Συνεντεύξεις

Monolord

Το πέμπτο τους ολοκληρωμένο δίσκο μας παρουσίασαν την χρονιά που έφυγε οι Monolord. Με αφορμή λοιπόν το Your Time To Shine, όπως είναι και ο τίτλος της τελευταίας τους δουλειάς, συνομιλήσαμε με τον drummer της μπάντας, Mika Hakki

Γεια σου Mika, καλώς ήρθες. Αρχικά, συγχαρητήρια για τον νέο σας δίσκο “Your Time To Shine”. Θα μπορούσες να ονομάσεις τα κοινά καθώς και τα διαφορετικά στοιχεία μεταξύ αυτού του δίσκου και των παλαιότερων δουλειών σας;

Γεια σου Χρύσα, σε ευχαριστώ. Υποθέτω πως υπάρχουν πολλά περισσότερα διαφορετικά στοιχεία σε αυτό το υλικό αν ξεκινήσεις να συγκρίνεις τους δίσκους ένα προς ένα. Αλλά υπάρχει μια φυσιολογική εξέλιξη ανάμεσα στους δίσκους θα έλεγα. Όταν αρχίσαμε με το Empress Rising, εστιάζαμε στα riff  και στο να βρούμε τους εαυτούς μας κατά την διάρκεια. Όταν κοιτάς τον τελευταίο δίσκο, υπάρχει ακόμα αρκετή προσήλωση στα riff αλλά οι δομές των κομματιών είναι πιο πολύπλοκες και καταφέραμε να διαφοροποιήσουμε τον ήχο του δίσκου πολύ περισσότερο. Και οι στίχοι έχουν γίνονται όλο και περισσότερο ουσιαστικοί και σε προσωπικό επίπεδο.

Υπάρχει κάποια αστεία ή αγαπημένη φάση από την περίοδο των ηχογραφήσεων που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Η όλη διαδικασία πήρε απότομη τροπή έναν μήνα πριν ξεκινήσουμε γιατί ο Esben ανέλαβε ένα στούντιο στο κέντρο του Gothenburg. Αρχικά είχαμε κλείσει ένα άλλο στούντιο αλλά επειδή το δωμάτιο στο στούντιο που ανέλαβε ο Esben ακουγόταν τόσο ωραίο και επειδή εκεί θα μπορούσαμε να δουλέψουμε με μεγαλύτερη άνεση χρονικά, αποφασίσαμε να ακυρώσουμε τα αρχικά πλάνα. Και τελικά ήταν τρομερά γιατί μπορούσαμε να δοκιμάσουμε πολλά περισσότερα πράγματα, όπως το Mellotron για παράδειγμα.

Όταν γράφετε, τι θέματα συνήθως τείνετε να καλύπτετε;

Τώρα τελευταία ο εγωισμός και η βλακεία της ανθρωπότητας μας έδωσε αρκετά για να σκεφτούμε και να γράψουμε. Η κοντόφθαλμες αποφάσεις της κοινωνία μας όσον αφορά τον πλανήτη είναι αδιανόητα ηλίθιες. Το ότι οι ηγέτες του κόσμου διαλέγουν βραχυπρόθεσμους οικονομικούς στόχους πριν δουν τι προκαλούν στην φύση.

Ποιες ήταν οι δυσκολότερες πτυχές στην δημιουργία αυτού του δίσκου, αν υπήρχαν;

Αυτή την φορά μας ήταν πολύ εύκολο το να μπούμε στο στούντιο. Εξαιτίας της πανδημίας, χρονικοί περιορισμοί λόγω περιοδειών δεν μας πρόσθεσαν κάποια πίεση. Ήμασταν πραγματικά πολύ καλά προετοιμασμένοι όταν αρχίσαμε τις ηχογραφήσεις. Και αυτό μας έκανε να νιώθουμε χαλαροί.

Μπορείς να μας πεις κάποια πράγματα για το εξώφυλλο του δίσκου;

Το εξώφυλλο έγινε από έναν καλλιτέχνη εν ονόματι Sin Eater Illustrations στην Αγγλία. Φωτογραφίζει ότι νεκρό ζώο βρίσκει κοντά στο σπίτι του, που είναι στην εξοχή. Οπότε κανένα κουνέλι δεν υπέφερε για το εξώφυλλο. Υπάρχει κάτι όμορφο και γαλήνιο στην φωτογραφία, παρόλο το μακάβριο του θέματος. Η διακόσμηση με τα λουλούδια και η γενικότερη σύνθεση βγάζει την τελετουργική πλευρά της ταφής. Ξυπνά πολλά συναισθήματα και σκέψεις σε μένα.

Φαινομενικά, το παλιομοδίτικο doom metal αρνείται να χάσει την σημασία του. Ποιος πιστεύεις πως είναι ο λόγος για αυτό;

Υπάρχει δεκαετίες τώρα και επηρεάζει νέες γενιές με τον ίδιο τρόπο. Και το πιθανότερο είναι πως θα συνεχίσει να κάνει ακριβώς αυτό. Από την στιγμή που είναι ένα underground στυλ δεν θα καταλάβει ποτέ μεγαλύτερη θέση αλλά θα εξακολουθεί να ευχαριστεί τον ακροατή παγκόσμια, όπου τον βρει.

Μπορείς να μας πεις λίγα πράγματα για τον τόπο που ζεις και την μουσική γενικά εκεί;

Μου αρέσει να ζω στο Gothenburg. Μετακόμισα εδώ πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια από μία μικρή πόλη της Φινλανδίας. Πολλοί πιστεύουν πως η σκηνή είναι τεράστια εδώ και πως υπάρχουν μπάντες και συναυλίες συνέχεια. Αλλά η αλήθεια είναι πως η σκηνή εδώ παλεύει, όπως και παντού.

Ποιες άλλες μπάντες, παλαιότερες και νεότερες, σου αρέσει να ακούς;

Ακούω πολλά και διαφορετικά είδη. Τα πάντα, από rock και metal, σε jazz και hip hop, παλιά  country. Τελευταία ακούω πολύ YOB και Mizmor.

Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο; Ακούς και άλλα είδη μουσικής;

Ναι, ακούω πολύ folk rock και alternative country μουσική, όπως Colter Wall, Kurt Vile, The War On Drugs. Και hip hop βασικά, Yelawolf ή Seed Of 6ix. Παίζω και ασχολούμαι με το προσωπικό μου υλικό, ηχογράφησα και έναν δίσκο πρόσφατα. Θα το κυκλοφορήσω σε κάποια μορφή φέτος. Το να ζεις εκτός πόλης παρέχει αρκετή ηρεμία και ησυχία για να δουλέψεις πάνω στην μουσική και φυσικά και στο κήπο.

Έχεις μια ιδιαίτερα έντονη παρουσία στις ζωντανές εμφανίσεις τους τελευταίους μήνες, με συναυλίες όπως αυτή του Copenhagen που ήταν και sold out. Πως νιώθεις να είσαι και πάλι επί σκηνής; Έχεις παρατηρήσει διαφορές ανάμεσα σε προ και μετά Covid εποχή  ως προς το πως αντιδρούν οι ακροατές σήμερα;

Ήταν τρομερά να μπορώ να κάνω εμφανίσεις και πάλι. Δίνει πολύ νόημα αυτό σε ότι κάνω όπως και σε όλους τους μουσικούς. Ένιωσα ζωντανός και πάλι μετά από δύο χρόνια ύπνου. Και νιώθω πως μεγάλο μέρος του κοινού ένιωσε το ίδιο. Όλοι έδειχναν να το απολαμβάνουν στο έπακρο, γνωρίζοντας πως μπορεί να κλείσουν πάλι όλα. Όπως και έγινε.

Κυκλοφορήσατε ένα υπέροχο video για το “The Weary”. Μπορείς να μας πεις περισσότερα για για την θεματική του και πως συνδέεται στα κομμάτια καθώς και την τοποθεσία όπου γυρίστηκε;

Ναι πράγματι, το video βγήκε τέλειο. Δεν συνδέεται ουσιαστικά η θεματολογία με το κομμάτι και τους στίχους. Νιώσαμε απλά πως τα μακρινά πλάνα και οι απρόσωποι χαρακτήρες ταίριαζαν με το κομμάτι. Έχει και αυτή την σχεδόν νοσταλγική αισθητική της «μουσικής τηλεόρασης» περιόδου στην επεξεργασία. Γυρίστηκε στην Νέα Υόρκη.

Τι άλλο έχετε στα «σκαριά»; Ας δώσουμε στους αναγνώστες μια δόση από τα μελλοντικά σας πλάνα.

Προς το παρόν ετοιμαζόμαστε για την περιοδεία μας στην Αμερική. Θα είναι και η πρώτη μας φορά εκεί μετά από δύο χρόνια και νιώθουμε τέλεια που επιστρέφουμε. Γίνονται κάποια πράγματα στο «στρατόπεδο» των Monolord που μας ενθουσιάζουν αλλά είναι πολύ νωρίς για να αποκαλύψουμε κάτι.

Ευχαριστώ για το ότι απάντησες στις ερωτήσεις και για το ότι μας δώσατε τόσο ωραία μουσική φέτος. Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο;

Σε ευχαριστώ. Ελπίζω να σας δούμε όλους σε κάποια εμφάνιση στο μέλλον.

Συνέντευξη: Χρύσα Γιουρμετάκη
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μάρης

Website
Bandcamp
Instagram
Facebook
Twitter     

Band Members
Thomas Jager – Φωνητικά, Κιθάρες
Esben Willems – Μπάσο
Mika Hakki – Τύμπανα

Discography
Empress Rising, 2014
Vaenir, 2015
Rust, 2017
No Comfort, 2019
Your Time To Shine, 2021

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X