Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/greekrebels/public_html/wp-content/mu-plugins/rebels-custom-slider.php on line 1536
Συνεντεύξεις

Tardive Dyskinesia

Οι Tardive Dyskinesia μόλις κυκλοφόρησαν το δεύτερο δίσκο της καριέρας τους με τίτλο “The Sea Of See Through Skins”. Σε επικοινωνία που είχα με τον frontman της μπάντας, Μάνθο Στεργίου, συνομιλήσαμε για το νέο δίσκο και για τα θέματα της μπάντας. Ιδού τι ειπώθηκε…

Καλησπέρα, είμαι η Βίκυ από το greekrebels.gr. Κατ’ αρχήν τα συγχαρητήριά μου για την καινούρια σας δουλειά. Πως αισθάνεστε τώρα που ολοκληρώθηκε; Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα;

Γειά σου Bίκυ!! Έχει περάσει ενάμιση χρόνος από την ολοκλήρωση του «the sea of see through skins” και το έχουμε φάει είδη αρκετά στη μάπα χαχα!! Πάντως αισθανόμαστε πολύ καλά που βλέπουμε τους κόπους μας να πιάνουν τόπο σιγά σιγά! Από της αντιδράσεις του κόσμου καταλαβαίνουμε πάντως ότι πρέπει να έχει γίνει καλή δουλεία! Εμείς πάντος ικανοποιημένοι δεν είμαστε ποτέ, ούτε με τους ίδιους μας τους εαυτούς. Έχουμε το μικρόβιο του «θα μπορούσε και καλύτερα» το οποίο μας βασανίζει πάντα αλλά ταυτόχρονα μας κάνει και καλύτερους!

Τι είδους σχόλια έχετε λάβει μέχρι τώρα;

Μέχρι στιγμής έχουμε πολύ καλή ανταπόκριση από site, περιοδικά και από ανθρώπους που έρχονται στα live μας. Οι περισσότεροι μας λένε πως μετά το «distorting point of view” δεν περίμεναν να βγάλουμε κάτι το οποίο μπορεί να το ξεπεράσει και έμειναν μαλάκες!! Χαχα! Σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι που δεν γουστάρουν αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε όλους.

Ποιες είναι οι διαφορές αυτού του δίσκου από την προηγούμενη δουλειά σας; Πιστεύεις ότι υπήρξε εξέλιξη στον ήχο σας;

Σίγουρα υπήρξε εξέλιξη σε όλους τους τομείς και συνθετικά και από θέμα τεχνικής αλλά και στη παραγωγή, όλα είναι ένα σκαλί παραπάνω!! Το «the sea…” μπορώ να πω πως έχει μεγαλύτερη ποικιλία στον ήχο του και περισσότερα πράγματα όπου μπορείς να κρατηθείς και να κολλήσεις!

Πες μας λίγα λόγια για την παραγωγή του δίσκου… Πού έγινε η ηχογράφηση, ή μίξη κλπ; Για να πω την αλήθεια καταφέρατε να έχετε έναν πολύ καθαρό και σωστό ήχο, κάτι που συνήθως δεν γίνεται σε ελληνικά studios…

Κάτω από ένα απόλυτα φιλικό και παρεήστικο κλίμα το “the sea” ηχογραφήθηκε εξολοκλήρου στα ENCORE STUDIOS στην Αθήνα με ηχολήπτες τον Λάμπη Καστανά και τον Steve Lado. To Editing και κάποια synths έγιναν στο σπίτι μου με την βοήθεια κάποιων φίλων. Ύστερα, με την βοήθεια του Internet, το mix και το mastering έγιναν στα split second sound studios της Ολλανδίας από τον Jochem Jackob (textures, in-Quest κ.τ.λ.) όπου έκανε πολύ καλή δουλειά και η συνεργασία μας ήταν άψογη!!. Η αλήθεια είναι πώς δεν φταίνε τα ελληνικά studio αλλά τα άτομα που κάθονται πίσω από την κονσόλα που δεν ξέρουν να χειριστούν σωστά μια metal μπάντα!! Στην ουσία αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι παραγωγοί που να ασχολούνται με το metal!

Πόσος χρόνος χρειάστηκε για την ολοκλήρωση του The Sea Of See Through Skins;

Mαζί με την σύνθεση των κομματιών γύρο στα 3 χρόνια

Για ποιο λόγο διαλέξατε αυτό τον τίτλο για το album; Με τι έχουν να κάνουν οι στίχοι σας;

Φαντάσου πώς η “θάλασσα” είναι ο λαός/κοινωνία που ζούμε (λαοθάλασσα) και τα «διαφανές δέρματα» εμφανίζουν τον πραγματικό εσωτερικό κόσμο του καθένα από μας που όσο και αν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από ένα καλλωπισμένο προσωπείο ο χαρακτήρας μας δεν κρύβετε ποτέ. Ο τίτλος “The sea of see through skins” για μας είναι κάτι σαν η «ακτινογραφία» της κοινωνίας που ζούμε σήμερα αλλά ταυτόχρονα και του ίδιου μας του εαυτού! Οι στοίχοι του «the sea..” είναι επηρεασμένοι από διάφορα πράγματα που βιώνουμε καθημερινά ή που έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Υπάρχουν ποικίλα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του ανθρώπου, αλλά και θέματα που έχουν σαπίσει στις μέρες μας όπως η πολιτική, η θρησκεία η κοινωνία μας η ίδια. Bέβαια ο τρόπος που αποδίδονται μερικές φορές διαφέρουν σε κάποια κομμάτια δεν είναι σε όλα το ίδιο ύφος και μοτίβο γιατί γράφουμε όλοι και ο καθένας μας έχει τον δικό του τρόπο έκφρασης. Για παράδειγμα, ο Πέτρος είναι πιο ωμός σε αυτά που γράφει, (π.χ. Triggering the fear reactor) ενώ ο Σταύρος έχει ένα πιο ειρωνικό ύφος (π.χ. Tinge of Irony).

Ποιος έγραψε τους στίχους και την μουσική;

Το 80 % των στοίχων είναι δουλεία του Σταύρου ενώ η μουσική γράφετε από έμενα τον Σταύρο και τον Πέτρο. Υποθέτω ότι υπάρχουν πολλοί που δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα για εσάς.

Θες να μας πεις λίγα πράγματα για την μπάντα; Πότε σχηματίστηκε, ποιοι είστε κλπ;

Ξεκινήσαμε από πιτσιρίκια την μπάντα με το όνομα Οverride κάπου στα μέσα του 97′ με σκοπό να παίξουμε την μουσική που μας άρεσε να ακούμε και να περνάμε καλά. Ύστερα από 3 demoς, πολλά live, πολλά ξύδια αλλά και αλλαγές μελών το 2003 αλλάξαμε το όνομα μας σε tardive dyskinesia, ο ήχος μας έγινε πιο progressive και καταφέραμε τελικά τo 2006 να κυκλοφορήσουμε με την βοήθεια της venerate industries τo πρώτο ολοκληρωμένο μας album “distorting point of view” το οποίο μας έχωσε βαθιά μέσα στην underground σκηνή της Ελλάδας παίζοντας πολλά live και ανοίγοντας γνώστες μπάντες. Η συνέχεια γράφετε ως η πιο δημιουργική μας περίοδο καθώς ετοιμάζαμε το δεύτερο ολοκληρωμένο μας album “the sea of see through skins” το όποιο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή από την ιταλική coroner records. Την παρούσα σύνθεση της μπάντας αποτελούν οι: Μάνθος Στεργίου: φωνή, Πέτρος Νικηφοράκης: Κιθάρα, Φώτης Τσάκος: Κιθάρα, Κορνίλιος Κυριακίδης: Μπάσο & Σταύρος Ρίγος: Ντράμς

Πως θα περιέγραφες τον ήχο σας σε κάποιον που δεν έχει τύχει να σας ακούσει ποτέ;

Γενικά θα έλεγα progressive metal! Αλλά πιο συγκεκριμένα: Βάλε μαθηματικά πολύπλοκους ρυθμούς ανακατεμένους με aggressive φωνητικά που hard corιζουν, κοφτές κιθάρες, διάσπαρτες majestic μελωδίες, λίγο death metal, λίγο Βλαχιά και νομίζω πώς έδωσες στον άλλον να καταλάβει το 50% από αυτό που παίζουμε… το άλλο 50 θα πρέπει να το ανακαλύψει μόνος του όταν ακούσει το νέο μας album!

Ποιες είναι οι βασικές επιρροές σας;

Γενικά ο κάθε ένας από μάς έχει τα δικά του ακούσματα που ξεκινάνε από το psychedelic/progressive rock του 70′ όπως Rush, king Crimson, Pink Floyd περνάνε από τα “κλασικά” metal συγκροτήματα όπως Μetallica, Pantera, Sepultura, Death, Testament και φτάνουν μέχρι και το σήμερα με μπάντες όπως meshuggah, gojira, SYL, mastodon, textures, the ocean, keelhaul etc. Οι βασικoί συνθέτες της μπάντας που είμαστε ο Mάνθος και ο Σταύρος είμαστε και οι δύο fun του progressive rock/metal και έτσι φιλτράροντας όλες αυτές της επιρροές και μαζί με το πρίσμα και το όραμα των tardive, βγαίνει αυτό που ακούς.

Γενικά τι ακούς αυτό τον καιρό;

Πολλά και ωραία πράγματα!! Όπως: Το καινούριο των Αlice in Chains, between the buried and me, baroness, dillinger escape plan, keelhaul και πολλά άλλα!!!

Όσον αφορά το όνομα της μπάντας, μπορώ να πω ότι είναι αρκετά περίεργο και αν δεν κάνω λάθος είναι κάποιο είδος ανίατης ασθένειας. Για πιο λόγο το διαλέξατε;

Tardive Dyskinesia είναι μια σοβαρή νευρολογική ασθένεια προερχόμενη από την μακροχρόνια χρήση ψυχοφαρμάκων και προκαλεί τρέμουλο (σπασμωδικές κινήσεις) στα άκρα του σώματος. Στα live μας γενικά όταν παρατηρούμε τον κόσμο από κάτω λόγο της πολυπλοκότητας του ρυθμού δεν αφήνουμε πολλές φορές τον άλλον να κάνει το κλασικό headbanking (ξέρεις πάνω κάτω) γιατί τα ριφάκια γυρνάνε με τέτοιο τρόπο που φαίνετε λες και κάνεις σπαστικές κινήσεις τελείως άσχετες με την μουσική και αυτό είναι λίγο αστείο μερικές φορές, φαίνεται λες και κάτι δεν πάει καλά με τον άλλον… μήπως έχει tardive dyskinesia? Χαχαχα!!

Έχετε παίξει πολλά lives μέχρι τώρα; Έχεις κάποια ξεχωριστή ανάμνηση από κάποιο από αυτά;

Έχουμε κάνει αρκετά live όλα αυτά τα χρόνια μόνο Ελλάδα (προς το παρόν). Ξεχωριστή ανάμνηση?? Χμμ Δεν μου έρχεται κάτι τώρα αλλά μπορώ να σου πω πως κάθε μας εμφάνιση είναι και μία ξεχωριστή εμπειρία που έχουμε να θυμόμαστε!!!

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Έχετε αρχίσει να δουλεύετε καινούρια κομμάτια;

Το μεγαλύτερο νέο αυτή τη στιγμή είναι ότι 21 Απριλίου φεύγουμε για το πρώτο μας ευρωπαϊκό tour ανοίγοντας τους PRO-PAIN για 23 εμφανίσεις!! Όταν γυρίσουμε θα πέσουμε με τα μούτρα για το νέο δίσκο όπου υπάρχουν είδη αρκετές ιδέες!!

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Καλή συνέχεια εύχομαι! Κλείσε την συνέντευξη όπως θέλεις.

Εμείς ευχαριστούμε!!! Αγοράστε τα cd μας, ελάτε στα live μας, αγοράστε τα μπλουζάκια μας και τα καπέλα μας, κάντε μας πλούσιους!!!

Βίκυ Αθανασοπούλου

http://www.tardivedyskinesiaband.com

http://www.myspace.com/tardivedyskinesia

Band Members

Μάνθος Στεργίου: φωνή

Πέτρος Νικηφοράκης: Κιθάρα

Φώτης Τσάκος: Κιθάρα

Κορνίλιος Κυριακίδης: Μπάσο

Σταύρος Ρίγος: Ντράμς

Discography

Distorting Point Of View 2006

The Sea Of See Through Skins 2009

Russian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothPsychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X