή της απόφασης. Παράτησα την ιδέα μου να πέσω από την κορυφή του κτιρίου του πρώην αφεντικού μου και αποφάσισα να δημιουργήσω μια μπάντα μέσα στα 4 λεπτά της διάρκειάς του. Και το Poison επειδή μου θυμίζει μια αδύνατη αγάπη που είχα για ένα κορίτσι και αυτή η πλατωνική σκηνή αγάπης με μαγεύει βάναυσα, επειδή η πραγματοποίηση σκοτώνει την επιθυμία και η επιθυμία είναι η μηχανή της ζωής, ενώ εγώ ακούω την επιθυμία, η ζωή στέκεται σταθερή.

Ο τίτλος “Uknown Sound”… Πιστεύεις ότι αντιπροσωπεύει τον ήχο της μπάντας ή έχει κάποιο βαθύτερο νόημα;

Υπάρχει ένα διπλό νόημα σε αυτό το όνομα. Όταν δημιούργησα το συγκρότημα δεν ήξερα ακριβώς τι στυλ θα είχε αλλά ήμουν σίγουρη ότι θα ήταν σκληρό με απαλά φωνητικά και επικά solos. Και, δεύτερον, το ήξερα πως όταν μπορέσω να χωρέσω τη μουσική μου στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων αρχικά θα άκουγαν και πιθανότατα θα το απολάμβαναν αλλά δεν θα ήξεραν περί τίνος πρόκειται γιατί είμαστε μια νέα μπάντα.

Έχοντας ένα τόσο ευρύ φάσμα στον ήχο σας… Αν σου ζητούσα να επιλέξεις μόνο ένα τραγούδι από το album για να ακούσει κάποιος, θα μπορούσες να επιλέξεις ένα και ποιο θα ήταν αυτό;

Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση, είναι σαν να ζητάω από μια μητέρα να επιλέξει ανάμεσα στα παιδιά της, αλλά θα προσπαθήσω! Μπορώ να πω ότι προτείνω το Final Breath”, επειδή είναι ένα τραγούδι που έγραψα για όλη την γαμημένη πανδημία και για το πώς ένιωσα βλέποντας τους ανθρώπους να δέχονται τόσα σκατά από φόβο μήπως πεθάνουν. Φυσικά καταλαβαίνω ότι το βασικό μας ένστικτο είναι να επιβιώσουμε, αλλά νομίζω ότι πέραν αυτού πρέπει να έχουμε κάποια υπερηφάνεια και να μην παρασυρθούμε εντελώς από τις ειδήσεις μόνο και μόνο επειδή είμαστε τρομοκρατημένοι. Ο κόσμος που έτρεχε στο σούπερ μάρκετ και αγόραζε τα πάντα χωρίς να σκέφτεται τον επόμενο και γέμιζε το καρότσι του με χαρτί υγείας με έκανε να ντρέπομαι λίγο για το είδος μας.

Υπάρχουν σχέδια για περιοδείες ή γενικά για ζωντανές εμφανίσεις;

Ναι, είμαστε στη διαδικασία προγραμματισμού της περιοδείας The Way of Legacy. Θα αποκαλύψω εδώ αποκλειστικά για εσάς ότι αυτό είναι το όνομα του δεύτερου CD που ήδη δουλεύουμε. Αυτή η περιοδεία θα έχει μόνο ευρωπαϊκή κάλυψη προς το παρόν και είναι για το 2022 με προγραμματισμένη έναρξη τον Ιούλιο στο DyMM Metal fest.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της μπάντας;

Ένα άλλο αποκλειστικό νέο που έχω για εσάς είναι ότι θα κυκλοφορήσουμε ένα single τον Σεπτέμβριο που θα καλυφθεί στο έντυπο περιοδικό Fireworks και MTView Zine. Αυτό το single είναι ένα power metal τραγούδι που ονομάζεται You Are Not Alone και προορίζεται να είναι κάτι ενδιάμεσο και να συνδέσει το πρώτο με το δεύτερο album. Καθώς σχεδιάζουμε να κυκλοφορήσουμε το δεύτερο album το πρώτο τρίμηνο του 2022, το single θα συνοδεύεται από ένα video clip στο VEVO κανάλι μας που θα βιντεοσκοπηθεί στο Sesimbra της Πορτογαλίας.

Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου! Κλείσε αυτήν τη σύντομη συνέντευξη με ένα μήνυμα προς όλους τους αναγνώστες μας!

Οι αστερισμοί μου και εγώ σας ευχαριστούμε ακόμη μια φορά για την πρόσκληση και θα ήθελα να πω σε όλους ότι, ακόμα κι αν δεν είναι ακριβώς το στυλ σας, ακούστε τα τραγούδια μας και θα μπορέσετε να ανακαλύψετε κάτι καινούργιο! Αν το ακούσατε και σας άρεσε, είμαι ευγνώμων για τον χρόνο που αφιερώσατε να μας ακούσετε και, αν ταυτιστήκατε με τον πόνο μου, να ξέρετε ότι είναι καλό να γνωρίζω ότι κάποιος με καταλαβαίνει. Master Dy, συνδέοντας τους ανθρώπους κομμάτι προς κομμάτι! Ας ενώσουμε τα μικρά μας κομμάτια και να φτιάξουμε κάτι μεγάλο! Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας εδώ και δείτε πότε θα είναι κοντά σας οι συναυλίες μας για να ενωθούμε πραγματικά σε αυτό το τελετουργικό.

Συνέντευξη: Μιχάλης Νταλάκος
Μετάφραση: Κατερίνα Νίκου

Bandcamp 
Spotify
YouTube 
Facebook
Instagram
Twitter

Band Members
Dy Moob – Φωνητικά
Draco – Κιθάρες
Perseus – Μπάσο
Aquilla – Πλήκτρα
Hidra – Τύμπανα
Cethus – Κιθάρες
Cepheus – Κιθάρες

Discography
“Uknown Sound”, 2021

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X