Ανταποκρίσεις

Monster Magnet, Solarmonkeys, Half Gramme Of Soma

Monster Magnet, Solarmonkeys, Half Gramme Of Soma

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015, Gazi Music Hall, Αθήνα

Monster Magnet, ζωντανά άλλη μια φορά στην Αθήνα. Πρέπει να ομολογήσω πως τους έχω δει μόνο μια φορά ακόμη στο παρελθόν. Τότε που άνοιξαν για τους Metallica, τον Ιούνιο του ’99 στο γήπεδο του Απόλλωνα στην Ριζούπολη. Εποχές Load/Reload/Garage inc.” και για τους τότε άγνωστους σε μένα Monster Magnet ήταν εποχές Powertrip. Οι τύποι από το New Jersey, δηλαδή ο Dave Wyndorf και η παρέα του τότε, δεν είχαν χτίσει ακόμη την μεγάλη αναγνώριση και εκτίμηση που απολαμβάνουν σήμερα.

Λοιπόν πάμε τώρα στο σήμερα. Gazi Music Hall. Μπήκα μέσα αρκετή ώρα πριν αρχίσει το live, και πήρα μια πρώτη εντύπωση από τον χώρο. Ήταν αρκετά μεγάλος και ευρύχωρος, με την σκηνή να έχει πολύ καλή ορατότητα από οποιοδήποτε σημείο του χώρου και αν βρισκόσουν. Πολύ θετικά όλα αυτά αλλά αναρωτήθηκα: “ Θα γεμίσει όμως αρκετά, τόσο, ώστε να έχει και την απαραίτητη καλή ηχητική; ”

Κατά τις εννέα και κάτι ανέβηκε στην σκηνή το πρώτο συγκρότημα, οι Half Gramme of Soma, με πέντε παίχτες στο σχήμα τους, δύο κιθάρες, μπάσο, φωνή, τύμπανα. Το set τους κράτησε περίπου μισή ώρα με πολύ δυνατά κομμάτια. Πολύ καλή φωνή ο τραγουδιστής με αρκετά γνώριμα «γρέζια» στη φωνή, παραπέμποντας μας σε Nightstalker style stoner-rock καταστάσεις. Αξιοπρεπέστατοι και πολύ καλά δεμένοι μεταξύ τους, με όλα τους τα κομμάτια να έχουν ένα πολύ καλό groove. Με εντυπωσίασαν αρκετά και συνιστώ ανεπιφύλακτα να τους ψάξετε στην ιστοσελίδα τους:  http://halfgrammeofsoma.bandcamp.com

Δεύτεροι στην σειρά ανέβηκαν οι Solarmonkeys, μια τετραμελής μπάντα. Το σετ κιθάρα-μπάσο-τύμπανα με αρκετά γκάζια και καλό groove, κρατούσε τον ρυθμό δυνατά και σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο τραγουδιστής καταπληκτικός, με καλή σκηνική παρουσία, έβγαλε και μερικές «ψιλές» κάποιες στιγμές, δείχνοντας μας τις εξαιρετικές φωνικές του εκτάσεις. Μου θύμισαν μπάντες όπως Faith no More, Soundgarden, Pearl Jam, γενικά «Seattle» καταστάσεις με ένα πιο alternative feeling. Έπαιξαν και μια διασκευή από Rolling Stones, το Jumping Jack Flash. Eίχα να το ακούσω αυτό σε live από τα μαθητικά μου χρόνια, ένα κομμάτι που δεν έλειπε τότε από κανένα ρεπερτόριο live διασκευών. Αξίζει πάρα πολύ να τους ακούσετε στο YouTube και στην σελίδα: https://www.reverbnation.com/solarmonkeys

Και οι δύο μπάντες ήταν άψογες και χαίρομαι που υπάρχουν τόσες καλές ελληνικές μπάντες σήμερα που να ακούγονται τόσο «professional». Κρίμα που όμως τώρα δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη για να προωθούνται περισσότερο.

Καθώς έπαιζαν οι ελληνικές μπάντες, ο κόσμος σιγά-σιγά μαζευόταν, όμως τελικά δεν γέμισε ο χώρος όσο θα έπρεπε. Και εδώ πρέπει να τονίσω πως αυτό που με χάλασε πάρα πολύ, ήταν ο κόσμος που το ‘ριχνε σε ένα συνεχές chatting καθ’ όλη την διάρκεια, λες και ήρθαν σε κλαμπ με φίλους για ποτάκι. Ένα εκνευριστικό chatting που συνέχισε και μετά, ακόμη και στους headliners.

Πήγε η ώρα έντεκα παρά κάτι και τελικά βγαίνουν στην σκηνή οι «Space Lords» και αρχίζουν να βαράνε. Μόλις πιάνει το μικρόφωνο ο Dave Wyndorf διακρίνω ότι ξεκινάνε με το The Right Stuff από το άλμπουμ “Μonolithic Βaby. Ακολουθεί μικρός ενθουσιασμός από το κοινό, μάλλον θα ζεσταθούν με το επόμενο κομμάτι. Ξεκινάει το δεύτερο κομμάτι με ένα βαρύ αργό stoner riff, και είναι το Dopes to Infinity. O κόσμος ξεσηκώνεται και παρασέρνεται από τον ρυθμό του και κάπου εκεί σταματάει η ανεβασμένη διάθεση καθώς μετά το set εξελίσσεται σε μια πιο χαλαρή και χαμηλών τόνων φάση με psychedelic-space-rock κομμάτια, όπως το Look to your Orb for the Warning, I Live behind the Clouds,  The Duke of Supernature”, Spine of God”, και κλείνουν το βασικό τους set με το Stay Tuned, όπου ο Wyndorf ως ένας «ιεροκήρυκας της αμερικανικής ερήμου» με την φωνή του και τους στίχους του, απλώς μάγεψε. Τα περισσότερα κομμάτια που κυριάρχησαν ήταν από το άλμπουμ Last Patrol που κυκλοφόρησε το 2013. Kαι εδώ να αναφέρω και πάλι πως όλο αυτό το διάστημα ο κόσμος και ειδικά όσοι δεν ήταν μπροστά στα κάγκελα, σαν να έχασαν ενδιαφέρον και διέκρινες το έντονο βουητό των συνομιλιών τους. Κατά την γνώμη μου, όλα αυτά τα κομμάτια θα τα απολάμβανε κανείς καλύτερα σε ένα μικρότερο χώρο, π.χ. ένα Gagarin; Πιστεύω πως εκεί θα είχαν περισσότερο ενθουσιασμό από τον κόσμο, με μια καλύτερη επαφή.

Μας αποχαιρέτησαν για λίγο για το καθιερωμένο encore και επέστρεψαν να πουν άλλα τρία τραγούδια, ξεκινώντας με την διασκευή τους σε τραγούδι του Donovan, το “Three Kingfishers”. Κατά την γνώμη μου ήταν μια κακή επιλογή για τον επανερχομό τους στην σκηνή. Άλλο ένα χαμηλών τόνων κομμάτι, που δεν αρμόζει σε encore, όπου η μπάντα θα πρέπει να κάνει ένα δυνατό «comeback». Αντί γι’ αυτό περίμενα να ακούσω τo ομώνυμο του Power Trip, το οποίο παρέλειψαν να προσθέσουν στο ρεπερτόριο με αποτέλεσμα μέχρι εκείνη την στιγμή ο κόσμος να μην έχει χορτάσει συναυλία Monster Magnet, έλειπε η ένταση.  Μετά ακολούθησε το “Tractor” από το “Power Trip” άλμπουμ όπου κάτι άρχισε να σιγο-βράζει και επιτέλους ήρθε η ώρα του Spacelord, όπου εκεί ο κόσμος άρχισε να δονείται στον ρυθμό της κιθάρας και μετά ξεσάλωσε και τα ‘δωσε όλα. Μόλις τελείωσε και αυτό και περιμένοντας για ακόμη περισσότερο…ακούμε το «γειά σας»…”goodnight Athens”… αυτό ήταν…μας άφησαν με την δίψα! Ο κόσμος ούτε καν μπήκε στο κόπο να φωνάξει άλλο ένα «we want more». Σκύψαμε όλοι τα κεφάλια μας και αναχωρήσαμε για τα σπίτια μας.

Ανακεφαλαιώνοντας, να πούμε πως όλοι περιμέναμε κάτι περισσότερο από αυτήν την εμφάνιση. Σίγουρα θα μπορούσε να ήταν καλύτερα σε άλλο χώρο, με καλύτερο ήχο και καλύτερη επικοινωνία με το κοινό. Και εδώ ομολογείς πως τελικά καλύτερα την βρίσκεις με τους Monster Magnet στο στερεοφωνικό παρά σε live, λείπει το vibe που βγάζουν τα στούντιο άλμπουμ τους. Ο κόσμος περίμενε το κάτι, που ήρθε τελικά μόνο στο τέλος και για πολύ λίγο. Ελπίζω στο μέλλον να μας δώσουν ξανά την ευκαιρία να τους απολαύσουμε καλύτερα.

Monster Magnet Set List:

01 – The Right Stuff – (Μonolithic Βaby)
02 – Dopes to Infinity – (Dopes To Infinity)
03 – Look to Your Orb for the Warning – (Dopes To Infinity)
04 – Twin Earth – (Superjudge)
05 – I Live Behind the Clouds – (Last Patrol)
06 – Last Patrol – (Last Patrol)
07 – The Duke οf Supernature – (Last Patrol)
08 – Spine of God – (Spine Of God)
09 – End of Time – (Last Patrol)
10 – Stay Tuned – (Last Patrol)

Encore
11 – Three Kingfishers – (Last Patrol)
12 – Tractor – (Powertrip)
13 – Space Lord- (Powertrip)

Ανταπόκριση: Χρήστος Μπαμπαλής

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X