Συνεντεύξεις

Duskmachine

Duskmachine… Μια speed/thrash metal μπάντα στις οποίας τις τάξεις συμμετέχουν νυν και πρώην μέλη συγκροτημάτων όπως Annihilator, Primal Fear, Liege Lord κ.α. Στα μέση Σεπτεμβρίου ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, Nikolai Wurk, βρέθηκε στην Ελλάδα για μια εμφάνιση με την άλλη του μπάντα, τους Necros Christos, και είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε σχετικά με την δισκογραφική επιστροφή των πρώτων μετά από 8 χρόνια, με τον νέο ομώνυμο δίσκο της μπάντας…

Καλώς ήρθατε στην Αθήνα.

Ευχαριστούμε πολύ.

Πως νιώθεις που βρίσκεστε εδώ, όχι όμως ως Duskmachine αλλά ως Necros Christos, την άλλη σου μπάντα;

Ήμασταν εδώ πριν από περίπου 5 χρόνια, περάσαμε πολύ καλά τότε, οπότε νιώθουμε πολύ καλά που ήμαστε ξανά εδώ. Θα ήμαστε εδώ για δυο ημέρες, φτάσαμε την ίδια μέρα που παίζουμε και φεύγουμε αύριο για το σπίτι. Πριν 5 χρόνια μείναμε για 4 ημέρες και έτσι μπόρεσα να απολαύσω την πόλη, ήταν πολύ καλά και πραγματικά το απολαύσαμε.

Ας μιλήσουμε για τους Duskmachine. Είχατε μια περιπετειώδη περίοδο ανάμεσα στα δυο άλμπουμ. Τι έγινε εκείνη την χρονική περίοδο;

Το κυριότερο πρόβλημα ήταν ότι υπήρξαν αλλαγές στην σύνθεση του συγκροτήματος, ο αρχικός τραγουδιστής μας έφυγε το 2005 ενώ ήμασταν έτοιμοι να πάμε σε περιοδεία. Είχαμε αυτή την προσφορά αλλά δεν μπορέσαμε να την κάνουμε γιατί ο τραγουδιστής μας έφυγε οπότε αυτό φυσικά μας τράβηξε λίγο πίσω. Οπότε μας πήρε ένα χρόνο να βρούμε καινούργιο τραγουδιστή με τον οποίον αρχίσαμε να δουλεύουμε. Το 2006 νομίζω ήτανε που αρχίσαμε να γράφουμε καινούργια τραγούδια, νέο υλικό ήμουν πολύ δημιουργικός οπότε ετοιμάσαμε κάποια τραγούδια. Οπότε κάναμε πρόβες με τον Randy, τον ντράμερ μας, και τον Russel τον μπασίστα μας, όμως το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να εμφανιστούμε κάπου ακόμα. Έτσι ο κόσμος σταμάτησε να μας προσέχει οπότε αποφασίσαμε να μιλήσουμε για ένα νέο άλμπουμ και να βγούμε έξω να κάνουμε συναυλίες. Το θέμα ήταν όμως ότι την στιγμή που ήταν όλα τελειωμένα και ενώ ήμασταν στην μέση της ηχογράφησης των φωνητικών ο τραγουδιστής μας αποφάσισε οτι αυτό δεν ήταν το είδος μουσικής που θέλει να συνεχίσει να κάνει. Οπότε δεν μπορείς να φανταστείς την αντίδραση μου και το τι έγινε.. Όπως σου είπα είναι πολύ δύσκολο να βρεις καινούργια μέλη, όμως ήμασταν τυχεροί και νομίζω ότι ο Randy και εγώ είχαμε την ίδια στιγμή την ίδια σκέψη και είπαμε στον Joe Comeau ο οποίος ήταν και ο τραγουδιστής που θέλαμε και για το πρώτο άλμπουμ, απλά εκείνη την περίοδο ήταν απασχολημένος με τους Tad Morose και δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο. Αυτή τη φορά χρόνος υπήρχε οπότε του έστειλα υλικό, κάνα δύο τραγούδια, και ένιωσα άμεσα ανακουφισμένος όταν μπήκε στην μπάντα τον επόμενο μήνα είχε έτοιμους και τους νέους στίχους. Αυτό έγινε γιατί κάναμε μια νέα αρχή με νέο τραγουδιστή και ο Joe όπως και εγώ δεν θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε τους στίχους του προηγούμενου μας τραγουδιστή. Ο λόγος ήταν κυρίως γιατί δεν ήθελα μετά να γυρίσει και να μας πει οτι χρησιμοποιούμε τους στίχους του και μπλα, μπλα, μπλα… οπότε για να είμαστε και να νιώθουμε ασφαλείς αλλάξαμε τους στίχους. Ο Joe έκανε πολύ καλή δουλειά και δεν το περίμενε κιόλας. Έγραψε τις δικές του γραμμές και δούλεψε πολύ με αυτά μπαίνοντας στο νόημα και στο στυλ της μπάντας. Φυσικά όλοι ξέρουν ότι η φωνή του είναι φοβερή. Έκανε πολύ καλή δουλειά.

Παίξατε και στο 70.000 tons of Metal αν δε κάνω λάθος…

Ναι, ήμασταν πλήρεις σαν συγκρότημα πλέον και ο Russ ο μπασίστας μας βοήθησε με την παραγωγή και την όλη διαδικασία του γεγονότος αυτού. Υπήρχαν κάποιες θέσεις ανοιχτές ακόμα έτσι αποφασίστηκε αντί πληρωμής για αυτό που έκανε να κάνουμε την συναυλία. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία!!!

Και ήταν και μπροστά σε πολλούς οπαδούς.

Ναι, για μας ήταν και από τις πρώτες συναυλίες που κάναμε μετά από 5 ή 6 χρόνια και η πρώτη με το συγκεκριμένο line up. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο, σαν να πηδάς σε παγωμένο νερό αλλά πήγε αρκετά καλά. Υπήρχε πολύς κόσμος και όλοι μείνανε να μας δούνε και τους άρεσε.

Πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο για εσάς.

Ναι, παίξαμε και το πρώτο show εκείνης της ημέρας, στην μεγάλη σκηνή κατά τις 10 η ώρα. Οπότε ξυπνήσαμε φάγαμε ένα μεγάλο πρωινό και μετά παίξαμε. Ήταν κάπως περίεργο και οι περισσότεροι ήταν κοιμισμένοι ακόμα, αλλά δεν παραπονιέμαι. Το να είσαι μέρος κάτι τέτοιου ήταν πολύ καλό.

Ναι, όντως! Δεν υπάρχουν και πολλές μπάντες στον κόσμο που να μπορούνε να το κάνουνε αυτό.

Ναι, έχεις δίκιο.

Πότε αποφασίσατε να ξεκινήσετε τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ και που;

Τον Ιανουάριο του 2009 στο δικό μου στούντιο. Τα πιο πολλά έγιναν εκεί εκτός από το μπάσο που ηχογραφήθηκε στον Βανκούβερ του Καναδά όπως και τα φωνητικά τα οποία ηχογραφήθηκαν από τον ίδιο τον Joe στο δικό του στούντιο. Τα τύμπανα, οι κιθάρες, το πιάνο για την μπαλάντα “My empty rooms” έγιναν στο δικό μου στούντιο και ο Geoff Downes από τους Yes ηχογράφησε ότι χρειαζόταν και μου τα έστειλε, φαντάζομαι έχει το δικό του στούντιο.

Όλη η μίξη και το mastering έγιναν από εσένα ή είχες κάποιον άλλον να τα κάνει αυτά;

Όχι, χρησιμοποιήσαμε κάποιον άλλον. Νομίζω έφτιαχνε τον ήχο για μπάντες σαν τους Primal Fear…

O Achim Köhler.

Τον ξέρεις;

Για τον Achim το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι πραγματικός επαγγελματίας.

Ναι, πολύ επαγγελματίας… (γέλια) Είχαμε μια καλή προσφορά και ο λόγος που δεν το έκανα όπως με το πρώτο άλμπουμ είναι επειδή θυμάμαι ότι μου πήρε πολύ χρόνο να γίνουν όλα και όλες οι μικρές λεπτομέρειες έμοιαζαν σαν να μην τελειώνουν ποτέ. Έχω και κανονική δουλειά οπότε δεν μπορούσα να αφιερώσω πολύ χρόνο σε αυτό. Έτσι αποφάσισα να το δώσω σε κάποιον. Για το mastering χρησιμοποιήσαμε τον Ken Burke, ο οποίος είναι πολύ έμπειρος και έκανε πραγματικά πολύ καλή δουλειά, οπότε τελικά είμαι πολύ ευχαριστημένος. Αναλογιζόμενος όλα τα γεγονότα και οτι τα κάναμε όλα μόνοι μας χωρίς κανέναν να μας βοηθήσει νομίζω ότι είναι…

…Περισσότερο από αξιοπρεπές.

Ναι, νομίζω ότι είναι ένα αξιοπρεπές άλμπουμ.

Σχετικά με το artwork, είναι πραγματικά μοναδικό και προφανέστατα είναι σαν να έχεις την δικιά σου “μηχανή του σούρουπου” (Duskmachine)…

Ναι, ακριβώς! Ο Eliran Kantor, που έχει κάνει αρκετά εξώφυλλα για μπάντες όπως οι Hatebreed οι Sodom και οι Testament, επικοινώνησε μαζί μου το 2008, έψαχνε για δουλειά και μόλις είχε κάνει κάνα δυο κομμάτια για το “The Formation of Damnation” των Testament και τα βρήκα πολύ ενδιαφέροντα και πίστεψα ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί οπότε είχα την ιδέα και κάποια σχέδια για την δημιουργία μιας μηχανής που φέρνει το σούρουπο (Duskmachine) οπότε αρχίσαμε να δουλεύουμε και οι πρώτες ιδέες δημιούργησαν κάτι σαν κατασκευαστικό σχέδιο αλλά δεν ου άρεσε το χρώμα τόσο πολύ.

Το χρώμα είναι σαν η αντανάκλαση της μουσικής σας.

Ναι, ακριβώς. Οπότε ο Eliran είχε την ιδέα να δημιουργήσει κάτι που θα έμοιαζε με τα σχέδια του DaVinci. Παλιά σχέδια σαν κάποιος να είχε σχεδιάσει σε ένα χαρτί, περισσότερο σαν σκιτσάκι δημιουργίας ενός τρελού επιστήμονα με λεκέδες ξέρεις, παλιό.. Πολύ σκληρή δουλειά. Μακάρι να το είχαμε κάνει σε διαφορετικό χαρτί. Ένα χαρτί mat υφής αντί για το gloss που χρησιμοποιήσαμε πραγματικά θα έκανε το εξώφυλλο να δείξει.

Νομίζεις ότι το τελικό αποτέλεσμα του δίσκου είναι και αυτό που είχες στο μυαλό σου; Ή θα άλλαζες κάτι τώρα που μπορείς και το ακούς λίγο πιο ανοιχτόμυαλα;

Φυσικά, όταν ακούς κάτι για πολύ καιρό και μετά ξαναγυρνάς πάντα λες ότι θα μπορούσα να κάνω αυτό ή το άλλο. Η αλήθεια είναι ότι δεν το ακούω και τόσο πολύ αλλά δεν θα άλλαζα κάτι. Ακόμη απολαμβάνω να ακούω το άλμπουμ.

Σχεδιάζεται κάποια περιοδεία;

Κάτι σχεδιάζουμε για το 2014 αλλά δεν είμαι σίγουρος τι θα κάνουμε ακόμα. Έχουμε έρθει σε επαφή με τους booker αλλά θα πρέπει να δούμε ξεχωριστά ο καθένας μας το πρόγραμμα του. Ο Randy κάνει πολλά με τους Primal Fear βγάζουν καινούργιο άλμπουμ σύντομα και είναι αρκετά απασχολημένος, γενικά όλοι είναι απασχολημένοι όμως μια περιοδεία θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Ελπίζω τουλάχιστον να παίξουμε σε κάποια από τα φεστιβάλ.

Για ένα νέο άλμπουμ;

Έχω ετοιμάσει υλικό για νέο άλμπουμ απλά ελπίζω να μην μας πάρει πάλι 8 χρόνια να το κυκλοφορήσουμε.

Και ένα μήνυμα για τους fans που ήρθαν να δουν τους Necros Christos. Τι πρέπει να περιμένουν;

Τι να περιμένουν; Το γνωστό αρχιδάτο show με νέο line up και καλύτερο ήχο από πριν πιο ευθύ και πολύ καλή ατμόσφαιρα. Έχουμε καλές αναμνήσεις από την προηγούμενη φορά και νομίζω ότι θα είναι πολύ καλό.

Ελπίζω να τα πούμε εκ νέου από κοντά με τους Duskmachine αυτή τη φορά…

Το ελπίζω! Αν ακούσετε το νέο Duskmachine άλμπουμ και σας αρέσει ίσως να έχουμε τότε την ευκαιρία να παίξουμε στην χώρα σας.

Νίκος Σιγλίδης

Απομαγνητοφώνηση: Κώστας Καραγεώργος

https://www.facebook.com/duskmachine

http://www.duskmachine.com/

https://twitter.com/duskmachine

Band Members

Joe Comeau – Φωνητικά, Κιθάρα

Nikolai Wurk – Κιθάρα

Rusell Bergquist – Μπάσο

Randy Black – Τύμπανα

Discography

The Final Fall, 2005

Duskmachine, 2013

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X