Συνεντεύξεις

Calyces

Οι Calyces είναι μια μπάντα που τα μέλη τους έχουν διαγράψει μια πορεία μέσω σχημάτων όπως οι Tardive Dyskinesia, οι Insect Radio, οι Borderline Syndrome και οι Revenge of the Giant Face ανάμεσα σε άλλες. Η ένωση αυτή έφερε την κυκλοφορία του “Impulse To Soar”, ενός πραγματικά εξαιρετικού δίσκου. Γι’ αυτόν μας μίλησε ο κιθαρίστας/τραγουδιστής Μάνθος Στεργίου.

Γεια χαρά Μάνθο και καλώς ήρθες στο GreekRebels.gr webzine. Συγχαρητήρια για το ντεμπούτο σας “Impulse To Soar”. Είστε ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα;

Χρύσα γεια σου και σε σένα. Σε ευχαριστούμε πολύ. Ναι, θα έλεγα ότι είμαστε αρκετά χαρούμενοι με το αποτέλεσμα και την μορφή που πήραν τα κομμάτια μέχρι να καταλήξουν μέσα στο album. Ήταν μια περιπετειώδης διαδικασία και πολύ ενδιαφέρουσα θα έλεγα.

Calyces είναι ένα όνομα με διττή σημασία, καθώς η ίδια λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει λουλούδια και όπλα. Πως εμπνευστήκατε το όνομα; Έχει να κάνει με το δίπολο μελωδίας και ακραίων στοιχείων στη μουσική σας;

Είναι επειδή μας αρέσουν πολύ οι Guns n Roses! (γέλια). Σοβαρά τώρα, στην αρχή δεν το είχα σκεφτεί ακριβώς έτσι όπως το λες άλλα στην πορεία συνειδητοποίησα ότι βγάζει αρκετό νόημα αυτό με την μουσική μας και ταιριάζει πολύ Η αλήθεια είναι όταν μπήκα στην διαδικασία να βρω όνομα για την μπάντα, έψαχνα στο λεξικό κάτι να μου τραβήξει το ενδιαφέρων και έπεσα πάνω στο Calyces το οποίο κυρίως χρησιμοποιείτε για άνθη και φυτά, και είναι το περικάλυμμα αυτών. Μου άρεσε αρκετά το πως ακούγεται στο αυτί.. αλλά και το ότι δεν υπήρχε άλλη μπάντα με αυτό το όνομα και έτσι πολύ απλά το διάλεξα.

Πείτε μας την πιο χαρακτηριστική ανάμνηση σας από τις ηχογραφήσεις.

Όταν τελειώσαμε με την ηχογράφηση των φωνητικών ήταν μια πολύ ωραία και έντονη στιγμή αφού μαζευτήκαμε όλοι μαζί στα Ritual Studios στο Χαλάνδρι να ακούσουμε για πρώτη φορά ολοκληρωμένο όλο το album στην αμιξάριστη μέχρι τότε μορφή του. Ήταν ένας χρόνος πριν ακριβώς. Μετά είχαμε βγει για μπίρες να το γιορτάσουμε. Ωραία μέρα και ωραίες εποχές…

Το εξώφυλλο του δίσκου είναι φανταστικό. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τον καλλιτέχνη που συνεργαστήκατε και πως συνδέεται με τους στίχους;

Το εξώφυλλο είναι μια δημιουργία της αδερφής μου, της Μαρίας Στεργίου, που επιμεληθήκαμε παρέα και στην συνέχεια αυτή το αποτύπωσε σε έναν καμβά 1×1 ζωγραφισμένο στο χέρι με λάδια. Ο τίτλος του album στην ουσία είναι μια ερμηνεία του πίνακα και αντιπροσωπεύει την ποικιλομορφία και την διαφορετικότητα μέσα από το ένστικτο μιας μητέρας. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι και η μουσική μας έχει αυτή την ποικιλομορφία. Μερικές φορές είναι άγρια και περίπλοκη, μερικές φορές ήρεμη και απλή.

Είναι το ίδιο άτομο που έχει κάνει τα γραφικά στο lyric video του “Those Flames Are Dancing Wild”;

Το βίντεο του Those Flames…” το έχω φτιάξει εγώ, μετά από αρκετές ώρες ψυχαναγκαστικού editing.

Ο δίσκος έχει δύο εξαιρετικές συμμετοχές. Τον Jørgen Munkeby (Shining) και τη Χρύσα Ταλτάμπαση (National Pornographic, Spineless). Πώς προέκυψαν;

Και ο Jørgen και η Χρύσα είναι δύο ταλαντούχοι καλλιτέχνες που θαυμάζουμε πολύ! Προσωπικά έχω συνεργαστεί κι άλλες φορές μαζί τους στο παρελθόν οπότε ήξερα που πήγα. Το “Unfair Labor” είναι ένα κομμάτι που τελειώνει με ένα αργόσυρτο και επαναλαμβανόμενο riff που προοριζόταν για κάποιο σόλο, η κιθάρα όμως μας φάνηκε “λίγη” για το συγκεκριμένο σημείο και σκέφτηκα μήπως βάζαμε κάποιο πνευστό στο στυλ των King Crimson. Επικοινωνήσαμε με τον Jørgen και μετά από λίγες μέρες μας έστειλε αυτό το φοβερό jamming που έκανε στο σαξόφωνο. Νομίζω ότι το απογείωσε. Στην ίδια φιλοσοφία κάπως δουλέψαμε και με την Χρύσα στο “Beyond Sight”. Της μετέφερα την σκέψη που είχα στο περίπου, και αυτή με την σειρά της απλά το έσκισε!! Βγήκε καλύτερο και από ότι το φανταζόμουν. Τους ευχαριστώ πολύ και τους δύο.

Τι σας εμπνέει να γράφετε μουσική; Πώς επηρεάζει η παρούσα παγκόσμια κατάσταση μουσικούς όπως εσάς σε πρακτικό και συναισθηματικό επίπεδο; Αποδίδεται ή μεταφέρεται αυτό στη μουσική σας με κάποιον τρόπο;

Συνήθως, όταν γράφω μουσική απομονώνω την πραγματικότητα και τα γεγονότα που τρέχουν γύρο μου και να μπαίνω σε έναν δικό μου κόσμο, δεν το κάνω συνειδητά απλά είναι ο τρόπος που το κάνω. Η έμπνευση μπορεί να έρθει από το οτιδήποτε, κυριολεκτικά. Είτε αυτό είναι ένα τραγούδι που θα ακούσω για πρώτη φορά, η μια ταινία, είτε είναι ένα απροσδιόριστο ρυθμικό μέρος που προέρχεται από τα φωτάκια κάποιου χριστουγεννιάτικου δέντρου, κάποιου συναγερμού ή και από το τερέτισμα των τζιτζικιών το καλοκαίρι. Το στιχουργικό κομμάτι από την άλλη δεν δουλεύει κατά αυτόν τον τρόπο αφού όντως η πραγματικότητα δεν μπορεί να σε αφήσει ανεπηρέαστο. Όποτε θα έλεγα ότι αυτό που προκύπτει είναι ένας συνδυασμός αυτών των δύο.

Είστε μια νεοσύστατη μπάντα αλλά τα μέλη σας διαθέτουν αξιοσημείωτη πορεία στην ελληνική σκηνή. Νιώθετε σαν να ξανασυστήνεστε με κάποιον τρόπο στο κοινό;

Σίγουρα είμαστε μια μπάντα που ο καθένας από εμάς έχει το δικό του μουσικό background και την δικιά του εμπειρία όσον αφορά την μουσική. Αυτό κατά κάποιο τρόπο έχει παίξει τον ρόλο του στην δημιουργία του “Impulse to Soar” αλλά δεν ήταν και ο αυτοσκοπός. Θα έλεγα ότι οι Calyces συστήνονται απλά σαν μια νέα μπάντα που έχει ακόμα πολλά να δώσει και όσο περνάμε καλά και υπάρχει διάθεση, αυτό ακριβώς θα κάνουμε.

Κατά πόσο επηρεάζει ή όχι η ύπαρξη μιας προηγούμενης ποιοτικής σταδιοδρομίας ως προς τις προσδοκίες που μπορεί να δημιουργηθούν για μια νέα προσπάθεια; Είναι κάτι που σας απασχολεί ενώ συνθέτετε αυτό;

Νομίζω ότι η εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαστε με την μουσική σίγουρα αποτυπώνετε σε αυτό το album και συνθετικά και παικτικά. Αυτό είναι κάτι που γίνετε φυσικά όμως, χωρίς να το σκεφτόμαστε ιδιαίτερα. Προσωπικά δεν θα πίεζα με τίποτα τον εαυτό μου να κάτσει να γράψει μουσική μόνο και μόνο για να καλύψω τις προσδοκίες που έχει κάποιος από εμένα. Και αυτό μπορεί κάποιος να το καταλάβει ακούγοντας το album και έχοντας υπόψιν το μουσικό μας παρελθόν, ότι δηλαδή υπάρχει μια φρεσκάδα μέσα του και μια ποικιλία που είναι αρκετά μακριά από ότι έχουμε κάνει στο παρελθόν. Και αυτό είναι και το νόημα πιστεύω όταν ξεκινάς κάτι καινούριο.

Πως βλέπετε την ελληνική σκηνή σήμερα; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια εγχώρια μπάντα;

Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για το πόσο ψιλά έχουν θέση τον πήχη πολλές ελληνικές μπάντες τα τελευταία χρόνια. Τόσο σε συνθετικό επίπεδο όσο και σε παραγωγικό. Αυτό είναι κάτι που δεν μας αφήνει ανεπηρέαστους και μας δίνει την κατάλληλη ώθηση ώστε κάθε φορά να γινόμαστε όλο και καλύτεροι σε αυτό που αγαπάμε να κάνουμε. Σαφώς τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά αλλά είναι κοινά για όλους μας οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία για γκρίνια.

Σας ευχαριστούμε που απαντήσατε στις ερωτήσεις μας. Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα μελλοντικά σας βήματα. Ο επίλογος ανήκει σε εσάς.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την κουβέντα. Εύχομαι το 2021 να ξεφύγουμε από όλη αυτή την περίεργη φάση που βρισκόμαστε και να επανέλθουμε στην περίπου φυσιολογική κατάσταση που βρισκόμασταν πριν, ώστε να έχουμε την δυνατότητα και την δύναμη να αντιμετωπίσουμε όλες τις νέες προκλήσεις που η ζωή θα μας επιφυλάξει.

Συνέντευξη: Χρύσα Γιουρμετάκη

Facebook
Bandcamp
Instagram
Spotify
Twitter
YouTube

Band Members
Μάνθος Στεργίου – Φωνητικά, Κιθάρα
Αλέξης Σταυρόπουλος – Tύμπανα
Γιάννης Γκόλφης – κιθάρα
Στέλιος Τάγος – μπάσο

Discography
Impulse Τo Soar, 2020

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X