Συνεντεύξεις

Spirits Of Fire

Τον δεύτερο τους δίσκο κυκλοφόρησαν  οι Spirits Of Fire, υπό τον τίτλο “Embrace The Unknown”. Ο Chris Caffery αποδείχτηκε ιδιαίτερα ομιλητικός σχετικά με την δημιουργία του δίσκου, το μέλλον καθώς και τους Trans Siberian Orchestra και Savatage.

Καλησπέρα Chris και καλώς ήρθες και πάλι. Συγχαρητήρια για τον νέο δίσκο των Spirits Of Fire. Ποιες οι μέχρι τώρα αντιδράσεις για το “Embrace The Unknown”;

Όλα πάνε πολύ καλά μέχρι τώρα. Έχουμε ήδη δημοσιεύσει δύο video για τον δίσκο και ήμουν χαρούμενος και μόνο από το ότι το πρώτο έφτασε σχεδόν τις εκατό χιλιάδες προβολές σε λίγο παραπάνω από ένα μήνα. Μετά βγήκε το δεύτερο video και έφτασε τις εκατόν εβδομήντα χιλιάδες προβολές σε δύο εβδομάδες, οπότε μάλλον αρέσει στον κόσμο. Εννοώ ότι, οι περισσότερες προβολές στο τελευταίο video που κάναμε για τον προηγούμενο δίσκο έφτασαν περίπου τις εκατόν σαράντα πέντε χιλιάδες και αυτό ήταν πριν από τρία χρόνια. Οπότε το να ξεπερνάς το ταβάνι που είχες κατά τριάντα χιλιάδες μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες είναι πολύ ενθαρρυντικό. Όλοι δείχνουν να αντιδρούν πολύ θετικά, έχω κάνει αρκετές συνεντεύξεις μέχρι τώρα και το θέμα το οποίο αναφέρουν όλοι είναι πως πέρασαν όμορφα ακούγοντας τον δίσκο, πως είναι ευχάριστο σαν άκουσμα. Νομίζω πως αυτός ήταν και ο στόχος μου με αυτόν τον δίσκο, το να δώσω στον κόσμο κάτι το οποίο θα τον ευχαριστεί σαν άκουσμα. Πραγματικά μου αρέσει αυτό το album. Για μένα προσωπικά γίνεται όλο και πιο απολαυστική η ακρόαση του. Κάποιες φορές τελειώνεις μια δουλειά και την βάζεις στην άκρη, χωρίς να επιστρέφεις και πολύ συχνά σε αυτή, ενώ αυτή είναι μια από τις δουλειές που ακούω συνέχεια. Έχουμε και νέο τραγουδιστή σε αυτό φυσικά, με τον Fabio που ήρθε στην ομάδα και ο οποίος κάνει κάποια πράγματα που πραγματικά απολαμβάνω να ακούω. Σε αυτόν τον δίσκο δεν έγραψα τους στίχους και τις μελωδίες, σε αντίθεση με τον προηγούμενο, οπότε μπόρεσα να έχω την ευκαιρία να είμαι απλά ο Chris Caffery, ο κιθαρίστας. Ήξερα βέβαια πως η πίεση θα ήταν μεγάλη όπως και οι προσδοκίες του κόσμου, οπότε όταν έμαθα πως ο Tim ‘Ripper’ Owens δεν θα ήταν στον δίσκο, θέλησα να αναλάβω αποκλειστικά την ευθύνη ως προς το συνθετικό κομμάτι έτσι ώστε αν δεν πήγαινε καλά, τουλάχιστον να φταίω εγώ ως προς την μουσική.

Την πρώτη φορά που γνωριστήκαμε ήταν το 2004 στην Αθήνα, με την κυκλοφορία του “Faces”. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ξεκινήσεις τους Spirits Of Fire αντί να συνεχίσεις με το προσωπικο σου όχημα σαν Chris Caffery;

Δεν είχα σκοπό να σου πω την αλήθεια να κάνω μια project μπάντα. Παρότι περιόδεψα με διάφορα ονόματα, δεν είχα κάτι τέτοιο κατά νου. Με πλησίασε η Frontiers σε κάποια φάση και με ρώτησε να θα με ενδιέφερε να κάνω έναν δίσκο με τον Tim, με τον οποίο είχα ήδη συνεργαστεί στον προσωπικό του δίσκο. Ήταν τόσο καλός μου φίλος και τόσο φοβερός τραγουδιστής και αυτό ήταν που με έκανε να ενδιαφερθώ. Εν μέρη επίσης ο λόγος ήταν ότι δεν είχα άλλη μπάντα τότε πέρα από την προσωπική μου, στην οποία μπορώ να εκφράζομαι και να  δημιουργώ πολλά και διαφορετικά πράγματα, όχι μόνο metal. Οπότε είχα μια ευκαιρία να κάνω κάτι καθαρά metal, καθότι είμαι γέννημα θρέμμα metalhead. Ο πρώτος δίσκος των Spirits Of Fire γέμισε το κενό μουσικά, οπότε όταν με ρώτησαν αν ήθελα να το συνεχίσω, είπα φυσικά και ναι, για αυτόν το συγκεκριμένο λόγο. Είναι ωραία να έχω αυτή την διέξοδο με τους Spirits Of Fire γιατί έχω πολύ heavy metal μέσα μου. Θα με βοηθήσει όλο αυτό και στο επόμενο προσωπικό μου album γιατί κάπως θα ισορροπήσει αυτή η ζυγαριά διαφορετικών στυλ και μουσικών κατευθύνσεων.

Παρότι θα μπορούσες να αναλάβεις και χρέη τραγουδιστή, από την στιγμή που έφυγε ο Tim ‘Ripper’ Owens και να συνεχίσετε σαν τριάδα, αποφασίσατε να φέρετε ένα άλλο τραγουδιστή. Γιατί επέλεξες να μην τραγουδήσεις εσύ στον δίσκο;

Γιατί ήθελα να ακούσω τι θα μπορούσε να κάνει και να φέρει κάποιος άλλος. Αν ήταν να κάνω έναν δίσκο και να γράψω τους στίχους, να κάνω και τα φωνητικά, θα ήταν ένας δίσκος Chris Caffery κάτω από το όνομα Spirits Of Fire. Και όπως είπα και πριν, αυτό μου έδωσε και την ευκαιρία να επικεντρωθώ στο να παίξω κιθάρα. Και έγραψα κιθάρες σε τρελό βαθμό σε αυτόν το δίσκο όσον αφορά την παραγωγή. Έγραψα έξι κιθάρες, τρεις σε κάθε μεριά με διαφορετικές μελωδίες και στρώσεις, ξόδεψα πολύ χρόνο σε μέρη, σε μελωδίες και solo και νομίζω ότι το αστείο εδώ είναι ότι στα προσωπικά μου album, τείνω να εστειάζω περισσότερο στα φωνητικά αντί για τις κιθάρες. Έτσι αυτή την φορά το απόλαυσα περισσότερο.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να διαλέξετε τον Fabio Lione για αυτόν τον δίσκο; Ήταν ξεκάθαρη επιλογή ή είχε κάποια σχέση η εταιρεία με αυτό;

Ήταν επιλογή της Frontiers. Αρχικά ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με τον Todd Hall των Riot V. Ο Todd έγραψε μερικά πολύ ενδιαφέρον πράγματα αλλά είχε κάποια θέματα τόσο προσωπικά όσο και μουσικά και νόμιζε πως δεν μπορούσε να αφιερώσει τον χρόνο που χρειαζόταν. Ήταν τόσο καλό τύπος και κύριος και μου είπε απλά ότι δεν μπορούσε να το κάνει αυτό τώρα. Ήμουν πολύ στεναχωρημένος σε εκείνη την φάση γιατί μου άρεσαν πολύ αυτά που έκανε οπότε τόσο η εταιρεία όσο και ο παραγωγός μου είπαν ότι ήθελαν να δοκιμάσουν τον Fabio. Φυσικά και τον ήξερα τον Fabio αλλά δεν τον είχα στο μυαλό μου σε κάτι τόσο metal. Οπότε του έστειλα κάποια πράγματα και ξεκίνησε να δουλεύει σε αυτά, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να πω πως πραγματικά πιστεύω ότι θα πετύχει όλο αυτό. Αυτό που προσωπικά μου αρέσει είναι ότι ο Fabio πήρε εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα εδώ. Είναι σαν να είπε ότι θα δείξω στον κόσμο ότι μπορώ να τραγουδήσω heavy metal και έτσι, με αυτό τον τρόπο. Νομίζω πως και ο ίδιος το ευχαριστήθηκε. Το αστείο είναι πως όταν τελείωσε ο δίσκος, τον έβαλα σε μερικούς ανθρώπους σαν εσένα, που μετράνε δεκαετίες στον χώρο σαν ακροατές και κανένας δεν κατάλαβε ότι ήταν αυτός.

Ας πλάσουμε ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο δεν είναι ο Lione αυτός που τραγουδάει στον δίσκο. Ποιος θα ήταν υποψήφιος για αυτή την θέση;

Δύσκολη ερώτηση. Νομίζω ο Blitz των Overkill ήταν καλός τραγουδιστής για τους Spirits Of Fire. Επίσης ο Jon Oliva, εγώ,  νομίζω γενικά άνθρωποι που πέφτουν σε αυτήν την κατηγορία. Ξέρεις ποιος άλλος θα ήταν πολύ καλός αλλά δυστυχώς απεβίωσε; Ο Mike Howe. Και ο Todd La Torre επίσης, αν ακούσεις τι κάνει στον προσωπικό του δίσκο, θα ταίριαζε. Αλλά ο Blitz σίγουρα θα ήταν ο αγαπημένος μου. Είχαμε κάνει κάποια κομμάτια μαζί την περίοδο του “Faces” τα οποία τα έχω σε ντέμο και ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν. Είναι πολύ ωραία να δουλεύεις μαζί του, φοβερός συνθέτης, πολύ αστείος τύπος. Πάντα περνάω καλά μαζί του είτε κάνοντας μουσική είτε απλά αράζοντας.

Ηχογραφήσατε τα πάντα οι τέσσερις σας σε διαφορετικά μέρη ο καθένας, σωστά;

Ναι λόγω της κατάστασης με την πανδημία δεν μπορούσαμε να βρεθούμε. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε video όπως και άλλα πράγματα. Τόσο ο Fabio όσο και ο παραγωγός ο Aldo ήταν στην Ιταλία και εγώ στην Νέα Υόρκη. Όταν το ξεκινήσαμε όλο αυτό, κανένας δεν πήγαινε πουθενά, ούτε συναυλίες ούτε τίποτα το 2020. Μόνο οι TSO έκαναν μια διαδικτυακή συναυλία προς το τέλος της χρονιάς και παρότι το 2021 ξεκίνησαν να γίνονται πάλι κάποιες συναυλίες, υπήρχε ακόμα πρόβλημα με το ότι τα σύνορα ήταν κλειστά οπότε δεν μπορούσαμε να μαζευτούμε όλοι σε ένα μέρος. Εν μέρη όλο αυτό δούλεψε προς όφελος μου γιατί μπόρεσα να έχω περισσότερες μέρες από τον κάθε ένα. Στο παρελθόν ήμασταν σε φάση «έχω πέντε μέρες για να κάνω αυτό» ενώ τώρα όλοι είχαν λίγο περισσότερο χρόνο για να κάνουμε ότι πρέπει. Αν είσαι σπίτι σου και μπορείς να κάνεις ένα κομμάτι την ημέρα, αντί να πρέπει να χωρέσεις δώδεκα σε δύο μέρες για παράδειγμα, νομίζω έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα. Μπόρεσα και έκανα όλες τις κιθάρες μόνος μου, ο παραγωγός μας ο Aldo δεν χρειάστηκε μετά να προσθέσει πολλά αλλά παρατήρησε πως κάποια σημεία στα solo θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα. Οπότε μου το είπε και τα δούλεψα λίγο παραπάνω, πράγμα που δεν θα ήταν ίσως εφικτό αν δεν ήμουν σπίτι. Απλά θα παρέδειδα και θα έπρεπε να δουλέψει με ότι έχει.

Ο Aldo Lonobile πέρα από παραγωγός ανέλαβε και την μίξη και master του δίσκου;

Έκανε την μίξη και δούλεψε με τον Fabio στα φωνητικά και τον ηχογράφησε. Έχει πάρα πολύ καλό metal και rock αυτί, είναι πολύ ταλαντούχος και νομίζω πως ο ήχος αυτή την φορά είναι τέλειος. Ήμουν χαρούμενος βέβαια όταν μου είπε πως δεν χρειάζεται να κάνει πολλά με τις κιθάρες που του έστειλα, πέρα από κάποιο βάθος και κάποια εφέ.

Τι κάνατε διαφορετικά σε αυτό το album σε σχέση με το ντεμπούτο σας;

Κάτι που έκανα διαφορετικά σε αυτόν τον δίσκο είναι το ότι έγραψα τις κιθάρες αμέσως μετά τα τύμπανα. Την προηγούμενη φορά είχα τελειώσει πρώτα τις κιθάρες και μετά ακολούθησαν τα τύμπανα και το μπάσο. Αυτή την φορά ήθελα να έχω την ευκαιρία του να νιώσω το την μπάντα ας το πούμε. Όταν γράφει ο καθένας ξέχωρα σε κάποιο μέρος του κόσμου ξέρεις αυτό λίγο χάνεται. Οπότε ήθελα αυτή την φορά να ακούω τα τύμπανα, να μπορώ να παίξω λίγο μαζί τους ώστε να μπω στο κλήμα. Οπότε όταν έγραψα το ζητούμενο μου ήταν να έχω κάτι όσο το δυνατόν πιο «ζωντανό» και να «κλειδωμένο» με τα τύμπανα, σαν να παίζαμε ζωντανά. Οπότε όταν έγραψε το μπάσο και ο Steve, έκλεισε και γέμισε την εικόνα και κατά την γνώμη μου οι Spirits Of Fire ηχούν περισσότερο σαν μπάντα σε αυτόν τον δίσκο.

Υποθέτω πως όταν όλα τελειώσουν με τους περιορισμούς και ευθυγραμμιστούν όλα, οι Spirits Of Fire θα περιοδεύσουν.

Όλοι με ρωτούν αν θα γίνει κάτι τέτοιο. Ακόμα βλέπω διοργανώσεις να αναβάλλονται και περιοδείες να μεταφέρονται για το φθινόπωρο και γενικά ενημερώνομαι. Θεωρώ πως δεν είναι σοφή κίνηση το να προσπαθήσεις να στήσεις κάτι ώσπου να ξέρεις με βεβαιότητα ότι αυτό που θα κλείσεις θα γίνει στα σίγουρα. Θα ήταν ωραίο το να μπορούσαμε να μπούμε σε κάποια φεστιβάλ και να φτιάξουμε ένα ωραίο set list με κομμάτια από το παρελθόν του κάθε έναν από εμάς, πέρα από τα κομμάτια των Spirits Of Fire. Αλλά δεν θέλω να ξεκινήσω κάτι πριν είμαι σίγουρος ότι θα πραγματοποιηθούν. Νομίζω πως η ασφαλέστερη πρόβλεψη είναι για το 2023, ίσως καταφέρω να μας βάλω στο 70000 Tons Of Metal ή κάτι τέτοιο.

Ας πάμε λίγο στο εξώφυλλο του δίσκου. Υποθέτω πως είναι και πάλι δουλειά του Stan Decker ,σωστά;

Ναι, η εταιρεία το κανόνισε και αυτό. Βασικά σκεφτόμουν πως αυτό το πνεύμα της φωτιάς που δηλώνει το όνομα της μπάντας χρειάζεται ένα όνομα καθώς και έναν τρόπο να κινείται. Τα πνεύματα της φωτιάς είναι από τα δυνατότερα θετικά πνεύματα. Είναι αυτά που κλήθηκαν να παλέψουν τα χειρότερα και δυνατότερα από τα μοχθηρά πνεύματα. Οπότε υπό αυτή την έννοια το πνεύμα της φωτιάς είναι κάτι θετικό, κάτι που αντιμάχεται το κακό. Σαν άτομο και εγώ πάντα προσπαθώ να κρατώ μια θετική στάση, δεν θέλω να βαλτώνω στα άσχημα πράγματα. Βλέποντας λοιπόν την απεικόνιση του στο εξώφυλλο νομίζω πως θα μου δώσει και την έμπνευση να γράψω τον επόμενο δίσκο.

Ξέρεις ότι η Ελλάδα πάντα αγαπούσε τους Savatage, πάντα αγαπούσε τις δουλειές σου και γενικότερα ότι έχει να κάνει με εσένα προσωπικά. Πότε θα δούμε τον Chris είτε σαν solo είτε με κάποια από τις μπάντες του στην Ελλάδα;

Θα ήθελα να έρθω το συντομότερο, μόλις νιώσω άνετα με το να κάνω σχέδια. Αυτό που θα ήθελα να κάνω εκεί και θα ήταν ωραίο, είναι μερικές ακουστικές εμφανίσεις με τον Zakk Stevens παίζοντας κομμάτια από την καριέρα και των δύο μας αλλά και των Savatage. Πάντα το συζητούσαμε αυτό, το να γυρίσουμε τον κόσμο παίζοντας ακουστικά. Πάντα κρατούσα τον όποιο ελεύθερο μου χρόνο όλα αυτά τα χρόνια για τον Paul O’Neil και την περίπτωση του να θέλει να κάνουμε κάποια εμφάνιση ή κάτι με τους TSO. Ξέρεις ακόμα παλεύω να διαχειριστώ το γεγονός ότι έχει φύγει. Πάντα στρεφόμουν σε αυτόν για τα πάντα, για κάθε δύσκολη στιγμή γιατί πάντα είχε κάτι να σου πει, ακόμα και όταν έχανα κάποιον άνθρωπο αυτόν έπαιρνα τηλέφωνο. Και τώρα που έφυγε αυτός ποιον να πάρω για να μου πει δυο κουβέντες. Είναι δύσκολο να χάνεις κάποιον που έχει υπάρξει μέντορας και πατρική φιγούρα στην ζωή σου για τόσα χρόνια. Οπότε, τώρα που δυστυχώς δεν είναι πλέον μαζί μας, ίσως είναι ευκαιρία να αξιοποιήσω τον όποιο ελεύθερο μου χρόνο κάνοντας κάτι δικό μου.

Πιστεύεις πως αν ήταν ακόμα μαζί μας ο Paul O’Neil, θα υπήρχε περίπτωση να είχαμε ένα νέο δίσκο των Trans Siberian Orchestra ή των Savatage;

Κοίτα, παρότι έχει φύγει σκοπεύουμε να τελειώσουμε και να κυκλοφορήσουμε κάποια πράγματα που είχε αφήσει στην μέση με τους TSO. Αν ήταν εδώ πιστεύω πως σίγουρα θα είχαμε κάτι καινούργιο και επίσης όλοι δουλεύαμε και προς την μεριά των Savatage. Δεν μπορώ να δώσω μια ξεκάθαρη απάντηση ως προς το πότε και αν με το θέμα των Savatage αλλά είναι κάτι το οποίο και εγώ ο ίδιος σαν οπαδός της μπάντας θα ήθελα να δω να συμβαίνει. Είμαι πάντα εδώ για αυτό και το ξέρουν όλοι, δεν έχει αλλάξει. Οι Savatage είναι τόσο σημαντικό κεφάλαιο της ζωής μου για τόσα χρόνια. Ανταλλάζαμε ιδέες και αρχεία με τον Jon και τον Al πέρσι οπότε είναι μια αρχή. Ελπίζω να γίνει.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Θα ήθελες να κλείσεις με ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας και οπαδούς στην Ελλάδα;

Να είστε ασφαλείς σε αυτούς τους παράξενους καιρούς.

Συνέντευξη: Νίκος Σιγλίδης
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μάρης

Facebook
Spotify
Deezer

Band Members
Fabio Lione – Φωνητικά
Christopher Caffery – Κιθάρες
Steve Di Giorgio – Μπάσο
Mark Zonder – Τύμπανα

Discography
Spirits Of Fire, 2019
Embrace The Unknown, 2022

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X